Návrat starých dobrých času v Katalánsku? Barcelona zaznamenala nejvyšší držení míče a počet přihrávek

Návrat starých dobrých času v Katalánsku? Barcelona zaznamenala nejvyšší držení míče a počet přihrávek

Barcelona má za sebou první zápas pod vedením Quiqueho Setiéna a ten ačkoliv skončil hubeným vítězstvím Katalánců, v mnoha ohledech šla vidět změna v předváděné hře. Favorité souboje 20. kola LaLigy drželi proti Granadě míč 82,6 % odehraného času a nasbírali dohromady 1 005 nahrávek, což se jim ještě v této sezoně nepodařilo.

Barcelona porazila v posledním zápase prvního kola jarní části španělské nejvyšší ligové soutěže Granadu 1:0, kdy se o jedinou trefu večera postaral Lionel Messi a ač se může zdát, že k rapidní změně od dob Ernesta Valverdeho nedošlo, opak se zdá býti pravdou. Svěřenci Quiqueho Setiéna se totiž na Camp Nou více drželi filozofie katalánského giganta.

Ta se opírá o dva hlavní elementy – držení míče a přihrávky. A v obou barcelonští dominovali. Teprve potřetí od ročníku 2005/06 se v LaLize povedlo nějakému týmu rozdat přes tisícovku přesných přihrávek. Barca jich zaznamenala 1 005, z nichž 921 našlo svého adresáta. Až doposud proběhlo nejvíce přihrávek mezi barcelonskými hráči v utkání s Betisem.

V rámci druhého kola tehdy diváci viděli 788 passů, čili o 217 méně, než teď v neděli. A co se již zmíněného držení míče, to bylo od 11. května 2011, kdy se týmu snů pod vedením Josepa Guardioly povedlo venku na Levante podržet balón na svých kopačkách po 84 % herního času, vůbec nejvyšší – 82,6 % (o 5,9 % více, než tomu bylo v dosud nejlepším utkání proti Leganés).

Průměr této sezony byl 64,5 % a jedná se o třetí nejlepší počin v rámci soutěže v této disciplíně za posledních 15 let. Důvodem toho byly krátké nahrávky, trpělivé vedení akcí a okamžitý presink po ztrátě míče. Tohle všechno ovlivnilo dominanci proti Nazariés, kteří za celý mač zaznamenali dvě střely, z nichž jedna (od Brice Yana Etekiho v druhé půli) skončila na tyči.

Mezi individuálními statistikami vedl v přihrávkách Sergio Busquets (157 pokusů, 145 úspěšných), který stanovil i nový ligový rekord v rámci ročníku 2019/2020. Druhý byl Samuel Umtiti (jeho 111 přihrávek bylo o 22 více, než se mu v této sezoně vedlo nejlépe naposledy) a pomyslné stupně vítězů uzavírá Lionel Messi (93, o 20 více, než měl nejvíce posledně).

Vraťme se k jednatřicetiletému Busimu, jenž dosáhl úspěšnosti 92,4 % a vyššího počtu úspěšných passů než celá Granada (130). Za posledních 19 kol se rodák ze Sabadellu nedostal nad 113 přihrávek a v neděli dostal míč do svého vlastnictví ve stošestatřiceti případech. Sám jich pak vybojoval 14, o 6 více než druhý nejúspěšnější hráč v tomto ohledu, Jordi Alba.

Busquets se rovněž více zaměřil na práci v záložní řadě. Díky hlubšímu postavení obránců se nemusel tolik stahovat mezi své stopery, aby vyvezl míč a měl tak větší svobodu ve vedení balónů do středu hřiště. Perfektně se mu pak dařilo uzavírat dráhy přihrávek soupeře a jde tak krásně vidět, že mu vliv jednoho z jeho trenérských vzorů jedině prospívá.

Jenom pro zajímavost – deník AS, který má sídlo v Madridu, pochopitelně znehodnotil tento počin a vypočítal, že z již zmíněného tisíce a pěti nahrávek mířilo pouze 203 dopředu. Naopak katalánské Mundo Deportivo pak připomíná čtyři lepší statistiky přihrávek a to od sezony 2005/06 . Všechny jsou nad tisícovku, náleží třem týmům a dvě má na svědomí Pep Guardiola.

Vůbec nejvíce přihrávek zaznamenali za tu dobu hráči Bayeru Leverkusen v zápasech proti Eintrachtu Frankfurt a Fortuně Düsseldorf v sezoně 2018/19 (1059, resp. 1053). O rok dříve se pak Manchesteru City v duelu se Swansea povedlo rozdat 1 015 přihrávek a mezi ně se ještě vmístil Bayern a jeho úspěch v ročníku 2013/14, kdy v souboji s Herthou Berlín nahrál 1109krát.


Zdroje: fcbarcelona.com, fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Villarreal CF 14
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat