DESET DŮVODŮ, PROČ VĚŘIT, ŽE BARCELONA VYHRAJE TŘETÍ TREBLE

DESET DŮVODŮ, PROČ VĚŘIT, ŽE BARCELONA VYHRAJE TŘETÍ TREBLE

Je vůbec na místě domnívat se, že FC Barcelona vyhraje třetí treble v průběhu desetiletí? Na tyto otázky novinářů a fanoušků byly v posledních dnech barcelonští hráči včetně trenéra Valverdeho skoupí na slovo.

Na druhou stranu opatrnost lidí z FC Barcelona je více než opodstatněná. Přestože porazili AS Řím (4-1), objevily se ve hře i pasáže, kdy se ukázalo, že v Lize mistrů se žádné zaváhání či zvolnění neodpouští. Jako příklad můžeme uvést gól Džeka, ale nejen ten, samotnému gólu předcházelo více momentů, které fanoušky nenechaly chladnými. Nicméně Barcelona nakonec vstřelila čtvrtý gól a je už jednou nohou v semifinále. A není nemožné si představit, že tým nakonec treble vybojuje, protože:

  1. Umístění a účast

Pouze tři týmy mohou snít o treble: Barca, Bayern a Juventus. Posledně zmiňovaný tým má po úterním zápase Ligy mistrů šance minimální. Naopak barcelonští, jak už bylo zmíněno, mají po středečním zápase s AS Řím výrazně nakročeno do semifinále LM. Příjemný bodový náskok mají také v La Lize. V Copa del Rey jsou ve finále.

  1. Reprezentační pauza

Barcelona odeslala na reprezentační zápasy z A týmu 16 hráčů. Sergio Busquets díky přestávce vynechal minimum důležitých zápasů a měl čas zotavit se ze svého zranění – fraktury na malíčku nohy a Lionel Messi byl opatrován jako v bavlnce. „Pouze“ Lucas Digne byl zraněn. Barcelona tak prošla těžkým týdnem téměř nepoškozena. Na druhou stranu je potřeba zmínit domněnky některých fanoušků a to, že Barceloně vždy po reprezentační pauze nějaký čas trvá, než se opět „srovná ke starým pořádkům“.

  1. Konzistence

Tuto sezónu Blaugrana prohrála pouze 3 zápasy ze 49. Z toho první dvě porážky přišly ve španělském Superpoháru od Realu Madrid. Následovala řada 29 zápasů bez porážky. Poté Barca prohrává v prvním zápase čtvrtfinále Copa del Rey s Espanyolem. Od té doby následuje řada 17 neprohraných utkání. Už tuto sobotu proti Leganes mohou barcelonští dorovnat šňůru nejdéle neporaženého týmu v La Lize – 38 zápasů, kterou od roku 1980 drží Real Sociedad.

  1. Defenzíva

Ernesto Valverde se nebojí připomínat, že Barca je útočný tým. To bez pochyby je! Ale na druhou stranu je také pravda, že jsou barcelonští oproti dřívějším časům více než solidní v obraně. Ve 31 zápasech (šest v Evropě, šest v Copě a devatenácti v La Lize) ze 49 odcházeli s čistým štítem. Například v Lize mistrů obdrželi do této doby jen 3 branky.

  1. Ter Stegen

Barca dosahuje vynikajících výkonů v obraně díky kolektivním výkonům plynoucí z dobrého pressingu a držení míče. Do jisté míry je to ale také díky skvěle chytajícímu Marcu-André ter Stegenovi.

  1. Velverdeův balanc

Guardiolova Barcelona byla překvapivá; Enriqueova Barca byla přímá; Valverdeova Barcelona je uvolněná, hledající rovnováhu, aby hvězda mohla zářit. Valverde změnil rozestavění 4-3-3 na 4-4-2 aby dostal to nejlepší z Iniesty, Rakitiče a Alby bez výrazného omezení Messiho nebo Busquetse – navzdory odchodu Neymara. Trenér se však drží v souladu s klubovým stylem: útočný fotbal, tiki-taka a držení míče.

  1. Účelný tým

Piqué, Jordi Alba, Busquets, Iniesta, Rakitič, Messi, Luis Suárez – páteř Barcelony tvoří „veteráni“ týmu s obrovským talentem a tisíci odehranými minutami na té nejvyšší úrovni. Tihle lidé vědí, jak řídit hru. Možná neexcelují v každém zápase, ale jejich platnost na hřišti je nepostradatelná. A když přijdou velké zápasy, udeří.

  1. Historie vs. Sevilla

Tým, který musí Barcelona pro uchování nadějí na zisk treble ve finále Copa del Rey porazit, je Sevilla. Tuto sezónu vycházejí statistiky ve prospěch Barcelony, která uhájila výhru na svém hřišti 2:1 a minulý víkend, na hřišti Sevilly, Barca v posledních minutách zachránila remízu 2:2.

Poslední prohra barcelonských se Sevillou mimo ligové zápasy se datuje k roku 2006, kdy ve finále UEFA Superpoháru vyhrála Sevilla 3:0. Od té doby porazila  FC Barcelona Sevillu ve čtyřech finále: Španělského superpoháru 2010-11 (3-1 a 4-0), Superpoháru UEFA 2015-16 (5-4), Copa del Rey 2015-16 (2-0) a Španělského superpoháru 2016-17 (0-2 a 3-0). Posledních 8 zápasů skončilo v poměru 7 výher pro Barcu a jedna remíza.

  1. Deset zápasů

Pokud Blaugrana chce získat treble, musí k dnešnímu dni zvládnout 10 zápasů: finále Copa del Rey, 4 zápasy Ligy mistrů a 5 ligových utkání z 8 – zde může ale číslo v závislosti na Altéticu Madrid klesat, tento víkend je čeká například městské derby s Realem.

  1. Faktor Messi

V týmových sportech se jeden hráč nemůže srovnávat se silou celého týmu, speciálně ve fotbale ne. Pokud by se však někdo o toto srovnání pokusil, není zde nikdo povolanější než Messi. Vzhledem k jeho talentu, individuálním schopnostem ovlivňuje hru celého týmu. Svojí přítomností na hřišti kladně ovlivňuje psychiku svých spoluhráčů a ti pak podávají lepší výkony.

Slova deníku Sport není potřeba ani překládat: „DIOS wears Blaugrana“.


Zdroje: www.sport-english.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. CA Osasuna 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
69. Jules Koundé 1
70. Ferrán Torres 1
101. Pablo Torre 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat