INIESTA: NIKDY BYCH BARCELONU NEPODVEDL

INIESTA: NIKDY BYCH BARCELONU NEPODVEDL

Andrés Iniesta je ve fotbalovém světě mimořádným úkazem. Svým příkladným chováním a fotbalovými kvalitami si v Barceloně vysloužil doživotní kontrakt a stal se vzorem pro nejednoho mladého fotbalistu. Přinášíme vám překlad obsáhlého rozhovoru, který s barcelonským kapitánem vedl deník SPORT.

- Máš pocit, že Valverde našel ten správný klíč?

Bez pochyb. Po Superpoháru, který jsme prohráli, jsme se dali na správnou cestu, na které můžeme růst jako tým. Výsledky jsou velmi pozitivní. Výzvou je udržet si to a zlepšovat se s vědomím, že přijdou složité chvíle a že někdy to nemusí jít podle představ. Musíme využít dobré formy a pokračovat jako doposud.

- Co je klíčové pro tak dobrý start?

Je těžké říct, co je klíčové a proč. Kdybychom teď měli dva špatné výsledky, mluvili bychom o úplném opaku. Tým je dobrý, je na tom dobře fyzicky. Děláme věci s úmyslem pokračovat v růstu. Špatné výsledky by neměli měnit náš způsob, tým se cítí pohodlně a to je důležité.

- Jaké odlišnosti přišly s novým trenérským týmem?

Každý trenér je jiný, má své nuance a způsoby, jak věci vysvětluje. Vážně, základ hry je stejný. Ten se nikdy nemění, ale pak přijdou různé chvíle, rozdílní hráči a varianty. Kromě rovnováhy bylo vždy naším cílem dominovat zápasům a být víc v pohodě. Chceme využít formy a kontrolovat hru, mít míč, být efektivní. Na tom pracujeme.

- Ve středu hřiště to vypadá, že jsou hráči oproti minulé sezóně víc u sebe...

Vše je to o rovnováze. Předtím jsme byli teoreticky rychlejší v útoku, ale otázkou je, jak to vyvážit. Pokud jsou rychlí útočníci, musí být rychlí i obránci a záložníci. To nebylo špatné, pokud jsme byli v rovnováze. Teď chceme rovnováhy dosáhnout tím, že budeme dominovat na míči a diktovat tempo hry. Ve všech systémech vám rovnováha dává pocit, že ovládáte míč a jste kompaktní.

- Ty vypadáš obzvláště v pohodě...

Někdy jsme nehráli s hráčem, který by otvíral hru napravo nebo nalevo. To může vyvolat pocit, že můžete mít hráče navíc v záloze. Nakonec je ale důležité, že se cítíte dobře fyzicky a máte v tento způsob hry důvěru. Mohl bych hrát v jakémkoliv systému.

- Začínáš sezónu a na kontě máš 33 titulů, před tebou už je jenom Giggs (36) a Dani Alves (35). Pohání tě tyto statistiky k tomu, abys nadále soutěžil?

Jsou to důležitá čísla, důležitá kvůli tomu, co znamenají a jak jich bylo dosaženo. Denně nehledím na to, čeho můžu dosáhnout, ale užívám si hru a to, že dělám věci dobře. Pokud přijdou tituly, skvělé. To je to, pro co to děláme, nebudeme si nic nalhávat. Cílem je nadále vyhrávat a dělat klub velkým. Soustředím se na každý den s přesvědčením, že všechno půjde dobře a čísla porostou.

- Touha psát historii tě vedla k tomu, abys zase podepsal...

Mou touhou je očividně to, aby můj příběh či spojení s Barcelonou trvalo po další roky. To je to, co chci každý den. Nevím, jaké budou mé osobní pocity za pár měsíců, ale teď jsou dobré a doufám, že to tak bude i nadále.

- Vedlo tě k podpisu tvé srdce?

Srdce a několik dalších věcí. Jak už jsem říkal, jsem klubu velmi vděčný, že na mě vsadil tímhle způsobem. Jsem vděčný za to, že máme šanci zhodnotit každou sezónu a říct si, jak to vidíme a zda budu pokračovat nebo ne, protože není jednoduché dát někomu tolik důvěry, ať už jako sportovci či člověku. Jsme "partneři," dali jsme si navzájem vše a nedokážu si představit, že by to bylo jinak.

- V létě jsi pro El País řekl, že přemýšlíš o budoucnosti. Co se za ty dva měsíce změnilo?

Až na nějaké neshody a rozdílné názory přišla ta správná chvíle na uzavření dohody. Když chce někdo někde být a oni ho tam chtějí, není důvod nepokračovat společně. Během jednání se může stát cokoliv, někdo přemýšlí tak a druhý jinak. Nic, co by nebylo normální a přirozené, se nestalo. Lidé mě znají velmi dobře a jak už jsem říkal mnohokrát, jsem Barceloně nekonečně vděčný. Myšlenka podvést je by mě nikdy ani nenapadla. Když se Andrés Iniesta ve svém týmu necítí dobře, ať už jako hráč nebo člověk, nebude tam. Budu si to užívat a pokračovat v tom, abych pomohl týmu k úspěchu.

- Přemýšlel jsi o tom, co budeš dělat, až skončíš?

Doživotní smlouva může mít mnoho významů, ale rozhoduje současnost. Za pár měsíců se to může změnit, za rok či dva. Smlouva je tu od toho, abychom mohli každou sezónu zhodnotit podle toho, co dokážu nebo co znamenám jako hráč. Teď jsem hráč a žádnou jinou představu nemám. V budoucnu uvidíme.

- Pedro prohlásil, že si tě představuje jako trenéra...

(Úsměv) Teď sám sebe nevidím jako nic jiného než hráče. V tomto období budu pokračovat a pokusím se naučit vše, co ve fotbale můžu po všech aspektech. Fotbal je to, kde se cítím nejpohodlněji a nejlépe. Jsem si jistý, že v něm budu pokračovat, ale nevím přesně, v jaké funkci.

- Z toho, co jsem četl, nemluvíš o tomto Mistrovství světa jako o tvém posledním...

Jsem realista. Je tu velká pravděpodobnost, že tentokrát budu s národním týmem naposled. Uvědomuji si tu chvíli, věk a všechno. Uvidíme, jak se to vyvine. Do mistrovství ještě zbývá hodně času a doufám, že všechno půjde dobře, abych v Rusku mohl být. Pak vše zhodnotíme.


Zdroje: sport-english.com



Diskuze

Jeho odchod ponesu snad nejhur smiley

14.10.2017, 13:41
pmadar1 Tarja

Kvôli nemu idem do Barcelony. Chcem ho ešte vidieť naživo.

14.10.2017, 15:14
Tarja pmadar1

A stoji to za to!smiley Kdyz primo prede mnou udelal zidanovku, malem jsem padla smiley

14.10.2017, 16:22
Biscuit pmadar1

Už víš kdy a na jakej zápas?

14.10.2017, 16:46

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat