Adidas, Nike, nebo Puma. Která značka kopaček dominuje v barcelonském „Áčku“? 

Adidas, Nike, nebo Puma. Která značka kopaček dominuje v barcelonském „Áčku“? 

Naprostá většina hráčů velkých fotbalových klubů má podepsané sponzorské smlouvy s výrobci, kteří jim dodávají kopačky. Funguje to tak všude ve světě. Díky takové smlouvě si hráči kromě nepřetržité zásoby kopaček mohou přijít i na hodně slušný obnos peněz, který jim výrobci platí za to, že nosí právě jejich značku kopaček. Vydělají na tom obě strany. Hráči mají další zdroj příjmu a kopačky výrobců jsou díky nim na očích veřejnosti prakticky neustále.

Každý výrobce má ve své nabídce několik typů (řad) kopaček (např. Nike Mercurial, Nike Phantom, Nike Tiempo). Řady se od sebe liší materiály, zpracováním a celkovým zaměřením (rychlost, kontrola, pohodlí). Většina hráčů, která je s některým výrobcem pod smlouvou, má možnost si vybrat z nabídky libovolnou řadu kopaček dle vlastních preferencí.

Samozřejmě jsou i hráči, kteří mají s výrobcem opravdu velice lukrativní smlouvy, a ti pak často po dohodě s ním dlouhodobě nosí a propagují vybranou řadu kopaček. Stanou se do budoucna tváří (ambasadorem) dané řady kopaček (nově například Lamine Yamal, který bude obouvat rychlostní kopačky adidas F50).

Na evropských fotbalových trávnících svádí o hráče souboj především „svatá trojice“ výrobců Nike, Adidas a Puma. Jak to vypadá v barcelonském Áčku? V následujícím seznamu najdete vždy hráče a vedle něj řadu kopaček výrobce, kterou daný hráč obouvá.

Brankáři

Marc-André Ter Stegen - Adidas Predator

Iñaki Peña - Adidas Predator

Obránci

Ronald Araujo - Nike Tiempo

Alejandro Baldé - Nike Mercurial

Jules Koundé - Adidas Predator

Andreas Christensen - Adidas Predator

Pau Cubarsí - Adidas Predator

Iñigo Martínez - Puma Ultra

Eric García - Adidas Predator

Clément Lenglet - Nike Tiempo

Héctor Fort - Adidas Predator

Mikayil Faye - Nike Phantom

Julián Araujo - Adidas F50

Álex Valle - Puma Ultra

Záložníci

Pedri - Adidas Predator

Gavi - Nike Phantom

Frenkie de Jong - Nike Tiempo

Fermín López - Under Armour Shadow

İlkay Gündoğan - Adidas Predator

Marc Casadó - Puma King

Pablo Torre - Adidas Predator

Oriol Romeu - Mizuno Morelia Neo

Útočníci

Lamine Yamal - Adidas F50

Robert Lewandowski - Nike Mercurial

Ansu Fati - Nike Mercurial

Ferran Torres - Adidas F50

Raphinha - Adidas Predator

Vitor Roque - Nike Phantom

Pau Víctor - Puma Future

Většina hráčů obouvá kopačky adidas (14), v těsném závěsu jsou kopačky Nike (9) a svatou trojici uzavírají kopačky Puma (4). Svoje zastoupení, i když jen menší, mají také kopačky Mizuno (1) a Under Armour (1).

Co se týče vybrané řady kopaček, naprosto dominují kopačky adidas Predator (11). Kopačky pro kontrolu míče, kterým Adidas letos po několika nezajímavých letech dodala konečně působivý design čerpající z úspěšné minulosti.

Následují ve světě velice oblíbené modely rychlostních kopaček Nike Mercurial (3), dále Adidas F50 (3), Nike Tiempo (3) a Nike Phantom (3). Za zmínku stojí i rychlostní kopačky Puma Ultra (2) s karbonovými podrážkami, které jsou momentálně jedny z nejagresivnějších kopaček na trhu (co se trakce týče).

Poměrně nedávno podepsal novou dlouholetou smlouvu s firmou Adidas mladičký Lamine Yamal, který se tím vydal po stopách svého idolu Messiho. Oba dříve obouvali kopačky značky Nike, aby následně přesedlali na kopačky Adidas. Firma Adidas se tím připravuje na odchod krále Messiho a buduje si další nové velké jméno, které pro ni bude do budoucna především obrovským marketingovým tahákem.




Diskuze

Aneb, když u nás již začala okurková sezóna :D (Mířeno samozřejmě na vedení FC Barcelony, né na autora článku. Sepsané je to pěkně).

01.08.2024, 12:04

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Club Atlético de Madrid 11
3. Real Madrid CF 11
4. Villarreal CF 11
5. RC Celta de Vigo 9
6. Deportivo Alavés 7
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Oihan Sancet 3
3. Sandro 3
4. Ayoze Pérez 3
5. Lamine Yamal 3
7. Dani Olmo 3
8. Raphinha 3
19. Pedri 2
57. Jules Koundé 1
58. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat