Barcelona na turné: Hansi Flick se snaží uklidnit atmosféru

Barcelona na turné: Hansi Flick se snaží uklidnit atmosféru Foto: X @FCBarcelona

V Barceloně si zvyknete na neustálý chaos, který ji obklopuje na institucionální úrovni. Po léta se zdálo, že improvizují při přijímání klíčových rozhodnutí až na poslední chvíli, což vedlo k velké nejistotě.

Ale přinejmenším na fotbalové úrovni byla cesta týmu do Spojených států letos v létě příležitostí pokusit se vnést do klubu klid.

Od prvních dnů, kdy sem Barcelona přijela, a od pozitivních poznatků z úvodní remízy 2:2 s Manchesterem City bylo jasné, že se něco změnilo. Když Barca trénovala na americké námořní akademii v Annapolisu ve státě Maryland, The Athletic se mohl na vlastní oči přesvědčit o bližších detailech.

Některé tréninky byly zpřístupněny médiím (za přísnějších bezpečnostních opatření, než je na vojenské základně obvyklé) a v úžasném světle zlaté hodiny toho večera (bylo téměř 19 hodin) jsme je sledovali z provizorních tribun, z místa, odkud bylo možné pozorovat i plachetnice proplouvající po řece Severn hned za hřištěm.

Jak se hráči Barcy pomalu objevovali, bylo snadné si všimnout, že trenérský štáb se od minulého ročníku rozrostl. Každý člen měl na starosti několik hráčů a bylo vidět, jak pozorně se jim věnují během toho, co vypadalo jako velmi dobře organizované cvičení, kde se všichni bavili a tvrdě pracovali. To vše se odehrávalo pod bedlivým dohledem Hansiho Flicka, který se zdál mít k celému týmu, zejména k jejím mladším členům, velmi blízko.

Po remíze 2:2 (a vítězstvím na penalty) s Manchesterem City přišla výhra 2:1 nad Realem Madrid. Z těchto prvních výsledků bylo cítit uspokojení barcelonského tisku - a částečně i samotného klubu - možná proto, že už dlouho tým nepůsobil tak sehraně a neměl tak jasnou představu o tom, jak hrát.

To odráží něco kulturního o vášni, která obklopuje Barcu a její nechvalně proslulé "entorno", které může přecházet od výrazného zbožňování klubu až po jeho výrazné oslabení svou toxicitou.

Zdá se, že si Flick po příchodu do Barcy uvědomil, že hráči pociťují velký tlak. Pro německého trenéra, který v posledních etapách vlastní kariéry zažil těžké chvíle (loni byl propuštěn z pozice hlavního kouče Německa), mělo vždy největší smysl, když se on i jeho okolí bavili a měli se dobře. A právě to se snažil svým novým svěřencům předat, tvrdí zdroje z šatny Barcy - které stejně jako všichni zde citovaní raději mluvily anonymně, aby chránily svou pozici.

Během těchto lehčích přípravných dnů je tento klidný přístup určitě něco, co jste mohli u Němce pozorovat, a zdá se, že se začíná přenášet i na ostatní. Nová sezóna přinese nové výzvy, ale týmu to velmi sluší a kontrastuje to s náladou, která Barcu obklopuje v jiných oblastech.

"Baby Barca" dostává příležitost

Výběr, který se zúčastnil tohoto předsezónního turné, byl v některých kruzích označován jako "Baby Barca" kvůli vysokému počtu mladých hráčů. Několik starších hráčů bylo zraněných, odpočívalo po Euru 2024 nebo hrálo za Španělsko na olympijských hrách, a tak místo nich cestovali nezkušení mladíci.

Několik z nich předvedlo působivé výkony, ale každý z nich přinesl alespoň svěžest, která byla velmi potřebná po traumatickém konci minulé sezony, který vyvrcholil vyhazovem klubové legendy Xaviho z pozice trenéra.

"Klíčem k úspěchu naší generace je, že nás baví hrát fotbal," řekl novinářům na jednom z mediálních dnů dvacetiletý záložník Marc Casado.

Někdo by možná čekal, že to bude samozřejmost, ale v Barce to tak jednoduché nebylo. Jejich úsměvy a záblesky motivace měnily atmosféru. Jejich projev byl jiný, přístup osvěžující a také překvapivě vyzrálý a tváří v tvář kontrole sebevědomý.

Všichni mladí hráči na turné tvrdě pracovali, aby dostali šanci ukázat, co umí. Všichni jsou si vědomi, že situace Barcy je pro ně příznivá, a to nejen během předsezónní přípravy, ale potenciálně i po zbytek sezóny. Bez finančních prostředků na přivedení několika nových posil (i když Dani Olmo by se měl připojit) bude muset Flick vsadit alespoň na několik z nich.

To vše se naštěstí shoduje s jednou z nejtalentovanějších generací, které La Masia v posledních letech vyprodukovala.

Tři jména vyčnívají - a každé z nich má velkou šanci, že se v této sezóně zapojí do hry.

Dvojice pivotů, sedmnáctiletý Marc Bernal a Casado, zaujala v souvislosti s dlouhodobými problémy Barcy najít adekvátní náhradu za Sergia Busquetse. Casado byl jedním z nejvyužívanějších hráčů Flicka a Bernal má před sebou opravdu zářnou budoucnost.

Druhým je dvaadvacetiletý útočník Pau Victor.

"Potřebujeme góly," řekl Joan Laporta v rozhovorech letos v létě. Victor, v minulé sezoně nejlepší střelec třetí španělské ligy na hostování v Barca Atletic, se rozhodl využít šance.

Po boku Lewandowského a Vitora Roqueho na hřišti Victor ukázal, že klub nemusí utrácet velké peníze, aby našel hráče, který bude střílet góly. Podpis Victora byl zajištěn na začátku tohoto léta v rámci dohody s Gironou za 3 miliony eur. Byl volbou mezi útočnými možnostmi Barcy a domů cestuje s bilancí tří gólů a asistence ve třech zápasech.

Pak tu bylo počasí...

Na Floridě a v New Jersey se obloha může změnit během několika minut. V jednu chvíli je jasně modrý obraz a vzápětí se zatahuje.

Počasí bylo jedním z velkých protagonistů barcelonského turné. Bouřky odložily první dva zápasy, přičemž zápas s Madridem byl ve 12. minutě přerušen na hodinu a čtvrt. Chvílemi to vypadalo, že se nebude pokračovat. Hřiště na Metlife Stadium v New Jersey však bylo připraveno dokonale odvést všechnu vodu, která nemilosrdně padala. Na hřišti nebyla k vidění jediná louže.

Podle protokolu nesmí v okruhu osmi mil za poslední půlhodinu udeřit blesk, aby se mohlo hrát.

Barca ani Real Madrid by nedostaly zaplacené dohodnuté odměny za zápas, pokud by neodehrály alespoň 60 minut, jak potvrdilo několik klubových zdrojů deníku The Athletic. Proto bylo tolik trpělivosti, aby se v zápase pokračovalo.

Cílem barcelonského turné bylo zlepšit finanční situaci a nedokončení tohoto madridského zápasu by bylo na škodu. V tomto ohledu byly některé příležitosti promarněny i jinde.

Barca x USA - výhry a prohry

Barca byla vřele vítána fanoušky všude, kam přijela, a to i po příletu na americkou půdu v Orlandu koncem července ve 23 hodin místního času.

Flick byl k fanouškům obzvláště pozorný, pravidelně rozdával autogramy a fotografoval se s těmi, kteří o to požádali, jako tomu bylo v případě Lewandowského, Raphinhy, Julese Koundeho a Ilkaye Gundogana. Klub před cestou naznačil, že toto turné bude méně náročné na komerční nebo oficiální akce. Nějaké se konaly, zejména v New Yorku, ale důraz byl kladen na trénink a hru.

Soupeři Barcy se u příznivců setkávali spíše s pozitivními reakcemi. Fanoušci City a Madridu převažovali nad těmi, kteří fandili Barce a jen v závěrečném zápase s Milánem v Baltimoru měli příznivci Barcy většinu.

Občas se zdálo, že tyto týmy mají náskok. Poslední trénink před zápasem s Barcou byl přístupný veřejnosti a sledovalo ho více než 8 000 lidí, z nichž každý zaplatil přibližně 20 dolarů.

Před tímto zápasem promluvil na tiskové konferenci Pep Guardiola, zatímco Barca měla jen krátkou tiskovou konferenci s Lewandowskim. AC Milán mezitím představil svůj nový dres na Brooklynském mostě a uspořádal setkání s místními obyvateli.

Barca očekává, že na tomto turné vydělá přibližně 8 milionů eur, ale pokud existuje pocit, že mohla lépe využít klubovou značku, je třeba také uznat, že cesta do menších měst, jako je Annapolis, a klid, který pomohla podpořit, měly svá pozitiva.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Díky za fajn článek:)

09.08.2024, 08:31

Chtelo by to maskota jakyho maji v Ana :-)

15.08.2024, 08:09

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 24
2. Real Madrid CF 21
3. Club Atlético de Madrid 17
4. Villarreal CF 17
5. CA Osasuna 15
6. Athletic Club 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 10
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
8. Lamine Yamal 4
17. Dani Olmo 3
35. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat