Jak si může Barcelona dovolit přestup Ferrana Torrese?

Jak si může Barcelona dovolit přestup Ferrana Torrese?

Ferran Torres je velmi blízko přestupu do Barcelony, která vyjednává poslední detaily smlouvy s Manchesterem City. Katalánský klub prožívá šílenou finanční situaci, ale i přesto prezident klubu Joan Laporta získal prostředky na tento transfer.

Barcelona podle deníku Marca má peníze, ale největším problémem je pro ni La Liga Financial Fair Play. Z tohoto důvodu je její manévrovací prostor na přestupovém trhu malý.

Pokud je možné přivést Ferrana Torrese, je to jen proto, že to určité faktory umožňují. První je odchod hráčů z prvního týmu. Sergio Agüero nedávno oznámil konec hráčské kariéry kvůli problémům se srdcem.

Po jeho odchodu může katalánský velkoklub zaregistrovat Daniho Alvese. Brazilec totiž vydělává mnohem méně než Argentinec, takže klub může utratit část naspořené částky i na plat Ferrana Torrese.

Tým v nejbližších dnech prý opustí i Yusuf Demir a možná také Luuk de Jong. Díky tomu bude možná registrace křídelníka Manchesteru City.

Pro úspěch této operace jsou důležité další dvě otázky. Barcelona neustále pracuje na dohodě s novými sponzory. Smlouvy s nimi zvýší klubu příjmy, díky čemuž se zvýší i limit výdajů na mzdy prvního týmu. Barcelona se tak nebude moci tolik starat o Financial Fair Play.

Plat hráče a amortizace přestupu jsou zahrnuty do limitu platu. Bude to 11 milionů eur ročně, pokud bude operace uzavřena ve výši 55 milionů eur plus bonusy.

Ferran Torres si navíc nevydělá žádné závratné sumy. Hráč si je vědom, že mu klub nemůže nabídnout lukrativní smlouvu, ale příležitost hrát na Camp Nou pro něj je podstatnější.


Zdroje: marca.com



Diskuze

A preto nerozumiem, prečo majú niektorí tendenciu vyhadzovať napríklad Depaya po pol sezóne kedy vlastne nikomu nič nešlo . V lete ( a teraz aj príchodom Ferrana) došli hráči ktorí majú kvalitu, bol o nich záujem aj v iných kluboch a s lepšími podmienkami a aj napriek tomu uzatvorili zmluvu v Barcelone lebo tu jednoducho chceli hrať. To je obrovský rozdiel oproti minulosti kedy si hráči pri prestupe pýtali raketu inak by o nás nezakopol. Vid Wijnaldum…

26.12.2021, 08:47
kladivo55 Andreas

Osobne som sledoval Depaya aj vo Francuzskej lige a aj v Premier L. a hral prd tam aj tam. Ano je pekne,ze hra za taky plat,ako hra ,ale uprimne,ani to nie je malo penazi a hlavne je to,ze nasi mladi su lepsi,dravejsi,rychlejsi. Depay nie je ani extra dobre stavany,zeby sme mali hrotaka na centre,ak treba v zavere strelit gol z natlakovej hry,po nejakom centri... Sleduj jeho hru a dojdes nato sam.Nieco mu rposte chyba.Ako Dembele...je rychly,ma strelu,ale stale je tam akasi brzda,ze strati loptu uplne nezmyselne,bez nasadenia.Oni su proste "hviezdy" a chcu byt oslavovani. Taky Gavi je cisty srdciar,ako bol Payuol,u neho citim,ze Barca je No1 a az potom on sam.

26.12.2021, 23:46
Andreas kladivo55

Ty že si sledoval Depaya pravidelne ? Fakt? Pochybujem, že si videl viac ako dva zápasy Lyonu. Mimochodom, on nieje hrot. Ani nikdy nebol. Hral niečo podobne ako Benzema v Reale. A pozri, kde je Lyon dnes bez jeho gólov a asistencii. Len toľko k tomu

27.12.2021, 09:55

Kolik nás ta hračka bude nakonec stát? Ví se to už nebo to bude pro všechny novoroční překvapení?
Podle transfermarktu má cenovku 45 mega, tak doufám, že Xavi sakra dobře ví, co s ním a snad jeho plány i vyjdou. Poněvadž koupit křídlo s úmyslem stavět ho na hrot a po pár zápasech zjistit, že to není ono, to by byl drahý omyl..

26.12.2021, 13:21
David Kvapil MilanBalage

Barça zaplatí 55 milionů eur ve 4 splátkách Man. City za Ferrana. První bude toto léto + bonusy 10 mega a ty jsou:

-Pokud FCB vyhraje Ligu mistrů a Ferran odehraje 70% zápasů (45 minut a více)
-Pokud Ferran vyhraje Zlatý míč nebo Zlatou kopačku
-Pokud FCB prodá Ferrana za 100 milionů a více

26.12.2021, 14:44
MilanBalage David Kvapil

Nó, pokud Xavi plány neklapnou, bude to opravdu drahý omyl...
Díky za info! smiley

26.12.2021, 16:13
Nogares MilanBalage

Ferran hraje na hrotu i v City. Pod Pepem v podstatě ani jinde nehrál.

26.12.2021, 18:22
MilanBalage Nogares

No, spíš nehraje. Za City nastoupil naposledy 21.9., pak střídačka a od 16.10. zraněný..
Jeho příchod už je skoro jistý, tak uvidíme.. Čekal jsem ale, že se Xavi koukne po čistokrevném hrotu, za takové prachy by se už nějaký kvalitní sehnat dal. Ale jak říkám, uvidíme...

26.12.2021, 19:56
Nogares MilanBalage

To máš pravdu. Hrál především z lávky, ale Pepek o něm pěl jenom chválu a v té konkurenci, co v City je, je vlastně skvělá vizitka, že se v jeho věku dokázal prosadit a zahrát si aspoň trochu.

A kvalitní hrot za 55mil.? Asi jo, ale my přece nehledáme jen kvalitu. Taky nejsem úplný zastánce tohoto nákupu, ale chápu Xaviho, že ho chce. Má skvělou techniku, je rychlý, inteligentní a má velice dobré zakončení. Ano, není to typický hroťák, ale umí hrát kdekoliv v útoku a góly dává, což je v naší situaci se zraněními k nezaplacení. Navíc je to španěl a nebude tedy mít problém s aklimatizací ani s jazykem. Jako další plus bych viděl to, že Pepek si ho považuje a sám si ho vybral. A podle mě není nikdo, kdo má lepší čich na Barca DNA, než on.

27.12.2021, 10:00

Vysvětlí mi někdo, jaký význam má přísnější FFP ve Španělsku? Toto dobrovolné podřezávání větve pod sebou prostě nechápu.

26.12.2021, 20:02
Andreas absint

Ono , tie pravidla sú fajn ale pre kluby ktoré majú nízke príjmy aby sa vyhli bankrotu či nesplácaniu záväzkov . Ale nie pre kluby ako Atletiko, Real či Barcelona ktoré majú najväčšie príjmy a logicky aj vysoké výdavky . Real bol pripravený kovid - nekovid uzavrieť štadión a pripravoval sa na toto obdobie dlhšiu dobu pre tu rekonštrukciu Bernabeu. Preto sa ich toto obdobie príliš nedotklo. Ale Barca prisla o príjmy s ktorými už počítala . No je donebavolajuce aby TEBAS , ten idiot , vyžadoval od Barcelony hospodárenie ako by sme mali rozpočet ako povedzme Eibar či Leganes . Však je jasne , že tie príjmy budú opäť stúpať , krátkodobé dlhy sa refinancovali na dlhodobé a zvýšil sa cashflow aj vďaka dočasnému zníženiu platov. Bankrot nehrozí , dlhy sa riadne splácajú a aj napriek tomu tie pravidla brzdia úplne všetko . A ten hlupák to ešte obhajuje . Akoby sme nič nesplácali a nič nerobili aby sme tu situáciu zlepšili .

27.12.2021, 09:52
Nogares absint

Příjmy ve Španělsku jsou o dost menší než v Anglii, to je ten důvod. FFP má za cíl chránit kluby resp. ligu jako celek. Není to podřezávání větve. Každý blbec dovede utrácet neomezené zdroje jako v PSG, ale pokud zdroje nejsou neomezené, tak je třeba mít nastavená pravidla, jinak by náklady na přestupy a platy nekontrolovaně stoupaly. To se krásně ukázalo v posledních několika letech u nás a zaplať pánbůh že jsme narazili na strop a nevyletěli skrz střechu až do vesmíru. Bohužel (nebo bohudík) jsme v lize, která prostě není tak atraktivní jako PL, a Liga prostě musí chránit ty menší kluby. I tak ale máme (za normálních okolností) poměrně široké finanční možnosti v porovnání s drtivou většinou evropských klůbů (všichni víme, kdo jsou ty dvě výjimky). Vždyť jsme v krizi proboha a my přesto kupujeme hráče za 55mil Euro!

27.12.2021, 10:16
Andreas Nogares

Počkaj počkaj . Ja rozumiem čo chceš povedať o príjmoch . Ale to sú príjmy samotnej La Ligy . Tieto príjmy odzrkadľujú kvalitu a mediálnu silu tej ligy . Ja chápem , že samotná La Liga takéto príjmy ako PL negeneruje ale z príjmov priamo napojených len na ligu profitujú práve takéto kluby ako Eibar, Levante či mužstva stredu tabuľky . No Real , Barca či Atletiko sú absolútne mimo týchto financií . Sak tie tri kluby generujú viac peňazí ako zvyšok dokopy. Tak logicky je pre nich ťažšie pri menších či väčších výpadkoch ( nedobrovoľných ) tu situáciu v danom okamihu zmierniť ale majú takú ekonomickú silu , že si to v krátkom čase dokážu kompenzovať . Preto je blbosť aby tieto mužstva ktoré majú hráčov s úplne iným platovým rozpätím sa mali vtesnat do týchto regulí ak ich príjem po krátkodobej zaťaží spôsobenej covidom začne rapídne stúpať . Áno, majú mat regulácie a rozumne hospodáriť s tým súhlasí asi každý . Ale aby Tebas teraz zakazoval Barcelone kohokoľvek podpísať lebo uplynulý rok jej vypadol príjem a oháňa sa pravidlami je blbosť . Pritom sám vie, že Barca bude mat nové sponzorské zmluvy , otvorili sa štadióny a to znamená ďalšie prachy ktoré budú prúdiť + končia zmluvy hracom ktorí zhltli veľkú časť rozpočtu . Preto aj Laporta s Perezom vyhlásil vojnu tomu kretenovi , lebo toto je len vydieranie za účelom ratifikovania zmluvy s CVC.

27.12.2021, 11:25
Nogares Andreas

Tak pozor, Tebas nikomu nic nezakazoval. Nastavená pravidla jsou platná pro celou ligu a Tebas pouze nepovolil jakoukoliv výjimku. A je to tak správně. Jak říkám, my a Real rohodně nejsme žádní chudáčci a Tebas pouze hájí dlouhodobé zájmy Ligy jako celku. CVC je samozřejmě blbost pro nás a pro Real a je správně, že s ním bojujeme, ale co se týče platových stropů a FFP, tak jsem rozhodně na straně Tebase. Strašně mi vadilo jak jsme se na trhu chovali posledních pár sezón.

27.12.2021, 11:38
Andreas Nogares

To úplne stačí , že neurobil výnimku . Ja chápem , že to mohol byt precedens , na druhej strane , čo mu bráni v tom otvoriť konštruktívnu diskusiu ? Nemôže predsa rovnaké pravidla uplatňovať u mužstiev ako povedzme Eibar s ročným rozpočtom možno 30 mega a u Barcelony , Realu či Atletika ktorí držia marketing ligy. Je rozumne mat finančnú brzdu aj voči týmto klubom , no je otázne či posudzovať solventnosť spätne po každej sezóne a následne podľa toho určovať platový strop a FFP na nasledujúcu je správne . Áno, Barcelona minulým vedením nemala najlepšie hospodárenie , na druhej strane však mala príjmy a výdavky aj napriek tomu, že boli enormne neznamenali účtovnú stratu. Pohladavky boli platené včas . Otázka však stojí tak , že teraz aj napriek krokom Laportu a spol ktorí toto zaťaženie ešte znížili a uvoľnili priestor pod platovým stropom nemôžme nikoho priviesť , pretože čísla z minulej sezóny sú negatívne a La Liga sa rozhodla tento strop ešte znížiť . Aký to ma význam ? Komu to prospeje ak Barca bude mat ďalšie financie podpisom nových sponzorov atd ? Aj pri týchto hrozných číslach sme mali síce minimálny ale zisk.

27.12.2021, 13:49
Nogares Andreas

Má to naprosto jednoduchý význam: pravidla platí pro každého stejně bez ohledu na to jestli jsme Barca nebo Eibar. Právě proto, že jsme o tolik větší, máme o to větší odpovědnost. Ve chvíli, kdy budeme dostávat výjimky, bude Liga všem pro smích. Nebude atraktivní ani pro diváky, ani pro sponzory a ve výsledku ani pro hráče a z dlouhodobého hlediska by Liga utrpěla víc, než když odejde momentálně největší hvězda fotbalu.

Jakým právem bychom si zasloužili výjimku? A jakým právem by jí uděloval Tebas? Samozřejmě je otázka zda jsou pravidla nastavená správně. Ale pokud se mají změnit, tak systémově, ne pomocí výjimek.

A že nemůžeme nikoho přivést? Nesmysl. Tuto sezónu přišli Depay, Aguero, De Jong, García a Alvés. Ještě nejspíš přijde Torres a pravděpodobně můžeme očekávat příchod dalšího obránce. Souhrnná cena dle transfermarktu jen za ty hráče, které jsme už podepsali je přes 80mil Euro. Kde přesně jsme my bití? A kde přesně je problém?

Kdybychom dostali výjimku, tak jen budeme dál zabředávat do propasti. Nebudeme snižovat nesmyslné platy a dál budeme nakupovat hráče za předmršťené ceny.

27.12.2021, 14:07
absint Nogares

No o to tak nějak jde. Tváří se to jako pomoc menším klubům, ale ve výsledku to uškodí všem. La Liga přišla za poslední roky o celou řadu hráčů, na kterých se dal postavit marketing. Ronaldo, Neymar, Ramos, Messi... kdo tu vlastně zbyl? Minimálně posledně jmenovaný odešel právě kvůli těmto pravidlům. K čemu to povede? Liga ztratí (respektive už nějakou dobu ztrácí) prestiž, klesne sledovanost a s ní i zájem sponzorů. V neposlední řadě taky konkurenceschopnost v evropských soutěžích. Tzn. klesnou příjmy všech klubů, což se podepíše nejvíc na tom Eibaru a podobných. Ti si na sebe sami nevydělají, peníze jim generují především týmy jako Barca, Real, Atlético, případně Sevilla.
Chápu, že dnes lidem imponují hysterické výkřiky a zbrklé vydávání nových pravidel, ale to, že se Barcelona (nebo kdokoliv jiný) topí v dluzích nevyřešíme utažením opasku. Teda vyřešíme, ale jen krátkodobě, pak nastane pád a několik dalších let se celá liga bude zase škrábat na vrchol (v lepším případě).
Naopak, pokud si i zadlužená Barca půjčí na Haalanda, pokud si zadlužený Real půjčí na Mbappého, jejich prestiž (hodnota u sponzorů, fotbalových fanoušků) stoupne, snadněji pak tyto dluhy splatí. Jak už psal Andreas, důležitý je cashflow. A co může být pro ligu lepší než mít ty nejlepší dostupné fotbalisty?

29.12.2021, 22:58

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Real Madrid CF 14
3. Club Atlético de Madrid 11
4. Villarreal CF 11
5. Deportivo Alavés 10
6. Athletic Club 10
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Kylian Mbappé 4
3. Oihan Sancet 3
4. Sandro 3
5. Ayoze Pérez 3
6. Lamine Yamal 3
8. Dani Olmo 3
10. Raphinha 3
23. Pedri 2
59. Jules Koundé 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat