O Pedrim se v Barceloně pochybuje jako nikdy předtím

O Pedrim se v Barceloně pochybuje jako nikdy předtím Foto: X @FCBarcelona

Xavi od svého návratu do klubu v roce 2021 jako trenér nepředvádí takovou útočnou hru, jakou by fanoušci Barcelony očekávali.

Na konci minulé sezony, kdy Barca zvedla nad hlavu svůj první ligový titul od odchodu Lionela Messiho, však věděl, kdo týmu v tomto směru chyběl nejvíce, když byl zraněný.

„Bez Pedriho se všechno rozpadá,“ uvedly zdroje z trenérského štábu, které stejně jako všichni uvedení v tomto článku zůstanou v anonymitě kvůli ochraně vztahů, o Xaviho myšlenkách.

Po necelém roce však 21letý záložník v posledních čtyřech ligových zápasech Barcelony nenastoupil v základní jedenáctce. Pedri se vrátil po zranění před více než měsícem a Xavi trval na tom, že je naprosto fit, ale jeho stav nyní vypadá úplně jinak.

Xavi v posledních zápasech upřednostňoval ve středu pole Ilkaye Gundogana, Fermina Lopeze, Sergiho Roberta nebo dokonce středního obránce Andrease Christensena, takže Pedri byl v roli náhradníka.

To je částečně strategie klubu, jak ochránit hráče, který se v posledních třech letech potýkal se zraněními. Xavi a Barca nechtějí Pedriho přetěžovat a chtějí udělat vše pro jeho hladký návrat do plné kondice.

V klubu však rostou obavy ohledně některých jeho nedávných výkonů na hřišti, což od jeho příchodu z Las Palmas v roce 2020 považovali za samozřejmost.

„Od jeho nástupu do prvního týmu bylo všechno skvělé a nyní pravděpodobně prochází složitějším obdobím - ale to se stává každému hráči Barcy,“ říká zdroj z klubu.

„Všechno je to o vzestupech a pádech. Víme, jak na hráče působí tlak a kontrola, kterou tu mají.“

Zdroj poukazuje na odvetné utkání čtvrtfinále Ligy mistrů proti Paris Saint-Germain, které bylo prvním a jediným zápasem, do kterého Pedri nastoupil v základní sestavě po svém posledním zranění, které utrpěl začátkem března proti Athleticu Bilbao. Pedri se po červené kartě Ronalda Arauja v deseti lidech trápil a po 62 minutách byl vystřídán a Barca prohrála 4:1.

O pět dní později se na Santiago Bernabeu odehrálo ligové El Clásico. Pedri nastoupil do druhého poločasu a nedokázal zastavit Luku Modriče při přípravě vítězného gólu Juda Bellinghama  v nastaveném čase.

Zdroje z vedení Barcelony trvají na tom, že osmnáctinásobný španělský reprezentant je jedním z „nedotknutelných“ hráčů klubu během letošního letního přestupového období, ale i ti, kteří mají k hráči blízko, tvrdí, že tolik pochybností a nejistoty kolem Pedriho ještě nikdy necítili.

Loni v létě by byl jeho prodej v Barceloně považován za svatokrádež. Dnes by si to jednotlivci v klubu nedovolili tvrdit.

Barcelonské „entorno“ - prostředí klubu nebo jeho okolí - je toxické. Má tendenci zaměřovat se na hráče, kteří podávají slabé výkony, a je často podněcováno dobře postavenými osobami uvnitř klubu.

Pedri to v této sezoně pocítil na vlastní kůži a byl nucen řešit fámy o svém životním stylu, které zpochybnily jeho profesionalitu. Hráč a jeho nejbližší okolí byli nuceni tato obvinění popřít.

„Když jste zraněný, zapomene se na vás a spousta lidí o tom mluví,“ řekl Pedri v lednovém rozhovoru s live streamerem Ibaiem Llanosem. „Říkali, že rád pařím a že hodně chodím ven, což je naprostá lež.

„Také říkali, že hraju se strachem, abych se znovu nezranil, ale můžu vám říct, že jakmile vstoupím na hřiště, na nějaké zranění prostě zapomenu.“

Jeho bratr Fernando se po nedávné prohře proti Madridu vyjádřil na sociálních sítích k náznakům, že Pedri se více soustředí na večírky než na výkony pro Barcu.

„Sportovní kariéra mého bratra se vám může líbit nebo nelíbit, ale zpochybňovat jeho pracovní nasazení a oddanost týmu je prostě něco, co nás absolutně nebaví,“ uvedl. „Jste absolutní idioti a lháři.“

Navzdory okolnímu rozruchu je Pedri rozhodnutý - chce zůstat v Barceloně a uspět v klubu, který miluje už od dětství, kdy byla jeho rodina členem oficiálního fanklubu Barcy v rodném městě Tegueste na ostrově Tenerife.

Ví však, že o jeho budoucnosti se ještě bude jednat.

Naposledy Pedri veřejně promluvil před odvetou čtvrtfinále Ligy mistrů proti PSG. Tehdy novinářům řekl, že očekává, že klub „splní svůj slib, který mu dal“.

Podle dobře informovaného zdroje byla tímto slibem ústní dohoda uzavřená mezi hráčovým táborem a Barcelonou v roce 2021 - kdy bylo podepsáno jeho poslední prodloužení smlouvy.

Sportovní ředitelé Barcy, tehdy v čele s Mateuem Alemany, Pedrimu slíbili, že se k jeho smlouvě ve střednědobém horizontu vrátí a zohlední, že patří mezi klíčové hráče. Nebyl pro to stanoven žádný časový rámec, protože kritická finanční situace Barcy znemožňovala předvídat, co se stane, ale záměr všech stran byl jasný.

Za současného stavu se však toto nové kolo rozhovorů neuskutečnilo. Pedriho smlouva platí do roku 2026.

Záložník nijak zvlášť nespěchá. Ti, kteří ho znají nejlépe, říkají, že jeho jediným cílem je zajistit, aby se po všech svých nedávných problémech se zraněními vrátil do své nejlepší verze.

V příští sezóně uvítá příchod nového člena do realizačního týmu, kam by měl nastoupit bývalý kondiční trenér Chelsea Julio Tous. Tous se zaměří na silovou kondici a prevenci zranění, což je oblast, kterou klub považoval za potřebnou zlepšit. Užší spolupráci s Barcou bude mít také bývalý fyzioterapeut španělské reprezentace Raul Martinez, který byl v posledních dvou letech využíván jako externí odborník.

Očekává se, že se Pedri připojí ke Španělsku na letním Mistrovství Evropy v Německu, přestože za svou zemi nehrál od Mistrovství světa v Kataru 2022. Od loňského února, kdy Luis de la Fuente převzal funkci šéfa národního týmu, nebyl kvůli opakovaným problémům k dispozici pro reprezentační výběr, ale jeho potenciál a rozšíření soupisky na 26 hráčů znamená, že by mohl dostat pozvánku.

Pedri si přeje, aby pro něj tento turnaj znamenal zlom a šanci vrátit se do své nejlepší formy.

Především bude usilovat o úplný reset po své dosud nejsložitější sezoně v Barceloně.


Zdroje: https://theathletic.com/



Diskuze

No jo, chvilku nemá formu a fyzičku kvůli zraněním a už se pochybuje, to jsou jenom takové řečičky...nevím, co by se muselo říkat o takovém FT7, který nemá formu už třetím rokem.

14.05.2024, 23:04

Jakože Pedriho mám rád, ale opravdu je to ten hráč, kterého tu chceme? Napíšu tu sem počet minut, které odehrál v lize/celkem.
20/21 (jeho TOP sezóna) - 2400/3500
21/22 - 888/1700
22/23 - 1900/2700
23/24 - 1200/1800 (zatím)

Z těch čísel je vidět, že Pedri je skleněný a nedokáže 2 sezóny po sobě odehrát alespoň těch 2500 minut v lize. Já jen že problémy se zdravím nemá jen tento rok, ale má je takřka pořád. On stejně neodejde, kdo by za něj dal nějakých 120 - 130M :D Takže tu je asi zbytečné spekulovat o tom, jak bychom ty peníze mohli využít, ale prostě Pedri není někdo, na kom můžeme stavět budoucnost. Stavět se dá na tom, komu slouží zdraví a kdo odehraje každou sezonu alespoň 3/5 (laicky "větší půlku") všech možných minut. Horší je, že kdybych napsal minutáž ostatních záložníků (Gavi, FdJ atd.), čísla by vypadala stejně :D Ta naše záloha je asi nějak prokletá :D

15.05.2024, 07:34
karlos karlos

Oprava: "2500 minut v lize" -> 2500 minut celkem

15.05.2024, 07:35

Šancu mu určite ešte dať keď hral na začiatku v Barcelone bolo vidno tu jeho mágiu ktorú sa nevieš naučiť ale musíš ju mať proste v sebe. A Pedri uz má, už len nech je fizicky a aj psychicky v poriadku. Keď hrá niekedy to vyzerá tak ako každu chvílku ma odpadnúť je slaby neni výbušný ale na tom sa dá pooracovať. Ale keby PSG ponúlne 150 mil€ a chcel by zmeniť prostredie( co nechce) rozmýšlal by som nad predajom. Ked som čítal ten článok a bol tam spomenutý Mateu Alemany normslne sa mi až slzy tlačili do očí že tu neni a na miesto neho je Deco. To je najvačšia strata čo sme mohli stratiť takehoto človeka pusťiť z klubu. Nevadí hlavne že kamoš Deco má robotu. Tak potom sj vyzera celý klub od prestupov až manažovanie

15.05.2024, 11:10

S ním je to neustále ta istá pesnička. Je to miláčik, takže je stále hájený tak ako FdJ či Araujo, ale stavať zálohu na hráčovi, ktorý pravidelne vynechá vyše polovice sezóny je blbosť. A to že má občas záblesky geniality to fake nevynahradí. Ako bol jednu dobu radený do rovnakej kategórie ako Bellingha, Wirtz či Musiala, tak oni sú mu už na míle vziadelní.

15.05.2024, 11:12
Klokanomet blaugrana

Wirtz? Ten Wirtz, který právě promarodil celou sezonu? Hodně si protiřečíš chlape.

15.05.2024, 14:41

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 12
2. Real Madrid CF 8
3. Club Atlético de Madrid 8
4. Villarreal CF 8
5. Girona FC 7
6. Deportivo Alavés 7
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Raphinha 3
3. Oihan Sancet 2
4. Iago Aspas 2
5. Sandro 2
13. Dani Olmo 2
34. Lamine Yamal 1
47. Pedri 1
56. Jules Koundé 1
57. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat