El Clásico s pořadovým číslem 243 řečí statistik a faktů: stovka pro Semeda, 7 zápasů v řadě bez porážky a nejmladší účastník

El Clásico s pořadovým číslem 243 řečí statistik a faktů: stovka pro Semeda, 7 zápasů v řadě bez porážky a nejmladší účastník

Shrňme si vedle vyjádření z obou stran středeční zápolení dvou největších španělských celků Barcelony a Realu i v rámci čísel, zajímavostí a dalších příhod. Došlo totiž na pokoření několika met a nechyběly ani kuriózní situace v souvislosti s nedávnými protesty v Katalánsku.

Máme za sebou již 276. El Clásico v historii (počítáme-li i ty exhibiční) a ani jeden z klubů se neosamostatnil co se ligových vítězství týče. Oba tedy po remíze 0:0 zůstávají na cifře 72. I přesto, že očekávaný mač branky nepřinesl, nabídl plno zajímavých faktů, na které se nyní podíváme v tomto článku. Jako první Ernesto Valverde.

Baskickému kouči u kormidla Blaugranas se povedlo neprohrát už v sedmi zápasech proti Realu v řadě, čím dorovnal záznam Josepa Guardioly z období mezi dubnem 2011 a lednem 2012. Stejně jako Pep totiž i on nasbíral 4 výhry a 3 remízy. Vše začalo venkovním vítězstvím 3:0 den před Štědrým dnem v roce 2017, po kterém přišla domácí květnová remíza 2:2.

V nadcházejícím ročníku se narodila nejprve památná výhra 5:1 v lize, následovaná remízou 1:1 na Camp Nou v rámci poháru. Odvetu barcelonští vyhráli 0:3 a radovali se podruhé i v rámci ligové soutěže, když zásluhou Ivana Rakitiče brali ze Santiago Bernabéu všechny body za hubený triumf 1:0. K tomu Barca nepadla v LaLize s Realem už 7 vzájemných duelů.

K výše zmíněným zápasům totiž ještě přidejme ty ze sezony 2016/17, kde FCB nejprve doma plichtilo, než venku famózním způsobem triumfovalo v samém závěru díky Lionelovi Messimu 3:2. Jinak právě Argentinec se dostává do tohoto souhrnu zajímavosti v negativním ohledu. S Realem se už totiž neprosadil vůbec poprvé v kariéře ve čtyřech po sobě jdoucích zápasech.

Jednalo se o první El Clásico po dlouhých sedmnácti letech a devětačtyřiceti soubojích, po němž se oba týmy rozešly smírně bez gólu. Naposledy skončilo měření sil barcelonistů s Los Blancos 0:0 v listopadu roku 2002 a tento výsledek se naskytl teprve po deváté v celé soutěžní historii, která čítá 243 zápasů, jak je zmíněno už v nadpise. A teď z pozitivnějšího soudku.

Mladík Ansu Fati si včera zahrál v prvním El Clásiku, stejně jako Frenkie de Jong či Antoine Griezmann. Co jej ale od obou odlišuje je fakt, že mu bylo teprve 17 let a 48 dní, což z něj činí nejmladšího hráče v dějinách zápasů Barcy a Realu. Do výčtu zajímavostí se pak dostává také Portugalec Nélson Semedo. Nastoupil totiž do jubilejního 100. zápasu za Barcelonu.

Sergio Ramos pak odehrál své 43. El Clásico, čímž upevnil své vedení v tomto pořadí. Za ním je těsně Leo Messi, pro kterého to byl dvaačtyřicátý mač proto Bílému baletu. Stejného počtu dosáhl v letech 1998 až 2015 i Xavi Hernández či Manolo Sanchís (1983 až 2001) a Francisco „Paco“ Gento (1953 až 1971) na straně madridistů.

Čestný výkop si vystřihl velký culé (fanoušek Barcelony, pozn. přek.) a slavný motocyklový šampion, Marc Márquez. Před utkáním si ještě klub připravil jednoduchou mozaiku v barvách klubu a Katalánska, které doprovodily plachty s nápisy „Španělsko, posaďme se a promluvme si“. Ty se pak objevily i na žlutých balóncích, které na trávník napadaly zhruba v 50. minutě.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Villarreal CF 14
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat