Koemanovy trable v obraně

Koemanovy trable v obraně

Ronald Koeman musí zapracovat nejen na efektivitě útočníků, ale také na obranné hře Barcelony, jak analyzuje deník Sport. Děravá obrana inkasovala gól v každém z posledních pěti ligových zápasů a Barcelona získala jen 4 body z možných 12.

Hodnocení Barcelony před nadcházející reprezentační přestávkou není ideální. I když si v Lize mistrů drží vítěznou šňůru (tři výhry ve třech zápasech), v La Lize už to tak slavné není. Katalánci v posledních pěti zápasech získali jen 4 body ze 12 a pokaždé inkasovali (stejně tak v Lize mistrů proti Dynamu Kyjev a Ferencvárosi).

Výhra 5:2 nad Realem Betis může leckoho uchlácholit, dění na hřišti však zároveň dokazuje, že Barcelona má především v defenzivní činnosti co zlepšovat, což přiznává i sám Ronald Koeman. Čisté konto udrželi Katalánci jen v prvních dvou zápasech proti Villarealu (4:0) a Celtě (3:0), což je jeden z aspektů, které v posledních týdnech poznamenali výkonnost týmu.

NEDOSTATKY VE STŘEDU OBRANY

Duo Piqué-Lenglet je jasnou volbou základní sestavy, ale kvůli zraněním Araúja a Umtitiho v podstatě neexistuje jejich náhrada. Gerard i Clement odehráli 9 zápasů z 10 - jen kvůli červené kartě nahradil Piquého proti Juventusu právě Araújo, ale sám se zranil. Proti Dynamu Kyjev pak musel Koeman "obětovat" Frenkieho de Jonga a přesunout jej do středu obrany.

FIRPO NENÍ KONKURENCE, DEST SE PŘIZPŮSOBUJE

Barcelonský styl hry vyžaduje dva krajní obránce se specifickými vlastnostmi a dovednostmi, ať už jde o taktickou vyspělost či schopnost vytvářet převahu. Jordi Alba zahájil sezónu v dobré formě, ale Koeman za něj opět nemá náhradu - Júnioru Firpovi očividně nevěří. Na pravé straně je i nadále spolehlivou volbou Sergi Roberto, zatímco Sergiño Dest se s týmem sžívá. Američanovi se zatím daří a i když to nebylo úplně ideální, dokázal zaskočit i na levém kraji.

HRA BEZ MÍČE A NEBEZPEČNÉ ZTRÁTY

Koeman před několika dny analyzoval nebezpečné akce soupeřů a zdůraznil, že nebyly způsobeny ani tak chybami v obraně, ale spíš chybami a ztrátami v nebezpečných zónách hřiště a špatným postavením záložníků. Duo štítových záložníků se při bránění musí postarat o velkou plochu hřiště a to také s ohledem na to, že Sergio Busquets, Miralem Pjanić a De Jong při ztrátě míče obvykle vysoko napadají. To je dobrý způsob, jak zabránit protiútoku soupeře, ale zároveň extrémně riskantní, pokud se neprovede správně.

KOORDINOVANĚJŠÍ PRESSING

Další požadavek nizozemského trenéra vyplývá z předchozího bodu. Je zřejmé, že se v tomto ohledu Barcelona zlepšila, což je jeden z důsledků omlazení týmu a také lepší fyzické přípravy. V řadě zápasů se Barçe dařilo kombinovat útočnou hru (rychlé předávání míče, výměna pozic útočníků se záložníky apod.) s vysokou intenzitou při získávání míče, Koeman si však uvědomuje, že takhle je potřeba hrát většinu zápasů - pokud tedy chceme pomýšlet na získávání titulů. 

TO NEJLEPŠÍ NA KONEC: NETO ZACHYTAL DOBŘE, TER STEGEN ZACHRAŇUJE BODY

Barçu na začátku sezóny zasáhla ztráta jejího strážce svatyně, Marca-André ter Stegena. Dvojka mezi tyčemi Neto Murara podával dobré výkony, jen proti Alavésu byl u vážné chyby, která nakonec Barcelonu stála body (1:1). Ter Stegen však po svém návratu opět kouzlil a dokázal, proč jej můžeme považovat za jednoho z nejlepších brankářů na světě. Při výhře nad Dynamem Kyjev (2:1) byl klíčovou postavou a několik důležitých zákroků si připsal také proti Betisu (5:2).


Zdroje: sport.es



Diskuze

Jasně, máme problémy v obraně a proto kupujeme Depaye.

09.11.2020, 23:08

Měli by se zaměřit spíš na Garcíu a Grimalda. Už jsem to psal jednou Depay na Barcu nemá, aby útočník dal v deseti utkáních pět gólů z tři z penalt, takového už tu máme jenže on nedá ani tu penaltu. Měli jsme si nechat Suáreze v LaLize šest utkání pět gólů.

10.11.2020, 06:48

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 14
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. RCD Mallorca 11
6. Villarreal CF 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Ayoze Pérez 4
4. Kylian Mbappé 4
5. Oihan Sancet 3
8. Lamine Yamal 3
10. Dani Olmo 3
24. Pedri 2
62. Jules Koundé 1
63. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat