Kdo by měl Fatiho nahradit na levém křídle?

Kdo by měl Fatiho nahradit na levém křídle?

Zranění Ansu Fatiho, který byl zkraje sezóny v dobré formě, přidalo další vrásky na čele Ronalda Koemana. Holanďan bude muset najít náhradu za teprve osmnáctiletého mladíka, který se pevně usadil v základu Barcelony.

Barcelona nemůže nikoho přivést až do 4. ledna, kdy se otevře zimní přestupové okno. Katálanci by mohli podepsat jedině volného hráče, což je ale velice nepravděpodobné. Zatím ani není jasné, zda se kvůli současné finanční situaci podaří v lednu získat Memphise Depaye. Ronald Koeman se proto musí pokusit zalepit díru jedním z hráčů současného kádru. Možností má sice celkem dost, ale nebude to nic jednoduchého. Nejen, že se Ansu Fati podílel na 37,5 % zásahů Barcelony, ale nabízí také dobrý pohyb do výhodných pozic, techniku, dribling i přihrávky. To teď od něj bude minimálně do března chybět.

Návrat Coutinha

Koeman má na výběr více variant, které by se sestavou různě zamíchaly. Co je však nepravděpodobné, je přesun Messiho na levou stranu. Může tedy vsadit na Coutinha, Pedriho, Dembélého, Trincãa, Griezmanna či Braithwaita. První jmenovaný se sice stále zotavuje ze zranění, po reprezentační přestávce by však měl být k dispozici. V letošní sezóně se Coutinho na levé straně objevil jen v El Clásicu a ze sezóny 2018/19 nemá na hraní na křídle zrovna nejlepší vzpomínky. Brazilec se mnohem lépe cítí ve středu zálohy, ale pokud to nepůjde jinak, dokáže se správně přidělenými úkoly zahrát i na křídle. 

Přesunout Pedriho nebo vsadit na typické křídlo?

Pedri má dobré předpoklady k tomu, aby Fatiho nahradil. Sedmnáctiletý talent má vysokou důvěru Ronalda Koemana, který na něj vsází ve středu pole i na kraji. Pedri je ceněn nejen pro svou útočnou hru, ale také pro spolehlivou práci směrem dozadu, díky níž lze lépe chránit krajní prostory Barcelony. Nevýhodou může být jeho nízký věk, kvůli kterému nemusí zvládat nést břemeno spojené s vytvářením akcí a také je otázkou, zda dokáže poskytnou patřičnou hloubku, kterou hře dával Fati.

V souvislosti s obrannou fází hry lze pochybovat o Dembélém a Trincãovi. Francouz však na hřišti dokáže dělat rozdíl, na rozdíl od Trincãa mu nedělá problém hra oběma nohama a mělo by mu být jedno, na které straně nastoupí. Trincão naopak nastupoval po většinu času na pravé straně a zatím si v Barceloně pomalu zvyká. Možná by mu však umístění na levém křídle umožnilo hrát více v pokutovém území a zároveň delší doba strávená na hřišti mu pomůže s adaptací. Naproti tomu však ve prospěch Dembélého hraje fakt, že v této sezóně vstřelil gól každých 108 minut a připsal si i jednu asistenci. V zápasech proti Juventusu a Getafe Fatiho nahradil právě třiadvacetiletý Francouz. 

Griezmannova nejistota

Na levém křídle může naskočit také Griezmann, což je o to pravděpodobnější, pokud  se vrátí Coutinho. Stejně jako Brazilci se mu na kraji hřiště příliš nedařilo, ale úspěch mu nezaručuje ani střed útoku, kde na něj Koeman i tak vsází, aby mu pomohl vybudovat ztracenou sebedůvěru. V posledních dvou ligových zápasech se mu konečně podařilo prolomit střelecké trápení.

Koeman bude mít řadu nejasností v tom, jak uspořádat celou útočnou formaci. Existuje více variant a teoreticky by mohl vsadit dokonce i na Riquiho Puiga, kterého by nasadil do středu zálohy, pokud by se Coutinho, Griezmann či Pedri přesunuli na křídlo. To je ale velmi nepravděpodobné, protože Koeman zatím jednadvacetiletému odchovanci vůbec nevěří.

Co Braithwaite?

V neposlední řadě je tu také Martin Braithwaite. Dán se zatím objevil v pěti zápasech, ale odehrál dohromady jen 37 minut. Je těžké očekávat, že by se jeho situace nějak dramaticky zlepšila, ale může mít více příležitostí dostat se na hřiště. Martinovu tvrdou práci nelze popřít a i když je primárně zvyklý na střed útoku, dokáže zahrát i na křídle. Možná by dokázal lépe než jeho spoluhráči využít volný prostor za svými soupeři, což je pro Barcelonu často problém.

Šance pro La Masiu

Nelze vyloučit ani to, že šanci dostane některý z rezervních hráčů. Mezi nimi vyniká především Konrad de la Fuente, který s prvním týmem pravidelně trénuje a dostává se také do nominací na zápasy. Devatenáctiletý mladík udělal dobrý dojem v zápasech Barcelony B, ale také během předsezónní přípravy. Zranění Fatiho by pro něj mohlo být příležitostí především proto, že levé křídlo je jeho přirozená pozice. V médiích se také často objevuje tvrzení, že Koemanovi se jeho výkony velmi líbí, na hřiště jej zatím ale neposlal.

Jak to vidíte vy? Na koho by měl podle vás Koeman vsadit? Jak by měla vypadat útočná formace Barcelony?


Zdroje: Dariusz Maruszczak, fcbarca.com



Diskuze

Ja teda doufam, ze aspon jednou zkusime Dembele - Braithwaite - Messi. Martin by si to vedle Griezmanna rozhodne zaslouzil...

11.11.2020, 11:05

Za žádnou cenu bych tam neposouval Coutinha. Viděl bych to na Dembelého a dát příležitost Konradovi a možná tam párkrát posunout Pedriho.

11.11.2020, 11:07

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 14
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. RCD Mallorca 11
6. Villarreal CF 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Ayoze Pérez 4
4. Kylian Mbappé 4
5. Oihan Sancet 3
8. Lamine Yamal 3
10. Dani Olmo 3
24. Pedri 2
62. Jules Koundé 1
63. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat