JE NUTNÉ VYPOUŠTĚT COPU PRO ZISK LIGY MISTRŮ?

JE NUTNÉ VYPOUŠTĚT COPU PRO ZISK LIGY MISTRŮ?

FC Barcelona získala v sezóně 2017/18 ligový titul a španělský pohár. Dosáhla tedy na tzv. double. Skvělou sezónu však kazí způsob vyřazení z Ligy mistrů i fakt, že v této soutěži triumfoval odvěký rival Real Madrid. Ba co víc, Bílý balet vyhrál Champions league potřetí v řadě a počtvrté za posledních 5 let.

Barcelonské oslavy doublu zastavil právě fakt, že trofej pro vítěze LM putuje do hlavního města Španělska. Mnohé culés může tak těšit pouze to, že oslavy Realu netrvaly dlouho. „Než došlo k porovnávání, jestli úspěšnější sezónu měla Barca, nebo Real, naznačil Cristiano Ronaldo možný odchod ze Santiago Bernabeu a trenér Zinedine Zidane dokonce ihned rezignoval. Tyto zprávy zastavily jakékoliv oslavy a srovnávání,“ zamýšlí se redaktor deníku Sport, Ernest Folch.

Můžeme hovořit o tom, že dominance Realu v Lize mistrů v posledních letech je založena na štěstí, na chybách rozhodčích, smůle soupeřů či zranění klíčových hráčů protivníka, přesto tak jako tak trofeje Bílý balet získal. A v porovnání se způsobem, jakým z nejprestižnější klubové soutěže Evropy vypadávají Blaugranas, vede mnohé k zamyšlení,

„Barcelona, co se týče přestupů, zaspala několik let. Vyhrávají ligu, jiní vyhrávají Ligu mistrů,“ okomentoval situaci Xavi Hernandéz. Své rozhořčení vyjádřil i Carles Puyol: „Gratuluji Realu. Vyhrál 4 tituly za 5 let během éry nejlepšího týmu Barcy v historii. Musíme se zamyslet nad prioritami.“

Oba dva legendární hráči stejně jako mnozí další nabádají především na možnost upozadit Copa del Rey, kde Barcelona v historii získala již 30 trofejí, hned 7x za posledních 8 let byla ve finále a poslední 4 ročníky CdR i vyhrála. Oproti tomu Bílý balet v domácím poháru několikrát vypadl v počátku soutěže a to i proti jednoznačně slabším soupeřům.

Nehledě na to, jestli klub jako FC Barcelona si může dovolit cíleně vypustit nějakou soutěž, nabízí se otázka, jestli je k tomu důvod a zdali je to příčina či jedna z příčin posledních neúspěchů v Champions league.

Letos vypadla Barca s AS Řím, když v odvetě ztratila náskok 4:1 a prohrála 3:0. O rok dříve to byl Juventus, kdo stejným výsledkem zastavil Messiho a spol. A v sezóně 2005/16 otočilo výsledek Atletico Madrid a po výhře 2:0 postoupilo. Ke všem těmto případům došlo v dubnu, tedy 2 měsíce po odehrání semifinálových bojů v Copa de Rey.

Prvoligové týmy vstupují do domácího poháru na podzim v rámci 4. kola. Následně se osmifinále, čtvrtfinále a semifinále hrají během ledna a začátku února, tedy v době, kdy evropské klubové soutěže mají přestávku. Samotné finále CdR s výjimkou letošního ročníku se uskutečňuje až po konci ligy a rozhodující zápasy v Lize mistrů neovlivní.

Před pár dny přišla fotbalová asociace s rozhodnutím, že od ročníku 2019/20 se na 2 zápasy bude hrát Copa až od čtvrtfinále. Mnozí fanoušci se radovali s tím, že hvězdní hráči budou mít více odpočinku. Co to ale reálně znamená pro Barcu? Za předpokladu postupů tím ušetří 2 zápasy proti relativně slabým soupeřům. Ano, pouze dva. Jeden zápas, který se hraje na podzim a druhý, který má termín na začátku ledna.

V těchto utkáních (minimálně ten na podzim) obvykle dostávají příležitost náhradníci a hráči z béčka. K tomu pokud bude chtít klub být v poháru úspěšný, bude muset nasadit silnou sestavu i v těchto soubojích hraných na 1 zápas, jelikož i slabý soupeř může v jednom zápase překvapit obzvláště na svém hřišti. Pro hráče z lavičky a naděje z rezervy to tak bude znamenat nejen o 2 duely méně, ve kterých se mohli ukázat, ale i o další duely čtvrtfinále atd., ve kterých dostávali šanci si zahrát po boku největších hvězd.

Pokud by skutečně jedním z problémů formy týmu v rozhodující fázi sezóny, tj. v dubnu, bylo 6 zápasů Copy odehraných v lednu a únoru, je otázkou, proč se to neprojevilo i při barcelonských triumfech v Lize mistrů v roce 2009, 2011 a 2015. Jestliže budeme uvažovat o možné únavě hvězd, tak pohledem na sestavy Barcy v zápasech, které předcházely výše uvedených prohrám v LM, uvidíme, že na hřiště vždy vyběhla polovina náhradníků. Vyjma tradičních tváří, kteří sami chtějí hrát pořád, tj. Messi, Suárez a Raktič, zůstali ostatní členové základu na lavičce či tribuně.

Ano, doma proti Leganes, venku s Malagou a San Sebastian, což jsou zmíněné duely před katastrofami v Římě, Turíně a Madridu, teoreticky mohli nastoupit pouze méně využívaní hráči, ale ani Real před důležitým zápasy Ligy mistrů nešetří kompletní jedenáctku. Navíc lze jistě říci, že možné únavě je třeba předcházet, co se nasazování hráčů týče, pravidelnou rotací během celé sezóny, nikoliv pouze v jednom konkrétním utkání.

Mnohem větší smysl by dávalo, pokud by zápasy Copa del Rey ovlivňovaly ligový ročník. Důvod je zřejmý. Téměř měsíc během ledna a února hraje klub 2 zápasy týdně, když to jiní, kteří brzy vypadnou, mají v nohou vždy pouze 1 zápas o víkendu. Jenže výsledky v lize a získané barcelonské tituly ukazují, že ani to nemá negativní vliv.

Je tedy skutečně nutné odstranit Copa del Rey do pozadí? Jednak tato soutěž asi nikdy nebyla prioritou a vždy se k ní přistupovalo jako k té třetí důležité trofeji a pak, statistiky ukazují, že příčiny předchozích nezdarů v Lize mistrů je třeba hledat jinde.

Xavi hovoří o špatné přestupové politice a jistě většina culés bude souhlasit… O tom ale až příště.


Zdroje: Jakub19, jakub19.wordpress.com



Diskuze

V rime nemeli vubec zadnou motivaci, coz jde za trenerem, copa samozrejme zadny vliv nema

07.06.2018, 11:17
Conelly antimadrista

Predevsim to jde za hraci na hristi. Neukopat v lm naskok 4:1 nemuzes proboha vycitat trenerovi!!!

07.06.2018, 15:31

Není.....

07.06.2018, 11:30

Kdy vedení a lidem kteří ho obhajují dojde, že naše přestupní politika stojí za veliké H...A žene nás akorát do dluhů, problémů ?smileyLa Masia for livesmiley

07.06.2018, 16:35

Proč by měl španělský klub vypouštět španělský pohár? smiley mají se soustředit hlavně na ligu a na pohár. To jak to dopadlo v Římě je sice blbý, ale stane se. Spíš než LM mě mrzí to jak se postavili ke konci sezóny kde šlo sice, už jen o statistiku, ale o dost těžce dosažitelnou statistiku. To opravdu nešlo odehrát zápas trochu svědomitěji? Opravdu musela být sestava taková jaká byla? Opravdu musel Leoš polehávat u bazénu, když jeho přítomnost na hřišti je v drtivé většině k dobru, jak jeho individualitou, tak i pro lepší psychickou podporu týmu ? To je jako kdybych v říjnu řekl klukům na dílně " máme vyděláno do konce roku máte volnou ruku choďte si jak chcete a když se nebudou stíhat zakázky, tak to přenecháme konkurenci". Říkejte si co chcete, ale takhle je to prostě BLBĚ! P.S. Nezapomeňte dát spoustu červených palečků, ať mi nekazíte průměr.smiley

07.06.2018, 19:53

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. CA Osasuna 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
69. Jules Koundé 1
70. Ferrán Torres 1
101. Pablo Torre 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat