LA MASIA: PO S. ROBERTOVI ŽÁDNÁ SLÁVA

LA MASIA: PO S. ROBERTOVI ŽÁDNÁ SLÁVA

Sergi Roberto debutoval za Barcelonu 10. listopadu 2010 v Copa del Rey proti Celtě Vigo a je posledním hráčem, kterým se v "A" týmu skutečně prosadil. Od té doby dostalo příležitost dalších 23 hráčů, ale nikdo takto neuspěl.

Ve stejné sezoně dostal šanci i Oriol Romeu, ten pak ale odešel do Chelsea a v Premier League se úplně neprosadil, teď hraje za Southampton. Pep Guardiola dal šance několika hráčům a v sezoně 2011/12 to byl Isaac Cuenca, Deulofeu, Rafinha, Tello a Riverola. Rafinha byl na Camp Nou nejdelší dobu, i když ke konci přicházela zranění a nakonec odešel. Deulofeu se poslední léto vrátil na Camp Nou po úspěšném působení v Milánu, ale Valverdeho nepřesvědčil a v lednu odešel do Watfordu.

V sezoně 2012/13 debutoval Carles Planas, který teď hraje za Gironu. Následující sezonu dostali pod koučem Martinem šanci Traore, Patric a Dongou, ti teď hrají v Middlesbrougu, Laziu a Nasticu.

Munir dostal šanci, když přišel v létě 2014 Luis Enrique a dokonce ve svém debutovém zápase skóroval. To se v dalším zápase podařilo i Sandro Ramirezovi a šanci pak dostal i Sergi Samper, Edgar Ie a Gerard Gumbau.

Následující dvě sezony pod Enriquem debutovali tito hráči: Aitor Cantalapiedra (teď v Seville), Wilfrid Kaptoum (Betis), Juan Camara a Alex Carbonell (Reus), Nili (Platanias v Řecku) a Carles Alena.

Teď pod Valverdem debutoval Marc Cucurella a Oriol Busquets. Zatím se nezdá, že by někdo ze dříve zmíněných hráčů mohl navázat na úspěch S. Roberta. Je třeba zmínit, že Barcelona B se v druhé španělské lize trápí a pro první tým tak není k dispozici tolik hráčů. A v základní sestavě proti Celtě Vigo nebyl po 16 letech žádný hráče z akademie. 

 


Zdroje: www.sport-english.com



Diskuze

Problémem je každoroční tlak na momentální úspěch bez dlouhodobé koncepce. Je otázka, zda obětovat pár sezon bez výraznějších úspěchů (skalním fandům by nevadilo), nebo nadále se snažit hrát za každou cenu o všechny trofeje. Problém první varianty je úbytek "slávy" a oblíbenosti u široké veřejnosti.

Každý tým potřebuje jednou za čas generační obměnu a v takové chvíli je třeba mít s mladými hráči trpělivost. Musí ji mít ale i sami hráči (roberto vs thiago). Sergi byl dlouho několikátý pod čarou, ale nikam neutekl a nyní je právoplatný člen základní sestavy. Stejnou chuť má očividně Denis.

Naopak někteří namistrovaní členové mladších kategorií utíkají při první šanci a kde dnes jsou? V lepším případě hrajíu dolní polovinu PD. Dříve se tito hráči rozehrávali alespoň v béčku, ale už i tamje vidět snaha udržet segundu za každou cenu.

19.04.2018, 11:33

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. RCD Mallorca 14
5. Villarreal CF 14
6. CA Osasuna 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
69. Jules Koundé 1
70. Ferrán Torres 1
101. Pablo Torre 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat