ČEHO CHCE VALVERDE DOSÁHNOUT

ČEHO CHCE VALVERDE DOSÁHNOUT

Nový trenér začíná využívat rozestavení 4-2-3-1 a nový systém očividně aktuálnímu kádru sedí lépe. Barça začíná vykazovat stopy rukopisu Ernesta Valverdeho a čím dál více vypadá jako "jeho" tým. Po předsezónní přípravě si někdo mohl říci, že změnu manažera téměř nezaznamenal, nyní však Valverde začíná implementovat své myšlenky.

Prohra s Realem na Camp Nou byla zřejmě zlomovým bodem a zároveň ideálním důvodem ke změně. Diagnóza zněla jasně: Barça byla pomalá a neorganizovaná při snaze získat míč. "Jedním z klíčů je nemít tým příliš rozdělený. Musí existovat rovnováha," vysvětloval už několikrát nový kouč.

V odvetě Superpoháru Valverde vyzkoušel rozestavení 3-5-2 a poté 4-4-2, zatímco proti Betisu přešel na systém, kterému věří nejvíce: 4-2-3-1.

Messi a Roberto: další dílek do skládačky

"Musíme najít recept na útok a musíme být organizovaní, abychom byli spolehlivější a mohli se soustředit na další věci." Valverde pracuje se dvěma předpoklady: pro tým je to při rozestavení 4-3-3 z pohledu obrany těžké a po odchodu Neymara je vyveden z rovnováhy. Snaží se vrátit týmu vzájemnou soudržnost a podnítit jej k vysokému tlaku.

Messiho pozice falešné devítky to jen dokazuje. "Pokud se musíme stáhnout, umožňuje nám to udělat to organizovaným způsobem." V útoku je cílem využít rychlosti Deulofeua a Paco Alcácera, zatímco Messi se stahuje hlouběji.

Sergi Roberto také k téhle rovnováze přispěl svým dílem. Odchovanec Bacelony hrál za Messim, Valverde za ním totiž chtěl hráče, který může odstartovat nátlak, který je energický a fyzicky silný. To opět zdůrazňuje důležitost nátlaku.

Valverde si stojí za tím, že ať už je použita jakákoli formace, princip je stejný: vysoký tlak, rychlé znovuzískání míče a obsazování prostor v záloze. Využívání dvou pivotů jen nahrává některým hráčům. Tak třeba Ivanu Rakiticovi, který má nyní více příležitostí získat míč a posílat přihrávky mezi liniemi.

Navíc, Barça má momentálně řadu hráčů, kteří rádi hrají za útočníkem. Jde například o Andrého Gomese či Ardu Turana, kteří do rozestavení 4-3-3 příliš nezapadadli. A v zápase s Betisem to vypadalo, že Sergimu Robertovi tahle role také sedí. Zdá se, že tohle rozestavení zkrátka aktuálnímu kádru celkově sedí víc.

Role Deulofeua a Semeda

Dalším novým prvkem byla proti Betisu pozice Deulofeua. Hrál tentokrát napravo a dobře si rozuměl se Semedem.

Deulofeu je celkově zajímavým hráčem - jiným, než ten, který za Barçu nastupoval před několika lety. Zlepšil se v rozhodování a více pracuje směrem dozadu. Teď už jen potřebuje sebevědomí, aby si častěji troufal jít do soubojů jeden na jednoho.

Semedo si sice zatím zvyká na nové prostředí, ale v zápase s Betisem byly jeho fyzické přednosti zcela jasné. Jeho rychlost mu umožňuje napravovat případné chyby v obraně a zároveň je také účinnou zbraní v útoku.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Ono podľa mňa je úplne fuk, v akom rozostavení sa hrá. Pokiaľ tí hráči budú presovať a hrať to, čo po ních Valverde chce, tak to fungovať bude. Zo 4-3-3 sa dá ísť v prípade bránenia na 4-5-1 a pod. Proste ide len o dostatočný pohyb a pressing.

22.08.2017, 09:08
marek99 blaugrana
Senior editor

Presne tak.

22.08.2017, 14:40
Rapido16 blaugrana

ono je to uplne jedno ako budeme hrať ked nato nemáem schopných hráčov a ked aj sú niektorý schopný tak su po 30 tke

22.08.2017, 15:05

Již dlouhé roky je jednou z našich slabin mimo jiné i těžká předvídatelnost... Hra ve stále stejném rozestavení 4-3-3 (v případě otáčení výsledku 3-4-3) a spolu s faktem, že je to často celé bez pohybu a energie, dává (kvalitnímu) soupeři možnost stihnout se v obranné fázi vrátit se do bloku, popř. okamžitě začít napadat rozehrávku a opětovně uzmout balón, což se kolikrát s poukazem na laxnost či nepřesnost přihrávek našich hráčů stává.
V prvé řadě bude nutné začít znovu každý zápas běhat a hrát s nasazením. Ale rozhodně bych se nebránil (klidně i pravidelné) změně rozestavení, zejména když se nám letos nepodaří adekvátně posílit.

--semedo--piqué--umititi--alba--
------------raketa---busi--------------
-deulofeu----messi-----iniesta---
------------------suaréz-----------------

Kdybych si hrál na PES, tak k dokonalosti chybí Coutinho namísto Andrése, Griezman místo Deulofeua a Thiago místo rakety... smiley

22.08.2017, 09:58
pyspetr robin

přesně tak. hrajem pořád stejně a pak nemají ty lepší problém nás zastavit.

i při příchodu nového trenéra..... nejlíp aby měl barcelonskou DNA a hráli pořád stejně....to je k ničemu. ne pořád dokola. sem tam nový impulz a je to

23.08.2017, 07:27

Díky za tento článek. Dával jsem na něj originál link pod článek o zápasu s Betisem. Uvidíme, co to přinese. Jak už jsem psal i na chatu, bude to chtít asi určitou trpělivost.
Nicméně spousta hráčů tento systém zná z repre: Rakitič, Seri dokonce přímo z klubu (Nice), pokud přijde, Busquest to také svého času hrál v repre s Alonsem, Portugalsko tak hraje, brazílie tak nastupovala (Paulinho).... takže si myslím, že to zase až takový problém nebude.

22.08.2017, 14:49

Mrzí ma že Valverde prišiel v dobe keď Barcelona padne na samé dno. Odišiel Neymar možno nás opustí Messi s Iniestom však oni sa v tomto týme musia cítit velmi divne sú na všetko sami a ešte Suarez s Busquetsom a Piquem škoda že všetci 30tnici ktorý zahraju ešte max 2-3 roky. Nemáme náhradu budeme sem tahať s nudze cnosť úplne individuá ako Paulinho a podobne a ked príde další 30tník DImaria tak to bude už len bodka za touto nočnou morou. Myslím že vedenia rezignuje tento tlak nezvládnú. Musia lebo toto pokašlali na plnej čiare a ked odíde Messi to bude zrejme dlhá doba stredu tabulky ak nie záchrany. S hráčmi ako Delofeu Paco Gomez D Suarez a další nemôžeme rozmýšlať nad žiadnou trofejou . PREBOHA SME BARCELONA !!!! tak čo sa deje ? My niesme zvyknutý na štandart ale na extra kvalitu a tá posledné roky nejako chýba posledný dobrý nákupp bol Umtiti a teraz sa javí Semedo ale to je pramálo obrancovia nám trofeje nedonesú .

22.08.2017, 14:59

Ja myslím, ze využití deloufea na pravé straně se semedem muže zase přinést rovnováhu na hřišti, ze se nehraje jen přes levou. Soupeři byli zvykli bránit hlavně vlevo, neboť se messi stahoval na stred a vpravo nikdo nebyl.

22.08.2017, 21:09

Me spis zajímá čeho chce dosáhnout ta banda ve vedenísmiley

22.08.2017, 21:58

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat