Nevýrazné výkony Raphinhy už začínají být znepokojivé

Nevýrazné výkony Raphinhy už začínají být znepokojivé

Brazilský křídelník, který přišel toto léto z anglického Leedsu, měl před začátkem sezóny zajímavé výkony, ale jak jde čas a zápasy přibývají, tak hráčova forma je znepokojivě horší a horší.

Nebezpečné střely z dálky, které nám Raphinha předváděl v přípravě se naprosto vytratily a končí většinou zablokované obránci anebo na tribuně. Dribling jako od Neymara, kterým fanoušky ohromoval během léta, naprosto uvadl a o divokých průnicích přes obranu soupeře už nyní nejde ani hovořit. Hra našich křídelních hráčů se poněkud změnila. Neexistují již žádné brejkové situace, stále je možné vidět spoustu náběhu jako dříve, ale už to není tak efektivní a pokud se podíváme na míru úspěšných driblingů, tak je opravdu velmi nízká. A Barcelona všechny tyto aspekty hry potřebuje, zejména k tomu, aby dokázala otevřít obranu soupeře, která praktikuje velmi nepopulární „catenaccio“. Raphinhovo výkony momentálně nejdou nahoru ať hraje na svém pravém křídle nebo si pozici vymění s Dembélém, na obou stranách se viditelně trápí.

Na druhou stranu, během reprezentační přestávky odehrál dva zápasy za Brazílii a v jednom utkání vstřelil dvě branky, což je dvakrát více, než kolik jich vstřelil za Barcelonu v devíti zápasech. Od svého návratu z národního týmu působí utlumeněji a bez jiskry. Jediný jeho přínos do hry je v obranné činnosti, kdy spoluhráčům velmi aktivně pomáhá, ale s míčem u nohy se nyní nevyhne téměř nikomu, je nepřesný v přihrávkách, a dokonce dribluje ve zbytečných prostorách. Na Mallorce nastoupil za stavu 0:1 a jeho dvě ztráty vedly k nejnebezpečnějším protiútokům soupeře. I tak se ale Xavi rozhodl, že proti Interu Milán bude Raphinha začínat od začátku, před Fatim a Torresem. Proti Mallorce ani proti Interu Milán se mu nepodařilo vyslat na bránu soupeře jedinou střelu, a to je na útočníka Barcelony velmi málo. Proti Realu Madrid bude jistě velmi motivovaný a pomohlo by mu si vzpomenou, jak krásný gól jim dal v přípravném utkání v USA, je však otázkou, kolik prostoru v El Clásicu Raphinha dostane.


Zdroje: mundodeportivo.com



Diskuze

Skoda ze jsem se v nem nemylil

06.10.2022, 19:37
Andreas pyspetr

A v čom konkrétne si sa nemýlil ? On je čistokrvné pravé krídlo a hraje furt z ľava. Hráč, ktorý o sebe tvrdí , že je obojnohy hra z prava a už tretí zápas neukázal nič. Daj Viniciusa v pravo a máš Raphinhu z ľava. Ak nás tlačila topánka na ľavom krídle, prečo došlo pravé krídlo ? Keď hral zo začiatku z prava, dosť výrazne sa podieľal na hre a dostával sa do šancí . Netreba ho odcudzovat , ak je v klube 2 mesiace. Dembele je tu 4 roky a stále nemá ustálené výkony. A to je vážnejší problém ako Raphinha.

06.10.2022, 19:55
Klokanomet Andreas

Dembelé sice proti Interu strašně kazil, ale přesto měl dvě naše největší šance a směrem ke konci zápasu dokonce dal pár lepších centrů. Raphinha neměl vůbec nic.

06.10.2022, 23:22
Andreas Klokanomet

To síce áno , ale nebol to prvý zápas, kedy hral príšerne a pritom hra na svojej prirodzenej pozícii. Raphinha ako čistokrvné pravé krídlo sa kritizuje za výkony na ľavej strane. Tak prečo sa prstom neukáže aj na Dembeleho ? Okrem iného, Dembele tu je 4 roky, Raph 2 mesiace. Preto by som veľmi nekritizoval . V podstate Raphinha ešte nemal zápas , kde začal aj koncil ako pravý krídelník. Mimochodom aj Dembele z ľavej strany je polovičný Dembele.

07.10.2022, 06:07
Klokanomet Andreas

Nemůžu ani náhodou souhlasit. Ok, dejme tomu, že Dembelé odehrál dva blbé zápasy za sebou. No a? To se stává i lepším hráčům. Pořád hraje celkově pod Xavim na úplně jiné úrovni než kdy jindy a je to s velkým náskokem naše nejlepší křídlo. Když vezmu zápasy čistě pod Xavim, tedy počínaje výhrou ve Villarealu v minulé sezoně a konče Interem, odehrál pod Xavim 33 zápasů s produktivitou 4+17 (což je vynikající statistika, to snad může popřít jenom blázen). V této sezoně má 2+4 za 725 minut. Když to v vezmu z herní stránky - přestože má čas od času tyhle debilní zápasy, kdy neustále zbrkle kazí, tak je jich násobně méně, než dřív. Je to stále jediný hráč, který dokáže celý zápas skutečně trhat obranu, přecházet přes obránce a vytvářet přečíslení a ano, dokonce je to často jeden z mála hráčů, který se nebojí vystřelit - jinak řečeno, nehraje alibisticky i za cenu toho, že bude mít blbý zápas a bude kazit a já to beru, žádný hráč na světě není dokonalý (btw proti Interu jsme měli 7 střel za celý zápas a od něj byli pokud se nemýlím 3 střely, z toho dvě hodně nebezpečné, tyčka a těsná boční síť z úhlu). Takže vůbec nevím, o čem se tady bavíme. Prostě je tobě a jiným nesympatický, tvůj hejt nemá žádnou oporu v realitě. Chápu, že po prohraném zápase je nutné na někoho házet neúspěchy, ale právě Dembélé je klíčová součást dosavadních Xaviho úspěchů, zlepšení hry i výsledků. Opět to může popírat jenom blázen.
Pokud jde o strany a kdo má hrát kdy nalevo a kdy napravo - myslím, že tohle je taky zbytečná diskuze. Jsem si jistý, že Xavi nad tím přemýšlí dostatečně. Což se nevylučuje s tím, že sestava mohla být opravdu trochu jiná. Ale opět, každý dělá chyby.

07.10.2022, 10:44
Andreas Klokanomet

Zrejme nechápeš kontext. Ja netvrdím, že Dembele nieje naše najlepšie krídlo. Lenže mi vadí , že sa hejtuje Raphinha kvôli tomu, že hra na absolútne pre seba netypickej pozícii ľavého útočníka. V žiadnom z klubov počnúc Sportingom končiac Leedsom na ľavo nehral. Ale teraz dostáva náklad , lebo je na tom krídle stratený. Dovolím si povedať , že prisiel preto aby hral v pravo a Dembele v ľavo. Bohu žiaľ, Dembele je na LW presne tak isto nepoužiteľný ako Raphinha. Nehovoriac o tom, že Dembele síce čísla má ale ak si zhrnieme komplexne jeho vplyv na mužstvo, nieje to v žiadnom prípade rozdielový hráč ktorý by mal mať privilégiá . A to nehovorím o tom, že v kľúčových okamihoch ( ako napríklad aj tebou zmienená supersanca) zatiaľ vždy zlyhal. A tých zlyhaní bolo požehnane. Preto by sa ten hejt na Raphinhu mal ktotit

07.10.2022, 13:45
Klokanomet Andreas

Tak mě se nezdá, že by byl Raphinha nějak hejtovaný. Ale že toho za 60 mega zatím moc nepředvedl, je pravda. Mě opravdu zklamal opravdu až proti Interu, kdy byl naprosto neviditelný, bez ohledu na pozici. A myslím, že už máme dost zkušeností, abychom věděli, že mantra "hraje na špatné pozici a proto nemůže hrát dobře" opravdu není všeobecně platná. Podívej se Coutinha, v AV hraje víc na AM a od března má přesto úžasných 1+0. Griezmann je zpět doma, ve svém dokonalém systému, kam měl znovu zapadnout a ukazuje se, že je ještě horší než u nás. Tak jednoduché to opravdu není a říkat o Raphinhovi, že nezáří kvůli pozici, mi připadá unáhlené. Já věřím Xavimu, že ví, co dělá.

07.10.2022, 15:28
Andreas Klokanomet

Ale pri krídelných útočníkoch túto mantru použiť môžeš. Rodrygo hral niekoľko zápasov v ľavo , nehral nič. Vinicius detto z opačnej strany, Dembele je tiež v ľavo polovičný ak vôbec nejaký. Neymar tiež nikdy v pravo nehral. Messi sa tiež z ľava nesnažil robiť čary aj keď mal možnosť voľného pohybu. Tak to proste je

07.10.2022, 16:01
stockey Klokanomet

Aj Sergi Roberto mal viac presnych centrov ako Dembele. V tomto absolutne suhlasim s Andreasom. Dembele je vlavo polovicny, co je oproti poslednemu vykonu nemozne. Raphinha musi ale hrat zprava. Vlavo mali hrat Feran a Fati, ale u nich je to este horsie

07.10.2022, 08:18
pyspetr Andreas

že na barcu je to moc velký skok. a hlavně ta cenovka

07.10.2022, 07:22

Obávám se, že Abde by nehrál hůře.

Zatím teda Xaviho nová křídla dohromady za kolik .. 110 mio? Velká slabota

07.10.2022, 08:16
Reekwon
Senior editor

Začíná to být docela problém, protože nemáme teď ani jednoho křídelního hráče, který by dokázal udělat rozdíl.. Pořád se mluvilo o tom, jak se Dembélé změnil, jak ho Xavi změnil a jeho hra je teď úplně jiná, ale reálně teď nějakou jeho obrovskou formu nevidím a to už vlastně delší dobu. Co nám teď předvádí? Rychlost s míče po křídle, sto zasekávaček, přehození doprava, doleva, doprava a buď nepřesný centr na jednoho jediného hráče co má parametry pro hlavičkování a nebo zablokovaný centr a začínáme znova. Vidím docela problém i v tom, že ho Xavi nějakým způsobem miluje a ten hráč je pro něho naprosto nestřídatelný. Pokud si všimneme jak Xavi střídá, uvidíme, že když začíná v základní sestavě Raphinha s Dembélém a Xavi potřeboval vystřídat křídelního hráče, ani jednou v sezóně nešel Dembélé před Raphinhou. Xavi možná nedokáže připustit, že i Dembélé je momentálně naprosto katastrofální formě. Osobně bych to v neděli celé protočil a s Lewandowskim bych na hřiště poslal Fatiho a Ferrana, vím že oba hrají nejradši na levé straně, ale když jsi v Barceloně, měl by jsi být schopný se poprat i se změnou strany. Já ale nejsem trenér smiley

07.10.2022, 09:06
stockey Reekwon

Roben vedel jedinu klucku a to iste ma Dembele, zasekavanie na x krat :) To aj Suarez vedel vykuzlit viac kluciek :)

07.10.2022, 09:10

Dembelému stačí zrýchliť z miesta a nezastavia ho, ale už to moc nerobí, miesto toho skúša tančeky, ktoré moc nevie.

07.10.2022, 13:30

Tie reprezentačné zápasy boli proti Ghane a Tunisku, čo môže byť odpoveď na tú diskrepanciu.

07.10.2022, 13:31

To Klokan: Já jsem tedy možná ten blázen, protože si dovolím tvrdit, že 4+17 ve 33 zápasech po čtyřech letech za ty prachy nikterak vynikající statistika není. Ano, je to hráč, který dokáže trhat obranu, vytvářet přečíslení, atd. ale jak to vždycky skončí? Prováhá příležitost přihrát, místo toho si zkouší hrát na Messiho a kličkuje klidně do pěti hráčů, dokud mu ten míč někdo nevezme. A pak je úplně jedno, že na začátku akce obešel dva hráče, protože v lepším případě jen ztratí míč, v tom horším se do naší otevřené obrany valí protiútok.
Tyč proti Interu mu vyčítat nebudu, naběhl si do dobré pozice, slušně zakončoval, holt trocha smůly. Ta boční síť naopak přesně demonstruje můj problém s ním. Byl v dobré pozici, mohl nahrávat, případně rovnou střílet, místo toho začal dělat kličky zleva doprava, až se prokličkoval skoro k brankové čáře, kde zjistil, že už mu nezbývá než vystřelit z téměř nulového úhlu, a i kdyby trefil bránu, šance na gól byla z takové pozice prakticky nulová. Jinými slovy ze slušně vypadající akce udělal zase svoji one man show, zakončenou nepřesnou střelou bez naděje na úspěch a další ztrátou míče.
Ze všech našich křídel (možná s výjimkou Fatiho) byl bezesporu nejtalentovanjší, ale já tam pořád žádný velký progres nevidím. Mohl by být skvělým hráčem, jenže na to nemá hlavou, nedokáže u toho fotbalu přemýšlet a hlavně si uvědomit, kde jsou jeho přednosti a kde slabiny. Ve dvaceti se to dalo pochopit, teď už dávno ne.

07.10.2022, 16:08
Klokanomet absint

No to teda fakt jsi. Co by sis jako představoval, že v každém zápase bez výjimky nahraje na dva góly a na konci sezony bude mít 20+70? Možná bychom měli koupit Pastrňáka. Leoš má v PSG 42 kanadských bodů ve 47 zápasech. Ale je to Messi, hraje v týmu bez konkurence a ještě k tomu nahrává raketě Mbappému. Ukaž mi křídlo, které za stejný časový úsek dalo víc asistencí, jsem velice zvědavý. Vinicius, ze kterého všichni dělají megahvězdu, má za stejné časové obodobí 16 asistencí, pokud dobře počítám. A to nahrával Benzemovi, který trefil i nemožné. Foden 10, hraje v bestiálním týmu bez slabin. Mahrez 8. Sané 10. Gnabry 10. Saka 9. Diaz 6. Atd atd. 17 asistencí od konce listopadu, v týmu, který se probouzí z krize, je úplně nově složený a s novým trenérem, je prostě úžasné číslo. To co říkáš, je nesmysl.

07.10.2022, 16:36
Klokanomet absint

Leao taky asi 17. Takže z hlediska asistencí patří podle všeho za toto období mezi tři nejlepší křídla na světě, Messiho nepočítám. A opět, ber do kontextu i dlouhodobou situaci a formu týmu, který Koeman naprosto rozjebal.

07.10.2022, 16:41
Klokanomet Klokanomet

Ještě jsem zapomněl na Salaha, 12.

07.10.2022, 17:14
Klokanomet absint

Výhrady k jeho hře samozřejmě mít můžeš, ale stejně je vždycky nakonec nejpodstatnější, na kolika gólech se křídelní útočník přímo podílí. A v tomto ohledu se mu aktuálně fakt nedá vyčítat, že nemá efektivitu a všechno zadrbe.

07.10.2022, 17:00
Andreas Klokanomet

Ale zase nastáva otázka , či je správne , že v mužstve je len jeden hráč , ktorý dokáže strieľať 20+ gólov ? Je síce fajn, že Dembele má Áčka , ale ak si mužstva vezmú príklad z Interu, kto bude strieľať góly ? V najúspešnejšom období Barcelony od roku 2008 sme mali vždy 3 hráčov schopných gól dať z čohokoľvek. Messi, Henry, Ibra, Etoo, Villa, dokonca Pedro bol gólový , a v neposlednom rade MSN kde všetci traja mali cca 20+ gólov v sezóne a 10+ asistencií. Teraz síce máme Dembeleho so 17 asistenciami ale gól vie dať iba Lewandowski. A to je proste z každej strany prúser. Ak by tu Lewa nebol, tak sme naďalej mŕtvi . A to nehovorím o tom,že v City či Reale alebo Poole majú aj zaloznici minimálne 10+ gólov. U nás sme radi ak sa aspoň jeden prehupne cez 5 za celú sezónu. Pokiaľ sa toto nezmení tak v Európe nemáme absolútne žiadnu šancu konkurovať najlepším. Je pekné , že Gavi je makac a Pedri loptoví virtuóz ak to nevedie absolútne k ničomu.

08.10.2022, 10:07
Klokanomet Andreas

To jo, s góly se zálohy máme dlouhodobý problém, trochu víc dával akorát Rakitič. FDJ zase dá gól jenom náběhem za obranu, ale vystřelit neumí vůbec. A špičkové gólové křídla jsou na trhu prostě skoro nedostupné zboží, s tím se nedá nic dělat.

08.10.2022, 10:31

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Club Atlético de Madrid 11
3. Real Madrid CF 11
4. Villarreal CF 11
5. Deportivo Alavés 10
6. Athletic Club 10
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Oihan Sancet 3
3. Sandro 3
4. Ayoze Pérez 3
5. Lamine Yamal 3
7. Dani Olmo 3
8. Raphinha 3
21. Pedri 2
59. Jules Koundé 1
60. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat