Barcelona musí snižovat platy, ale Araujo, Pedri a Yamal potřebují nové smlouvy

Barcelona musí snižovat platy, ale Araujo, Pedri a Yamal potřebují nové smlouvy Foto: www.fcbarcelona.com

Minulý týden vydala Barcelona prohlášení o své finanční situaci, které naznačuje, že se situace vyvíjí správným směrem.

Díky prodejům a odchodům hráčů oznámila úsporu 170 milionů eur na platech hráčů, čímž se její výdaje na mzdy snížily ze 670 milionů eur na 500 milionů eur. Tato nová částka znamená, že jsou v souladu s doporučením UEFA, aby kluby vydávaly na mzdy pouze 70 % celkových příjmů.

Barca dodala, že tento poměr plánuje zachovat i pro sezónu 2024-25, což se na první pohled zdá reálné - má to však háček.

Několik nejvýznamnějších hráčů týmu má smlouvy, které je třeba brzy prodloužit, přičemž mnozí z nich mají vysoké platy. Ronald Araujo, Pedri, Gavi a Lamine Yamal očekávají brzké zahájení jednání, ale je těžké si představit, že by všichni podepsali nové smlouvy, aniž by tím utrpěl platový strop - nebo aniž by se Barca zbavila dalších hráčů.

Jaká je tedy situace s každým z těchto hráčů?

Ronald Araujo (smlouva do roku 2026)

Jedna z hlavních situací, kterou musí sportovní ředitel Deco řešit.

V létě byl Araujo považován za jeden z nejžádanějších hráčů Barcelony. Zranění podkolenní šlachy, které utrpěl s reprezentací Uruguaye na Copa America, ukončilo veškeré šance na odchod a očekává se, že bude mimo hru ještě nejméně měsíc.

Obránce v lednu vstoupí do závěrečného 18měsíčního období své smlouvy. Pětadvacetiletý hráč vždy tvrdil, že chce v Barceloně zůstat - jeho rodina se ve městě usadila a on je součástí nadějného týmu - ale to není zárukou, že se dohodne na nové smlouvě.

Během rozhovorů před posledním prodloužením smlouvy v roce 2022 bylo Araujovi řečeno, že mu bude navýšen plat, který ho přiblíží nejlépe vydělávajícím hráčům v týmu. Může si to Barca tentokrát dovolit? A i kdyby mohla, měla by vzhledem ke své finanční situaci a hráčům, kteří se na pozici středního obránce prosazují, Araujovi výrazně zvýšit plat?

Pětadvacetiletý hráč nebyl nadšený z toho, že Barca v létě využila jeho dlouhodobého zranění k registraci hráčů podle pravidel La Ligy. V jeho táboře si také uvědomují, že obavy o finance klubu by mohly zpochybnit jeho budoucnost.

Pokud Araujo nepodepíše smlouvu do příštího léta, mohl by být nabídnut k prodeji za rozumnou cenu. Pokud by zůstal, Barca by si zajistila budoucnost obránce s velkým potenciálem, ale za cenu, která bude mít pravděpodobně dopad na smluvní situaci ostatních hráčů.

Pedri (smlouva do roku 2026)

„Jsem velmi klidný a šťastný, že mohu hrát za klub, o kterém jsem snil. Vím, že Barca dodrží slovo, které jsme si řekli v minulosti.“

Takto Pedri popsal svou smluvní situaci na předzápasové tiskové konferenci v dubnu. Jeho předchozí prodloužení smlouvy, na kterém se dohodl před dvěma lety, obsahovalo džentlmenskou dohodu, že smlouva bude odrazovým můstkem k tomu, aby se stal jedním z nejlépe vydělávajících hráčů klubu. Jednadvacetiletý Pedri je placen méně než Robert Lewandowski a Frenkie de Jong, podle místních zpráv se jeho plat pohybuje kolem 10 milionů eur za sezonu.

Pedriho opakující se zranění byla významným faktorem, který stál za tím, že Deco restrukturalizoval tým barcelonských fyzioterapeutů a kondičních trenérů, což ukazuje, jak je záložník důležitý pro jejich plány. Změny pomohly Pedrimu zahájit sezónu ve skvělé formě a klub považuje novou smlouvu pro něj za zásadní, i když bude nákladná.

Gavi (smlouva vyprší v roce 2026)

Další důležitý bod pro Barcelonu, záložník by se měl vrátit po zranění předního zkříženého vazu zhruba za měsíc.

Očekává se, že se obě strany dohodnou - Gavi chce v klubu zůstat, ať se děje cokoli, a Barca v něm vidí nedotknutelnou posilu. Očekává se, že jednání začnou, jakmile se dvacetiletý hráč uzdraví, a prodloužení smlouvy pro něj bude pravděpodobně znamenat výrazné navýšení platu.

Lamine Yamal (smlouva do roku 2026)

Před dvanácti měsíci podepsal Yamal svou první profesionální smlouvu, tříletou smlouvu s výstupní klauzulí ve výši 1 miliardy eur. Klub a hráč se dohodli, že se k jeho smlouvě vrátí, až křídelník v červenci 2025 dovrší 18 let, ale to bylo ještě předtím, než se z něj stala světová superhvězda Barcy a Španělska.

Yamalův tábor očekává, že brzy dojde k novému kolu jednání s Barcou. Ústní dohodu, že počká do příštího léta, považují za zastaralou. Jeho agent Jorge Mendes jistě v příštích měsících navštíví své přátele Joana Laportu a Deca.

Frenkie de Jong (smlouva do roku 2026)

Smlouva Frenkieho Jonga, jednoho z nejlépe vydělávajících hráčů týmu, je v místním tisku žhavým tématem.

Nizozemský záložník minulý týden klubovému kanálu Barca One řekl, že nedostává plat „37 milionů eur za sezonu, jak jsem někde viděl informovat“, a že jeho plat je „velmi, velmi vzdálený této částce“. Místní zprávy naznačovaly, že jeho skutečná roční částka činí 23 milionů eur.

Bez ohledu na to má jeho plat stále významný dopad na rozpočet klubu, což je důvod, proč Barca v minulé sezoně přistoupila k prodloužení jeho smlouvy. Deco chtěl, aby De Jong podepsal novou smlouvu, aby mohli jeho plat rozložit na více let, čímž by se snížil tlak na klubovou bilanci a oddálilo riziko, že o sedmadvacetiletého hráče přijdou na základě volného přestupu.

K žádnému pokroku nedošlo a je těžké očekávat, že v brzké době dojde k průlomu, pokud jedna ze stran nepřistoupí na nějaký výrazný kompromis.

Robert Lewandowski (smlouva do roku 2025, s opcí)

Jeho tříletá smlouva končí příští rok v létě, ale obsahuje klauzuli o prodloužení, pokud Lewandowski odehraje v této sezoně více než 55 procent minut v dresu Barcy. Vzhledem k nedostatku alternativ na pozici středního útočníka této hranice téměř jistě dosáhne.

Lewandowski má za sebou nejlepší vstup do sezóny od svého příchodu do Barcy v roce 2022, kdy v 11 zápasech ve všech soutěžích vstřelil 12 gólů a přidal dvě asistence, ale je nejlépe vydělávajícím hráčem klubu. Bylo by potřeba zapracovat na jiných oblastech, aby se jeho plat udržel i v další sezoně.

Inigo Martinez (smlouva vyprší v roce 2025)

Martinez je pro trenéra Hansiho Flicka klíčovým hráčem a zůstal zde poté, co manažer podal rozhodujícím osobám v klubu zvláštní žádost o jeho registraci. Flick vidí 33letého středního obránce jako zkušeného hráče, který může být vzorem pro mladší generaci Barcy.

Klub neplánuje zahájit jednání o nové smlouvě, částečně proto, že to nepotřebuje. Pokud Martinez odehraje v této sezoně alespoň 45 minut v 60 procentech zápasů Barcy, bude jeho smlouva automaticky prodloužena o další sezonu. Je na dobré cestě tyto požadavky splnit.

Andreas Christensen (smlouva do roku 2026)

Pokud se klub a hráč nedohodnou na nové smlouvě do konce sezony, Barca by mohla nechat Christensenovi otevřené dveře k odchodu.

Christensenovi v lednu vyprší posledních 18 měsíců smlouvy a před třemi lety přišel z Chelsea zdarma, což znamená, že veškeré peníze získané z prodeje by Barca mohla uložit do svého účetnictví jako čistý zisk.

Christensen pobírá značný plat, což je důsledek toho, že byl podepsán v době, kdy mu vypršela smlouva s Chelsea. Od začátku sezony je mimo hru kvůli zranění achilovky, ale klub očekává, že se vrátí ještě před lednem.

To, že nehraje, nepomůže zvýšit Christensenovu hodnotu, ale jeho zkušenosti, zejména ve věku 28 let, by měly znamenat, že má nápadníky po celé Evropě.

Fermin Lopez (smlouva do roku 2027)

Jeho budoucnost je na další tři roky spojena s Barcou, ale Fermin v minulé sezóně zaujal klub svým výkonem a byl součástí vítězných týmů Španělska na mistrovství Evropy v Německu a na olympijských hrách v Paříži.

To vedlo klub k úvahám nabídnout jednadvacetiletému absolventovi akademie novou smlouvu, která by odrážela jeho rychlý vzestup do prvního týmu - útočný záložník je však zraněný a pod Flickem téměř nehrál, takže se to odkládá.

Eric Garcia (smlouva do roku 2026)

Garcia se stal pro Flicka univerzální posilou na pozici středního záložníka a jeho výkony v této sezoně rozhodnou o tom, jak s ním Barca naloží.

Svou roli by mohla sehrát i budoucnost Christensena a Arauja. Girona měla v létě zájem podepsat Garciu po ročním hostování natrvalo, ale zranění ve středu pole Barcu před koncem přestupového období jakýkoliv přesun zablokovalo.

Inaki Pena (smlouva do roku 2026)

Pro náhradního brankáře Barcy, který se dostal do popředí zájmu po zranění Marca-Andreho ter Stegena, je tato sezona významná.

Neočekává se, že by jednání začala brzy, ale to, jak si 25letý gólman povede při absenci Ter Stegena, když Wojciech Szczesny přišel na krátkodobou smlouvu, pomůže určit plány Barcy.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

No, další léto to bude zajímavé. Bojím se ale de Jonga. Aby neproseděl rok na lávce a pak nešel zadara. I těch 23M by bylo v hrubém 46. To mu dají jen v Arábii.

09.10.2024, 10:14

Už my to kdokoliv vysvětlete. Jak můžeme dávat na platy 500 mega, když součet hrubých mezd hráčů dělá něco málo přes 200?

09.10.2024, 15:23
blaugrana absint

Kde pisali tuto informaciu?

10.10.2024, 09:12
blaugrana absint

Veru podla capology je Total Annual Payroll 188 mega, ale to ffp je proste tak zlozite, ze sa v tom tazko vyznat.

10.10.2024, 09:16

mě se třeba v FMku Lewa šprajcl, že chce do Saúdské Arábie, tak šel v zimě za 15 míčů a hned mi spadl i milionový plat měsíčně :D bůh ví co bude v budoucnu, ale nebál bych se, že se neprodlouží s mladíky, ti staří nebudou hrát do padesáti

10.10.2024, 12:57

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 27
2. Real Madrid CF 24
3. Club Atlético de Madrid 20
4. Villarreal CF 18
5. Athletic Club 17
6. RCD Mallorca 17
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 12
2. Ayoze Pérez 6
3. Kylian Mbappé 6
4. Vinicius Junior 5
5. Raphinha 5
9. Lamine Yamal 4
21. Pedri 3
22. Dani Olmo 3
30. Pablo Torre 3
77. Jules Koundé 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat