Názorové skupiny FC Barcelona svolávají jednotnou frontu proti vedení klubu

Názorové skupiny FC Barcelona svolávají jednotnou frontu proti vedení klubu Foto: FCBarcelona.es

Vedení FC Barcelona čelí narůstající kritice kvůli plánovanému řádnému shromáždění (Assemblea Ordinària), které má proběhnout 19. října 2024 pouze ve formě online. Tento krok vyvolal nesouhlas mezi členy klubu, zejména mezi názorovými skupinami, které se obávají, že online forma omezí demokratický proces a možnost plnohodnotné diskuze.

Skupina Som un clam, kterou vede budoucí kandidát na prezidenta Joan Camprubí Montal, se dlouhodobě zaměřuje na kritiku vedení klubu a volá po větší transparentnosti v rozhodovacích procesech. Camprubí, který se rozhodl ucházet o post prezidenta, představí svou kandidaturu 17. října 2024. Tato jeho kandidatura přichází v době, kdy se klub potýká s vnitřními problémy, včetně otázky přístupnosti shromáždění a správnosti finančního řízení klubu​. Tato skupina upozorňuje, že čistě online forma setkání brání členům v aktivním zapojení a omezuje jejich hlas.

Nespokojenost se sliby Joana Laporty

Prezident klubu Joan Laporta v loňském roce slíbil, že následující shromáždění bude hybridní – tedy že umožní jak fyzickou, tak i online účast. Tento slib však nebyl splněn, což vedlo k velké nespokojenosti u mnoha členů klubu. Názorové skupiny se domnívají, že vedení tímto rozhodnutím omezuje otevřenou diskusi a brání plnohodnotné demokratické participaci. Víctor Font, bývalý prezidentský kandidát a lídr hnutí Sí Al Futur, Laportu ostře kritizoval za to, že omezuje možnost přímé účasti členů na rozhodování a že tato forma zasedání poškozuje důvěru v klub.

Mobilizace názorových skupin

Různé názorové skupiny, včetně Dignitat Blaugrana, Compromissaris FCB, El Senyor Ramon, Seguiment FCB, Un Crit Valent, Transparència Blaugrana a Sí Al Futur, spojily své síly a vyzvaly všechny socios compromisarios (delegované členy klubu), aby vytvořili jednotnou frontu. Jejich cílem je sjednotit se při hlasování a vyvinout dostatečný tlak na vedení, aby umožnilo fyzickou účast na shromáždění. Tyto skupiny se snaží mobilizovat členy, aby mohli přímo zasáhnout do rozhodování a zajistili, že jejich hlas bude slyšet.

Finanční problémy klubu

Kromě otázky formy shromáždění roste napětí také kvůli finančním problémům, se kterými se klub potýká. Nedávná zpráva ukázala, že FC Barcelona zaznamenala ztrátu 91 milionů eur za minulou sezónu. Přestože vedení klubu uvedlo, že pracuje na stabilizaci financí a zavádí opatření na zajištění dlouhodobého růstu, tato zpráva vyvolala mezi členy další obavy. Mnozí z nich požadují větší transparentnost v tom, jak klub plánuje řešit své finanční problémy a jaké kroky budou podniknuty k obnovení stability.

Výzva k demokratickému procesu

Názorové skupiny tvrdí, že pokud shromáždění proběhne pouze online, demokratický proces klubu bude zásadně ohrožen. Obávají se, že vedení může tímto způsobem snadněji obejít názory členů a přijímat rozhodnutí bez dostatečného zapojení všech delegovaných členů. Skupiny proto volají po tom, aby se shromáždění konalo také fyzicky, jak bylo původně slíbeno, a aby se zajistila možnost otevřené diskuse o klíčových otázkách, včetně finanční situace klubu.

Nedávná výzva k Laportově podrobení se otázce důvěry

Napětí mezi názorovými skupinami a vedením eskalovalo nedávným prohlášením, ve kterém skupiny jako Dignitat Blaugrana, Seguiment FCB a další otevřeně vyzvaly Joana Laportu, aby se podrobil otázce důvěry. Tato výzva se objevila poté, co se mezi členy zvedla vlna nespokojenosti ohledně finančních ztrát a nedostatečné transparentnosti. Skupiny požadují, aby se Laporta zodpovídal za své kroky a vedení klubu, zejména v souvislosti s finančním stavem a rozhodováním, které podle nich postrádá otevřenou komunikaci s členy. Tato výzva jasně ukazuje na hluboké napětí mezi vedením klubu a jeho členskou základnou, a volá po tom, aby se prezident Laporta konfrontoval s důvěrou, kterou ve své roli udržuje, a otevřel cestu k větší transparentnosti.

Závěr

Napětí mezi vedením a členy FC Barcelona nadále narůstá, přičemž hlavními tématy jsou forma shromáždění a nedostatek transparentnosti ve finančních záležitostech. Názorové skupiny se snaží mobilizovat členy klubu, aby vytvořili jednotnou frontu, která by mohla ovlivnit rozhodování o budoucnosti klubu. Nedávná výzva, aby se Laporta podrobil otázce důvěry, poukazuje na to, jak hluboká je nespokojenost mezi členy. Výsledek tohoto sporu bude mít významný dopad na to, jakým směrem se FC Barcelona v příštích letech vydá a jaká bude důvěra členů v jeho vedení.


Zdroje: Sport.es, FCBarcelona.es



Diskuze

A to ještě čekám malér s termínem návratu na Nou Camp.Podle mě celou sezonu odehrajeme na kopci.

03.10.2024, 19:47

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 21
3. Villarreal CF 17
4. Club Atlético de Madrid 16
5. CA Osasuna 15
6. Athletic Club 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
16. Dani Olmo 3
33. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat