Oficiálně: Barça oznámila odchod Rafy Márqueze

Oficiálně: Barça oznámila odchod Rafy Márqueze Foto: @FCBarcelonaB

Je to oficiální. FC Barcelona v neděli oznámila odchod Rafy Márqueze. Dosavadní trenér rezervního týmu, který prodloužil smlouvu na další sezonu, nakonec přijal novou nabídku mexické reprezentace a stal se asistentem trenéra Javiera Aguirreho.

„Mexický trenér se dohodl s FC Barcelona na ukončení smlouvy, aby mohl přijmout novou profesionální výzvu,“ stojí v prohlášení klubu.

Děkují mu za „jeho obětavost a profesionalitu po celou dobu, kdy se zásadním způsobem podílel na tréninku hráčů“, a přejí mu „hodně štěstí do budoucna jak ve sportovní, tak v osobní rovině“.

Barça bude muset hledat náhradu, která by převzala mládežnický tým, jenž byl v minulé sezóně blízko postupu a byl klíčovým prvkem při prosazení několika hráčů, kteří pravidelně posilovali první tým Xaviho Hernándeze.

Dva roky skvělého tréninku

Mexický trenér, který byl v letech 2003-2010 hráčem prvního týmu a získal mimo jiné čtyři ligové tituly a dva tituly v Lize mistrů, se v létě 2022 ujal lavičky rezervního týmu. Byla to jeho první velká trenérská zkušenost po skvělé hráčské kariéře.

V první sezoně Márquezova působení na lavičce Barçy Atlètic prožil skvělou sezonu, která skončila postupem do play-off o účast v baráži. V semifinále tým prohrál s Realem Madrid Castilla, ale cíle růstu a tréninku byly splněny na výbornou.

Ve druhé sezóně Mexičana to byl velký krok vpřed. S nejmladším týmem v Primera Federación (průměrný věk jen něco málo přes 19 let) se Barça Atlètic opět skvěle vyrovnala mnohem zkušenějším soupeřům a tým postoupil do finále play-off. Po remíze 1:1 v prvním zápase s Córdobou prohrála Barça Atlètic ve druhém zápase na stadionu Nuevo Arcángel 2:1. Navzdory porážce byly tréninkové cíle více než splněny, a to díky hráčům, kteří se prosadili v prvním týmu FC Barcelona.

Rafa Márquez opouští lavičku Barçy Atlètic po 82 zápasech za dvě sezóny s bilancí 40 výher, 21 remíz a 21 porážek.“

Důvody odchodu

Zprávy z Mexika naznačují, že Márquez přijal místo koordinátora v Evropě, což by mu umožnilo nadále žít v Evropě a do Mexika by musel cestovat pouze během tréninkových kempů a samozřejmě zápasů.

Součástí dohody byly také dva velmi důležité detaily, které by pomohly zvrátit rovnováhu: smlouva mohla být ukončena v okamžiku, kdy Rafa Márquez obdrží nabídku od některého z velkých týmů, aby převzal jeho lavičku. Druhým faktorem by bylo, že od roku 2026, po skončení mistrovství světa, by převzal štafetu  od Javiera Aguirreho.

 


Zdroje: www.sport.es



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 12
2. Real Madrid CF 8
3. Club Atlético de Madrid 8
4. Villarreal CF 8
5. Girona FC 7
6. Deportivo Alavés 7
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Raphinha 3
3. Oihan Sancet 2
4. Iago Aspas 2
5. Sandro 2
13. Dani Olmo 2
34. Lamine Yamal 1
47. Pedri 1
56. Jules Koundé 1
57. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat