De Jong: V týmu hrajeme všichni spolu a na barvě pleti či původu nezáleží

De Jong: V týmu hrajeme všichni spolu a na barvě pleti či původu nezáleží

Frenkie de Jong si popovídal z Guillemem Balaguem na rozhlasové stanici BBC Radio 5 a tématem jejich vzájemného dialogu byl boj proti rasismu, zápasy v Barceloně a příchod na Camp Nou.

Je opravdu smutné, že se pořád dějí takové rasové incidenty. Nedokáži si představit myšlení takových lidí, je to velice divné. V naší kabině máme hráče z Jižní Ameriky, Nizozemska, Španělska a spousty dalších míst na světě a všichni bojujeme spolu. Na barvě kůže nebo původu nezáleží. Sport dokáže sehrát důležitou roli v boji s rasismem a můžeme oslovit hodně lidí.

V průběhu týdne před utkáním mezi Nizozemskem a Estonskem došlo v Nizozemsku k situaci, kde fanoušci křičeli na hráče černé pleti. Rozhodli jsme se ukázat, že jsme všichni stejní. Georginio Wijnaldum a celý tým se rozhodl, že vystoupíme a ukážeme naše paže, abychom poslali zprávu. Neměl jsem koronavirus, ale život už nebude stejný.

Nemyslím si, že by mě to změnilo jako člověka. Strávil jsem hodně času se svou přítelkyní, byli jsme v Nizozemsku a mohli opustit dům. Situace tam byla o něco pohodlnější než ve Španělsku. Když jsme trénovali v malých skupinkách, museli jsme čekat na ostatní, až odejdou. Nemohli jsme se pozdravit a bylo to velmi zvláštní. Tréninky byly intenzivní.

Je možné, že si vedeme o něco lépe, než před pauzou soutěží. Cítím, že se blíží něco speciálního. Hrát za Barcelonu bylo mým snem a mimo Nizozemsko jde o můj oblíbený celek. Když Barca dokázala, že má o mě skutečně zájem, volba byla snazší. Zpočátku jsem necítil, že by mě v Barceloně chtěli. Pak mi bylo řečeno, že mám dobrou šanci na to dostat se do základní sestavy.

Pak to pro mě bylo jednoduché. Bartomeu hovořil o dalších klubech a Guardiolovi a řekl, že když byl Pep v Barceloně, byl skvělý. Prohlásil, že to byl nejlepší trenér a dodal že 'pokud si chcete užít život, chcete hrát v Barceloně'. Někdy při cestě na trénink sleduji počasí a tehdy si pomyslím: 'Tohle jsem vždy chtěl jako dítě, je to sen'. Jsem velmi šťastný. V Ajaxu a reprezentaci jsem měl a mám jinou roli, než v Barceloně.

Tam jsme ale hráli a hrajeme se dvěma 'šestkama'. Musím se přizpůsobit. Vedu si dobře, ale dokážu se zlepšit. Nejlepší práci odvádím, když jsem více defenzivní, než hodně ofenzivní. Když mluví Messi a dává rady, berete si je k srdci, jelikož je to nejlepší hráč na světě. Když hovoří, vy posloucháte. Někdy říká, že musíte hrát více hluboko či blíže stranám. Rozdíl dělají skutečně maličkosti.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 17
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. RCD Mallorca 11
6. Villarreal CF 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Kylian Mbappé 5
4. Ayoze Pérez 4
5. Oihan Sancet 3
9. Lamine Yamal 3
11. Dani Olmo 3
25. Pedri 2
62. Jules Koundé 1
63. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat