ANI GÉNIUS ARGENTINU KE ZLATU NEDOVEDL

ANI GÉNIUS ARGENTINU KE ZLATU NEDOVEDL

Cruyff, Di Stéfano, Eusebio, Platini, Puskas, Zico,… a nyní i Messi se připojil k hráčům, kteří patří mezi nejlepší v historii fotbalu, ačkoliv nikdy nevyhráli mistrovství světa. I když pro Lionela je tu ještě MS 2022 v Kataru, kdy mu bude 35 let… po vyřazení s Francií tuto možnost nevyloučil.

Messiho reprezentační kariéra bude vždy ve stínu té klubové. V FC Barceloně sbírá jeden pohár za druhým, v dresu Argentiny se mu trofeje vyhýbají. Jedno vítězství na olympijském turnaji nemůže překrýt především zklamání z tří prohraných finále ze světového šampionátu a Copa America. Je přitom až neuvěřitelné, jak blízko triumfu ve všech třech případech Argentina v čele s Messim byla. Fotbalové štěstí stálo pokaždé na opačné straně a tak tu stále bude ten 32 let starý zlatý stín…

Prokleté dva góly. Dva přesné zásahy, které ovlivňují každý turnaj, kterého se zúčastní. Mistrovství světa 1986 vyhrála Argentina. Mnoho fanoušků ani neví, jak skončil finálový zápas, s kým vlastně Jihoameričané v souboji o zlato hráli a kdo dával rozhodující góly. Každý si však pamatuje, že ve čtvrtfinále dvěma brankami Maradona vyřadil Anglii. Na každém turnaji celá Argentina doufá, že někdo božského Diega napodobí a dovede jejich tým k triumfu. Posledních 10 let toto břemeno nese Messi a jak se zdá, zůstane dalším fotbalovým géniem, který na zlato nedosáhne. V Argentině je tak stejně zatracován jako milován.

„Messi je první génius 21. století,“ myslí si Jorge Valdano, spoluhráč Maradony na MS 1986. „Je posledním mostem mezi ulicí a akademií. Pokud pro Maradonu byl míč hudební nástroj, pro Messiho je to nástroj, který používá s ohromující smyslem pro efektivitu.“ Porovnávání Maradony a Messiho je na jednu stranu logické, na druhou stranu těžko hledat tak rozdílné osobnosti. Přesto stejně jako kdysi Diego, i dnes dává Lionel Argentincům naději. Nebo spíše dával. S ničím jiným než s naději letos vyrukovat nemohli.

„Kdykoliv mám problém usnout, najdu na YouTube Messiho góly. Dávají mi mír a obnovují víru,“ svěřila se před turnajem známá argentinská producentka Lucrecia Martelová. „Aimar říkával, že člověk na hřišti nemyslí, ale rozhoduje se. Messi to dělá za zlomek času a v 90 % případů udělá správné rozhodnutí,“ vnímá Lea úspěšný mládežnický trenér Ramiro Martín.

„Messi je dva nebo tři hráči v jednom. Koncepčně Leo dělá to, co v jiných týmech mají na starosti tři hráči: stará se o tvorbu hry, zakončuje a pomáhá všem současně,“ domnívá se jeho dlouholetý spoluhráč z Barcelony i reprezentace Javier Mascherano. „Pořád se zlepšuje, rok co rok, je nejlepší ze všech.“ 

„Cristiano je nejlepší ve výběru místa, v zakončení. Messi je ale nejlepší v celé ofenzivní části hřiště. On nejen dává spoust gólů, přihrává na ně, ale i tvoří hru,“ popisuje oba Fernando Signorini, bývalý asistent u argentinské reprezentace.

Statistiky to jasně potvrzují. Pokud se v Argentině posledních více jak 10 let srovnává Messi a Maradona, v celosvětovém měřítku je tím hlavním Leovým soupeřem Cristiano Ronaldo. Co se týče produktivity, aktuálně Portugalec dosáhl v součtu 866 gólů a asistencí. Lionel zaznamenal 869, ale odehrál o 149 zápasů méně.

Novináři i fanoušci hovoří o tom, že v reprezentaci nehraje tak, jako v dresu Blaugranas. V národním týmu však nemá statistiky nijak špatné. I na uvedených třech turnajích (MS 2014, CA 2015 a CA 2016) byl Messi buď nejlepší střelec či nejlepší nahrávač svého celku. Na šampionátu 2014 byl vyhlášen nejlepším hráčem celého turnaje, byť jeho volba je vnímána spíše jako cena útěchy. Ale ani jeho góly, asistence a celkové výkony na zlato tehdy, ani nikdy jindy nestačily.

Proč Messi s Argentinou neuspěl? Jak bylo uvedeno, mnozí mu vyčítají, že za národní celek hraje bez chuti, že necítí k Argentině takovou lásku a odpovědnost, jako k Barceloně. Když v roce 2014 dělala novinář Johan Carlin s Messim rozhovor, po jeho skončení přiznal, že už nikdy více. „Mnozí tvrdí, že je stydlivý, ale on je spíše introvert. Podruhé bych s ním již rozhovor dělat nechtěl.“ Na sociálních sítích se o Messim fanoušci často vyjadřují jako o zrádci. Kromě odlišných výkonů v klubu a repre připomínají, že nechodí na tiskové konference, vyhýbá se rozhovorů a reprezentační kariéru již jednou přerušil. Není to pro ně Argentinec jako Maradona.

Přitom ale kdyby nebylo Messiho, Jihoameričané by na šampionátu vůbec nebyli. Zápasy, které Leo vynechal, tým nezvládl a až Leův hattrick v posledním zápas proti Ekvádoru posunul celek do Ruska. Podobné to bylo i v minulosti.

„Nechová se špatně, ale vždy působí odměřeně, jako by byl myšlenkami jinde,“ vyčítá mu chování Andrés Rurgo, autor několika knih z fotbalového prostředí. Osobní zkušenost popisuje i další novinář Luis Majul: „Je to normální chlap, nedělá ze sebe hvězdu. Akorát je tichý. Někdy místo odpovědi pouze pokrčí rameny či kývne hlavou. Maradona, ale i svého času Pele byli daleko více vidět mimo hřiště. I proto za nimi fanoušci stojí více než za Messim.“

Od kapitána se očekávají burcující projevy, které strhnou tým. Messi je však jiný. „Pro něj je pohodlnější napsat sms zprávu než mluvit. Jednou po zápase se mu nelíbila taktika, tak své připomínky poslal telefonem,“ vzpomíná Juan Sebastian Veron. „Nikdy ale nevypadá nervózně, což dává klid i ostatním. Viděl jsem ho pouze jednou být nervózní a to když v roce 2010 převzal kapitánskou pásku a měl něco říci před ostatními.“

Letos ne věřejnost pronikly informace, že mužstvo spíše vede Messi ne trenér. „Navzdory mediálním snahám Messi sestavy, formace ani taktiku neurčuje,“ rázně popřelo informace několik hráčů během šampionátu. I tak si televize ráda vybírala, jak Leo promlouvá ke spoluhráčům během přestávky a jak s ním trenér konzultuje střídání a taktiku.

Pokud ale tým chtěl maximálně využít Messiho schopností, bylo třeba se mu přizpůsobit. A to se nepodařilo. Ani jednou. Je však otázkou, jestli se podařit mohlo. Na MS 2010 zastavili Argentinu po 4 vítězstvích až Němci, kteří byli tradičně velcí favorité na vítězství. Na MS 2014 z toho bylo finále a v něm zahozené šance, které překazily jihoamerickou radost. Na Copa America 2015 a 2016 pak zamezila úspěch penaltová loterie. To letos, na MS 2018, byla Argentina jakémukoliv úspěchu nejdále. I přes množství skvělých fotbalistů při porovnání sestavy s tou francouzskou z osmifinále letošního turnaje, lze jednoznačně konstatovat, že kvalita byla výrazně na straně Evropanů.

Tak například středovou řadu Argentiny tvořili Perez (32 let, River Plate), Mascherano (34 let, Hebei China) a Banega (30 let, Sevilla). Proti sobě měli: Kante (27 let, Chelsea), Pogba (25 let, Manchester United), Matuidi (29 let, Juventus). Trenér Sampaoli do zápasu nenasadil ani jednoho z klasických útočníků, ačkoliv na lavičce měl Aguera, Higuaina, jen pár minut na šampionátu si zahrál 24letý Dybala, jeden z nejlepších hráčů italské ligy. Icardi dokonce nebyl ani nominován. „Sampaoli neustále mluvil o tom, jak dělá vše, aby Leovi vyhověl, ale i když ve všech čtyřech zápasech nasadil rozdílnou sestavu i taktiku, jako by se každým svým rozhodnutím vzdaloval tomu, co by Messi potřeboval,“ všiml si novinář Jorge Perez.

„Přitom aby se Argentina mohla porovnávat s týmy, jako je Brazílie, Francie, Anglie či Belgie, musela by nasadit to nejlepší, co má, musela by mít Messiho v nejlepší formě a k tomu mít i kus štěstí,“ upozorňuje Perez. „Je s podivem, jak trenéři, ale i hráče v reprezentaci Messimu nerozumí. Na první pohled je jasné, že s hrou vše na něj uspět nelze. Uruguay je známá svoji disciplínou podobnou mužstvům z Evropy, v Brazílii na hřišti jednotně tančí v rytmu Samby a Joga Bonito. Jen v Argentině jsme tango vyměnili za zmatek.“

Často se týmům vyčítá, že nemají plán B, ale Argentina pod Sampaolim neměla ani plán A. „Nikdo se nemůže Leovi divit, že na hřišti stojí. On stojí a nevěří svým očím, když vidí, co se děje. Je logické, když raději kouká do země,“ přemýšlí s nadsázkou Majul. „S tím by ani Diego Armando nic neudělal. Carlos Bilardo v roce 1986 dokázal Maradonu zasadit perfektně do systému 3-5-2, Jorge Sampaoli tvůrčí schéma nevytvořil.“

„Způsob, jak Lionelovi porozumět, je sledovat jeho řeč těla,“ radí jeho dlouholetý osteopat José Brau. „Když jde jeho hlava dolů, je to jako by říkal: nerušte mě.“ Několik trenérů se o pokoušelo to řešit. Například Alejandro Sabella, bývalý trenér reprezentace Argentiny (vedl tým na MS 2014), pravidelně jezdil do Barcelony a konzultoval jednotlivé kroky s Guardiolou. „Mluvte s ním minimálně, jen když je to naprosto nutné,“ radil tehdy Pep. A je to právě on, kdo by dle spekulací médií mohl Argentinu vést na MS v Kataru 2022.

Sabella dokonce probíral s tehdejším barcelonským koučem i taktické pokyny. „Ptal jsem se, co si myslí o tom, jak chci Messiho použít, jestli bych to měl zkusit, že by to mohlo vyjít. On mi na to odpověděl, ať to Messimu navrhnu a nechám to na něm. Jedna z rad i byla, abych s Lionelem mluvil jen o fotbale, nikoliv o osobním životě či dalších věcech,“ vzpomíná bývalý trenér reprezentace.

S Maradonou, Sabellou ani Sampaolim na trenérské lavičce Argentina neuspěla. Přitom pod tlak se dostává celá země především sama. První otázka novinářů na Messiho při příletu hráčů do Ruska byla: „Myslíte, že dlužíte mistrovství světa argentinskému lidu?“ A odpověď kapitána: „Dlužíme to sami sobě.“ Marcelo Roffé, sportovní psycholog, se domnívá, že: „Generace hráčů kolem Messiho není nemocná z Maradony a jeho zlata. To argentinská společnost je nemocná. Není připravená tolerovat neúspěch a to není pro hráče lehké.“

Lionel si svůj fotbal užívá daleko více s Barcelonou. Znalost jeho spoluhráčů a jeho okolí mu dává klid. „Messi má rád pořádek, klid a sám si ho řídí. V Argentině panuje chaos, který nedokáže zvládat. To je rozdíl mezi ním a Maradonou. Diego je temperamentní, má rád konflikty, často pomáhá kritické opozici, v chaosu mimo hřiště a vlastně i na hřišti se vyžívá,“ popisuje Roffé.

„Je to vidět i na trávníku. Leo potřebuje fungující mechanizmus, kterého on je hlavní tažnou silou. Tak to má v Barce. V Argentině žádný funkční stroj není,“ pokračuje Marcelo. „Messi není Maradona, ať se nám to líbí, nebo ne. Argentinci konzumují Maradonu po kusech. S Messim se musíme naučit změnit naše chování,“ dodává.


Zdroje: Jakub19, theguardian.com, dailymail.co.uk, jakub19.wordpress.com



Diskuze

Moc dobrý článek s mnoha názory s kterými se plně ztotožňuji! :)

11.07.2018, 10:21

Argentína na MS nebola v dobrej forme. Ani herný systém, ktorý sa snažil kopírovať Barcelonu nebol dobrý. Keď sa mužstvu nedarí, je lepšie hrať na rýchle protiútoky ako obliehať bránu. Možno sa podarí nejaký poťagól. Na druhej strane, mužstvá sú vyrované a niekedy rozhoduje aj šťastie. Napr. včera vyhrali Francúzi, lebo mali šťastie.

Futbal je kolektívny šport. S tým sa nedá nič robiť. Za určitých okolností môže aj jednotlivec urobiť zápas, ale na Messiho si všetci dávajú špeciálny pozor. Messimu by som titul doprial, bola by to taká čerešnička na torte jeho kariéry. Napriek tomu je najlepší v histórii.

Čítal som, že cena Mbappého je 400 mil. To je už choré. Už teraz sú ceny za hráčov prehnané. Možno to ale bude viesť k tomu, že kluby sa budú viac venovať vlastným odchovancom, lebo to je najlacnejšie.

Keby som mal povedať dve mená, ktoré by som chcel vidieť v Barce na základe výkonov na MS, tak by to boli: de Bruyne a Laxant. Cena cca 230 mil.

11.07.2018, 10:46
Pajamen Rivaldinho

Článek super,
ale De Bruyne po včerejšku fakt ne :D
Ten místo nahrávek rozdával Belgičanům leda tak žlutý karty

11.07.2018, 14:39
The_DoctoR Rivaldinho

De Bruyne fakt ne, ten byl úplně mimo. Hazaard je o 2 třídy jinde, ten by Iniestu nahradil jak nic.
Mbappe je pro mě vylepsenej Neymar i když jsem si myslel, že nikdo typově lepší než Ney bejt nemůže..

11.07.2018, 22:28
Migueli The_DoctoR
Systémový administrátor

Hazard je spíš křídlo (stejně jako Coutinho). Ani jeden nehraje stejný post jako Iniesta.

12.07.2018, 08:22

To byla jeho posledni sance

11.07.2018, 16:38

Naprosto skvely cteni,diky mocsmileysmileysmiley

11.07.2018, 21:47

Děkuji za článek a pevně věřím, že Leo za 4 roky na zlato dosáhnesmiley

12.07.2018, 09:13

Jsem rád, že se článek líbil smiley

14.07.2018, 08:11

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. CA Osasuna 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
69. Jules Koundé 1
70. Ferrán Torres 1
101. Pablo Torre 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat