DEMBÉLÉ SE ZAČÍNÁ SŽÍVAT S TÝMEM

DEMBÉLÉ SE ZAČÍNÁ SŽÍVAT S TÝMEM

Xavi Hernández, jedna z největších hvězd, která působila na Camp Nou, se rozpovídal o Ousmanovi Dembélém. Hlavním tématem byla především částka, za kterou Francouz do klubu přišel.

"Co se otázky peněz týče, musí Dembélé na sobě ještě hodně zapracovat a dokázat, že je schopný odolat i vnějším faktorům. Musí projít „finální zkouškou“ barcelonského týmu a potvrdit jak sobě, tak i fanouškům, že částka vynaložená za jeho přestup byla opodstatněná,“ hodnotí Xavi.

Francouzský reprezentační křídelník přišel do Barcelony v létě 2017 z Borussie Dortmund. Samotnému příchodu předcházel rekordní přestupu Neymara do PSG. Dembélé přicházel do klubu s pověstí 20letého mladíka, který v sobě skrývá velkou porci neobjeveného talentu.

Bohužel Dembélému nevyšel vstup do sezony, kdy se během prvních utkání zranil, přesněji 16. září 2017 v utkání s Getafe. Po 4 měsíční pauze jsme se dočkali jeho návratu, a však po Novém roce stihl zasáhnout pouze do 4 zápasů a své zranění si obnovil. Takovýto průběh sezóny mu zabránil předvést to, proč byl do Barcelony v létě přiveden, což Xavi opisuje slovy: "Je zde ještě řada otázek, které nebyly k dnešnímu dni zodpovězeny." Na druhou stranu Xavi připouští, že Dembélé potřebuje ještě nějaký čas, aby předvedl, co v něm opravdu je: "Barca je pro fotbalistu závěrečná zkouška, jako když skládáte doktorát, a ne každý má na to, aby mohl za tento klub hrát. Ptáte se proč? Protože v Barceloně musíte pracovat s mnoha faktory najednou, přemýšlet několik kroků dopředu, co uděláte. Barcelona hraje na 30 metrech hřiště. Dembélé má velkou porci talentu, je velmi rychlý, ale tady se mu na hřišti nebude dostávat tolik prostoru jako v Dortmundu nebo Rennes. Aby Dembélé zapadl do barcelonského vzorce, musí se naučit myslet rychleji, za pár tisíciny sekundy. Musí sám sebe vnitřně přesvědčit, že sem patří. To je ten zlomový bod, kdy uvidíme, zda má vhodnou mentalitu."

"Existují průměrní hráči, kteří odehráli v Barce 15 let, protože měli charakter. Ale byli tu i excelentní hráči, kteří nic nepředvedli, protože se nenaučili pracovat s tlakem, který na ně okolí vyvíjelo - když jste je viděl na tréninku, říkal jste si: ti překonají nemožné, budou to legendy. Ale ne. Jakmile vstoupili na hřiště, nohy se jim začaly třást a už nechtěli míč. A vy jste si říkal, co se to s nimi děje?"

Xavi považuje mentální sílu za nejdůležitější aspekt hráče, přičemž Dembélému se stačí podívat jen okolo sebe, na své spoluhráče, kteří na hřišti vytvářejí ty podstatné rozdíly, které vedou k velkým vítězstvím, jak jsme mohli vidět například tuto sezónu při El Clásicu. "Mentální síla je to, co stabilizuje váš výkon a co vás posiluje," dodává Xavi.


Zdroje: goal.com



Diskuze

smiley i za článek

22.03.2018, 10:21

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. CA Osasuna 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
69. Jules Koundé 1
70. Ferrán Torres 1
101. Pablo Torre 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat