GENERACE, KTERÁ VÍ, JAK VYHRÁVAT

GENERACE, KTERÁ VÍ, JAK VYHRÁVAT

Středeční historický obrat proti Paris SG, ať už konečné účtování letošní sezóny dopadne jakkoliv, dalo odpověď všem, kteří mluvili o konci barcelonských triumfů. Ne, tento cyklus nekončí.

Od ročníku 2004/05 získala FC Barcelona 29 trofejí z 53, které mohla vyhrát, což je 55 %. Takovou úspěšností se jiný klub pyšnit nemůže. Úžasný postup do čtvrtfinále Ligy mistrů, kdy se Barce jako první v historii podařilo zvrátit nepříznivý výsledek 4:0 z prvního duelu, bude zapsán zlatým písmem do historie nejen katalánského velkoklubu, ale fotbalu obecně. Tento zápas bude v pomyslné síni slávy po boku dalších historických okamžiků, kterých Blaugranas za posledních 13 let dosáhli.

"Mnozí chtěli již tuto generaci pohřbít, ale ještě neřekla poslední slovo," uvedl po středečním utkání Gerard Pique. Již před zápasem řekl trenér Enrique na tiskovce: "Pokud oni byli schopní nám dát 4 branky, my jsme schopní jim dát branek 6." V tu chvíli šílená představa, která se ale stala skutečností.

Rozhodující branku vsítil Sergi Roberto, který byl vzhledem ke svým výkonům posledních měsíců hodně kritizován, nyní si ho budou culés pamatovat navždy, stejně jako je to u Bellettiho i další hrdiny.

Současný barcelonský pravý krajní obránce či spíše univerzální záložník působí tak trochu symbolicky i v dalších ohledech historie klubu. Narodil se v roce 1992, tedy v sezóně, kdy Barca vyhrála poprvé v historii trofej pro vítěze Ligy mistrů. Tehdejší výběr Johana Cruyff hrál v rozestavení 3-4-3, od kterého sám legendární Holanďan upustil, a které po více jak 20 letech oživil Luis Enrique.

Svůj debut v Lize mistrů prožil Sergi v roce 2010 v semifinále proti Realu Madrid. Kromě památného vítězství 2:0 na Santiago Bernabeu je tato sezóna považována za vrchol Pepa Guardioly a stylu tiki-taka.

Dost ale o Robertovi. Celkem 14 z 19 možných trofejí pod Guardiolou, 2x treble, 2x po sobě double, 6 trofejí v jednom roce, 100 bodů v ligové sezóně, základní sestava jen s odchovanci... jsou jen některé významné události uplynulých let. "Vítězství je neomrzí, jsou stále hladoví po úspěších. To je největší poklad," prohlásil Guardiola na adresu hráčů Blaugranas.

Od Ronaldinha, přes Puyola, Xaviho, až po Iniestu, Messiho či Neymara zažil tým několik pádů, přesto se vždy dokázal zvednout. Pouze jednou za toto období se stalo, že by se Barca neradovala alespoň z jedné trofeje.

Nyní je ve finále Copa del Rey, v lize bojuje o první příčku s Realem Madrid a díky středečnímu zázraku může stále pomýšlet i na Champions league a tím i treble.

Byl to právě současný trenér Manchesteru City, kdo po prvním duelu v Paříži řekl: "Radím vám příliš je nekritizovat. Jsou nejlepší na světě a znovu budou."


Zdroje: ara.cat



Diskuze

takove clanky mam moc rad......aspon si nemusim kupovat noviny. Moc vam dekujismiley

11.03.2017, 07:15
Caltic8
Administrátor

"Vítězství je neomrzí, jsou stále hladoví po úspěších." Po výhře na MS v roce 2010, kdy velká část týmu dokázala opravdu všechno, mě nepřestane udivovat, kolik pravdy je na těch slovech, která použil zdaleka nejen Pepek. Byla a budou období, kdy jim ani já nevěřím. Oni jeden měsíc vypadají, jako kdyby na zápasy chodili jenom proto, že za to dostanou zaplacenou, ale ten další jezdí i Messi po prdeli a dokážou se hecnout tak, aby hodinu hry skoro nepustili PSG za půlku.

11.03.2017, 10:45

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat