BARҪA NA MUNDIALE: MARTÍ VENTOLRÁ

BARҪA NA MUNDIALE: MARTÍ VENTOLRÁ

Tento unikátny futbalový príbeh hovorí o rodine Ventolrá, z ktorej otec a syn hrali na dvoch Majstrovstvách sveta, avšak za 2 rôzne tímy. 

Martí Ventolrá bol jeden z najcharizmatickejších hráčov Barçy v 30-tych rokoch.Bol to úžasný krídelník, týchly ako blesk, skvelý driblér a prihrávač, ktorý bol taktiež silný vo vzdušných súbojoch. Začínal v Espanyole a neskôr hrával sa Sevillu, než v roku 1933 prestúpil do FC Barcelona a o rok neskôr, v roku 1934, cestoval na Mundial do Mussoliniho Talianska. 

V úvodnom zápase Španielsko porazilo Brazíliu a postúpilo do ďalšieho kola, kedže sa vtedy hralo na 1 zápas vyraďovacím systémom, podobne ako v tenise. V ďalšom zápase, stvrťfinále, Španieli prehrali s domácimi Talianmi na penalty, avšak Ventolrá nenastúpil ani do jedného zápasu. 

Po návrate zo šampionátu vyhral Martí s Barcelonou dva poháre Majstrovstiev Katalánska. V roku 1937, keď Španielska občianska vojna vrcholila, odcetoval tím na turné do Mexika a Ventolrá bol jedným z hráčov, ktorí za rozhodli, že sa naspäť do Európy už nevrátia. V Mexiku stretol Josefinu Rangel, neter prezidenta republiky Lázara Cardenasa, a oženil sa s ňou. 

Martí potom vo svojej adoptívnej krajine hrával za kluby Real de Club Espaňa a Atlante a jeho syn, José Raymundo Ventolrá Rangel, sa taktiež stal excelentným útočníkom. 

Narodený 30.3.1943, Ventolrá Junior hrával v rokoch 1962-1973 za Toluca FC a reprezentoval MExiko na domácom Svetovom šampionáte v roku 1970, ktorý vyhrala Pelého Brazília. Martího syn tak napísal nezvyčajný príbeh orca a syna, ktorí obaja hrali na Majstrovstvách sveta, avšak obaja reprezentovali inú krajinu. 


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 12
2. Real Madrid CF 8
3. Club Atlético de Madrid 8
4. Villarreal CF 8
5. Girona FC 7
6. Deportivo Alavés 7
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Raphinha 3
3. Oihan Sancet 2
4. Iago Aspas 2
5. Sandro 2
13. Dani Olmo 2
34. Lamine Yamal 1
47. Pedri 1
56. Jules Koundé 1
57. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat