Barcelona a případ Negreira: Co je nového?

Barcelona a případ Negreira: Co je nového?

Barcelona vyplatila v letech 2001 až 2018 společnosti vlastněné místopředsedou komise rozhodčích španělského fotbalu celkem 7,3 milionu eur.

To bylo jedno z nejzávažnějších odhalení dramatického roku 2023 pro španělský fotbal - titulky novin ovládl také bývalý předseda španělského fotbalového svazu Luis Rubiales.

Od února téhož roku, kdy se objevily podrobnosti o platbách Barcy, barcelonský soud vyšetřuje to, co se stalo známým jako případ Negreira - s odkazem na Josého Mariu Enriqueze Negreiru, muže, jehož společnost tyto peníze od katalánského klubu obdržela.

V březnu 2023 byli Barca, bývalí představitelé klubu a Negreira obviněni z „korupce“, „porušení důvěry“ a „falešných obchodních záznamů“. Všichni popírají, že by se dopustili jakéhokoli pochybení.

O více než rok a půl později je případ stále ve fázi shromažďování důkazů.

Jaké jsou nejnovější informace?

Jak se to stalo?

Kauza „Caso Negreira“ vypukla 15. února 2023, kdy katalánský rozhlasový pořad Què t'hi jugues! informoval o tom, že Barcelona platila společnosti patřící Enriquezu Negreirovi.

Platby vyšly najevo díky vyšetřování španělských daňových úřadů ohledně podání Negreiry (DASNIL 95), které zahrnovalo částku 1,4 milionu eur vyplacenou klubem La Ligy v letech 2016 až 2018.

Brzy vyšlo najevo, že Barca v letech 2001 až 2018, kdy Negreira působil jako místopředseda technické komise rozhodčích (CTA) španělského fotbalového svazu, zaplatila jeho společnostem celkem 7,3 milionu eur.

Kdo je Jose Maria Enriquez Negreira?

Rodák z Barcelony Negreira rozhodoval zápasy ve dvou nejvyšších španělských soutěžích v letech 1979 až 1992.

V roce 1994 se stal viceprezidentem CTA. Byl dvojkou dlouholetého šéfa Victoriana Sancheze Arminia. Negreira tuto funkci zastával až do roku 2018 - do roku, kdy Barca přestala platit.

Když se ve španělských médiích poprvé objevily podrobnosti o platbách, několik médií zveřejnilo citáty připisované Negreirovi z uniklých výpovědí pro španělské daňové úřady. V té uvedl, že mu Barcelona platila za to, „aby se ujistila, že žádná rozhodnutí rozhodčích nebudou učiněna v její neprospěch, tedy aby vše bylo neutrální“.

El Mundo také zveřejnil podrobnosti o burofaxu - španělské obdobě speciálního doporučeného dopisu - který Negreira poslal Barceloně v roce 2018 poté, co se klub rozhodl zastavit platby.

V tomto dokumentu Negreira uvedl, že pokud nebudou platby obnoveny, způsobí „skandál“ tím, že „bez váhání zveřejní všechny nesrovnalosti ze strany klubu, které jsem prožil na vlastní kůži“.

Jaké je vysvětlení plateb ze strany Barcelony?

Současný prezident Barcelony Joan Laporta v dubnu 2023 přiznal, že platby Negreirovi byly v účetnictví klubu zaznamenány.

„Byly zaznamenány podrobnými fakturami s příslušným pojmem a byly uhrazeny bankovními převody,“ uvedl Laporta na tiskové konferenci.

Laporta trval na tom, že šlo o legitimní platby Negreirovi jako „externímu konzultantovi“, který poskytoval zprávy „související s profesionálním rozhodčím“.

Dodal: „FC Barcelona se nedopustila žádné činnosti s cílem změnit výsledek soutěže nebo získat jakoukoli sportovní výhodu. Jsem o tom plně přesvědčen a mohu to kategoricky prohlásit.“

Mezitím bývalý prezident Barcy Josep Maria Bartomeu řekl The Athletic, že to byl Negreirův syn Javier, kdo sestavil tyto zprávy o rozhodčích, kteří budou řídit jejich nadcházející zápasy.

Různí bývalí i současní trenéři a hráči Barcy odmítli myšlenku, že by trofeje získané v době plateb, kdy v týmu působily hvězdy jako Ronaldinho, Thierry Henry, Lionel Messi, Xavi, Neymar, Andres Iniesta a Luis Suárez, byly jakkoli ovlivněny příznivými rozhodnutími rozhodčích.

Na tiskové konferenci v únoru 2023 Ernesto Valverde řekl: „Během mého působení v Barceloně (2017-2020) jsem se na ně (Negreirova hlášení) nedíval a vlastně jsem ani nevěděl, že existují.

„Je to něco běžného. Tady v Athleticu Bilbao máme zprávy o rozhodčích, které budeme mít na příští zápas. Dovedu si představit, že se to časem vyjasní. Nemáme úplný obrázek, takže v tomto ohledu raději zůstávám opatrný.“

Na tiskové konferenci v září 2023 řekl šéf Manchesteru City Pep Guardiola, trenér Barcy v letech 2008-2012: „Čím jsem si (docela) jistý, je to, že když Barcelona vyhrála, bylo to proto, že byla lepší než soupeř. My jsme vyhráli, protože jsme byli mnohem lepší než soupeři. A když nejsou, nevyhrávají, ale prohrávají. Ale o tom, co se skutečně stalo, rozhodne spravedlnost.“

Jak reagovali španělští státní zástupci?

Podle španělských zákonů je jakýkoli pokus o „úmyslné a podvodné předurčení nebo změnu výsledku zápasu nebo soutěže“ trestný.

V březnu 2023 byla Barcelona státními zástupci v katalánském hlavním městě obviněna ze „sportovní korupce“, „zneužití důvěry“ a „falešných obchodních záznamů“.

Ze stejných důvodů byli obviněni také Bartomeu (prezident Barcy v letech 2014-2020) a Sandro Rosell (prezident v letech 2010-2014), stejně jako bývalí funkcionáři klubu Oscar Grau a Albert Soler. Všichni čtyři pochybení popřeli.

Laporta se jakémukoli obvinění vyhnul. K platbám Negreirovi došlo během jeho prvního působení ve funkci prezidenta v letech 2003-2010, ale vyšetřování této doby je již promlčeno. Laporta se stal prezidentem Barcy podruhé v roce 2021.

Jak se případ vyvíjel?

Španělská policie prohledala kanceláře na Camp Nou a ve španělském fotbalovém svazu a vyslechla vyšetřované osoby.

V červnu 2023 soudce Joaquin Aguirre Lopez zahájil vyšetřování Negreirova syna Javiera - čímž změnil jeho status v případu ze svědka - kvůli obvinění z praní špinavých peněz.

V září 2023 Aguirre uvedl, že nebyly nalezeny žádné důkazy o tom, že by platby byly provedeny za účelem ovlivnění výsledků zápasů.

Později téhož měsíce bylo vyšetřování rozšířeno a bylo přidáno další potenciální obvinění z „úplatkářství“ pro Barcu jako instituci a bývalé představitele klubu, včetně současného prezidenta Laporty. Ti opět všechna obvinění odmítli.

V březnu letošního roku se Negreira dostavil k soudu, ale odmítl odpovídat na jakékoli otázky. Právní tým 79letého Negreiry uvedl, že mu byla diagnostikována Alzheimerova choroba.

V květnu barcelonský provinční soud rozhodl, že obvinění z úplatkářství nelze vznést, původní obvinění ze sportovní korupce však zůstalo v platnosti. Barca to považovala za vítězství svého právního týmu - a znamenalo to, že současná klubová vrchnost již není vyšetřována.

Právní zástupce Barcelony rovněž tvrdil, že by samotnému klubu mělo být umožněno vstoupit do případu jako poškozená strana, ale tato žádost byla v červnu zamítnuta.

Jak reagovaly fotbalové orgány?

Klub, který tajně vyplácí peníze šéfovi rozhodčích, byl oficiálně odsouzen, ale žádná opatření přijata nebyla.

„Je nepochopitelné, že Barca tolik let platila místopředsedovi rozhodčích,“ řekl prezident La Ligy Javier Tebas na tiskové konferenci v dubnu 2023. „Nemyslím si, že by si Barcelona rozhodčí kupovala, ale existují náznaky, že platby byly určeny k ovlivňování. Už samotný záměr může být trestným jednáním.“

Tebas rovněž uvedl, že španělské sportovní orgány Barcu nepotrestají, protože od poslední platby uplynulo pět let a promlčecí lhůta ve sportu je pouze tříletá.

Mezitím předseda UEFA Aleksander Čeferin v rozhovoru pro slovinský list Ekipa, který vyšel rovněž v dubnu 2023, označil situaci za „jednu z nejvážnějších ve fotbale, jakou jsem kdy viděl“.

Dodal: „Nemohu se k tomu přímo vyjádřit ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že to má na starosti nezávislá disciplinární komise. A za druhé proto, že jsem se touto záležitostí podrobně nezabýval. Pro La Ligu je věc promlčená, pro UEFA není promlčeno nic.“

Laporta se s Čeferinem setkal o několik týdnů později, aby s ním o případu jednal. V červnu 2023 zpráva UEFA existenci plateb Barcelony Negreirovi uznala, ale její vyšetřovatelé se rozhodli, že nebudou nijak potrestáni, a Barca od té doby nadále hraje v soutěžích UEFA.

V září 2023 provedla španělská policie razii v kancelářích španělské fotbalové asociace v Madridu a shromáždila důkazy. K žádnému zatčení nedošlo a španělská fotbalová asociace v prohlášení uvedla, že s úřady plně spolupracuje.

„Je to velmi vážná situace, která poškozuje rozhodčí a španělský fotbal,“ řekl na tiskové konferenci v listopadu 2023 současný prezident CTA Luis Medina Cantalejo (bývalý Negreirův kolega).

„Pokud existují důkazy, měly by okamžitě následovat tresty. Chceme, aby se to definitivně vyřešilo, a kdokoli má zaplatit, měl by zaplatit, ať už je to Negreira, Barcelona nebo kdokoli jiný.“

Je to ve španělském fotbale stále aktuální téma?

Rozhodnutí Realu Madrid vstoupit do případu v dubnu 2023 jako poškozená strana bylo klíčovým momentem v polarizujícím tématu v rámci španělského fotbalu.

Laporta na to na tiskové konferenci reagoval slovy, že ho udivuje, že si soupeř Barcy v Clasicu stěžuje, vzhledem k tomu, že: „Madrid byl historicky zvýhodňován v rozhodování rozhodčích, byl to tým režimu, který byl 70 let blízko politické, ekonomické i sportovní moci.“

Všichni posluchači věděli, že „režim“, který měl Laporta na mysli, byla diktatura generála Francisca Franca, který vládl Španělsku od roku 1939 až do své smrti v roce 1975.

Televizní stanice Realu Madrid na tyto komentáře reagovala odvysíláním videa, v němž tvrdila, že Francův režim ve skutečnosti Barcelonu upřednostňoval. Video končilo slovy bývalého prezidenta madridského klubu Santiaga Bernabeua: „Kdykoli slyším, že se o Realu Madrid mluví jako o ‚týmu režimu‘, mám chuť na***t toho, kdo to říká.“

To způsobilo vážné napětí mezi kluby a prezident Madridu Florentino Perez na čas přestal navštěvovat Clásico v Barceloně.

Ačkoli se jejich institucionální vztahy od té doby zlepšily, fanoušci a odborníci na obou stranách pravidelně rozdmýchávají požár. Média ve španělském hlavním městě, která podporují Madrid, si nikdy nenechají ujít příležitost pokřikovat Negreira, kdykoli se nějaké sporné rozhodnutí rozhodčího přikloní na stranu Barcy.

To s sebou nese citlivé reakce příznivců a novinářů Blaugranas, kteří mají pocit, že je madridské úřednictvo vůči nim stále zaujaté. To vše přispělo k všeobecné nedůvěře v rozhodčí i ve Španělsku.

„Případ Negreira je pro fotbal škoda,“ řekl v březnu 2024 deníku The Athletic bývalý rozhodčí Eduardo Iturralde Gonzalez. „Rozhodčím to hodně uškodilo. Dříve byla důvěryhodnost malá a nyní je ještě menší. Veškerá mediální mašinérie se roztočila, zejména v Madridu.“

V jaké fázi se případ nachází nyní?

Nejnovější zpráva přišla koncem srpna, kdy prokuratura obvinila Negreirovu partnerku Anu Paulu Rufasovou z praní špinavých peněz - na bankovní účty na její jméno byly údajně v letech 1992 až 2023 převedeny 3 miliony eur.

V září soudce Aguirre prodloužil „instruktážní fázi“ neboli fázi shromažďování důkazů vyšetřování o dalších šest měsíců.

Ve výroční finanční zprávě Barcy zaslané členům klubu na začátku tohoto měsíce se uvádí, že vyšetřování zatím nenašlo žádné důkazy o korupci ve sportovním prostředí. Ve zprávě se uvádí, že v této fázi nelze stanovit hodnotu případných finančních a sportovních důsledků.

Vyšetřovatelé potřebují přesvědčivé důkazy, že byl spáchán trestný čin: že platby Barcy Negreirovi byly provedeny s úmyslem ovlivnit sportovní události nebo že k takovému ovlivnění skutečně došlo. Zdá se, že přesvědčivé důkazy o tom, že se tak stalo, zatím nebyly předloženy.

Zdroje obeznámené s případem - které si v zájmu ochrany svého postavení přály zůstat v anonymitě - naznačují, že vzhledem k počtu obvinění a svědků bude trvat roky, než bude úplné vyšetřování dokončeno.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 24
2. Real Madrid CF 21
3. Club Atlético de Madrid 17
4. Villarreal CF 17
5. CA Osasuna 15
6. Athletic Club 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 10
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
8. Lamine Yamal 4
17. Dani Olmo 3
35. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat