Oficiálně: Do rezervy Barcelony přichází Matheus Fernandes, Matheus Pereira a Rey Manaj, ven naopak jde Alejandro Marqués

Oficiálně: Do rezervy Barcelony přichází Matheus Fernandes, Matheus Pereira a Rey Manaj, ven naopak jde Alejandro Marqués

K velké rošádě dochází v rezervním výběru Barcelony. Do ní se za poslední týden dostali dva Brazilci jménem Matheus a to Fernandes a Pereira. Mimo katalánskou metropoli pak bude nově působit talentovaný útočník Alejandro Marqués, jenž se upsal Juventusu Turín.

Mezi Barcelonou a Juventusem došlo před týdnem k zajímavé rošádě. Do Itálie si našel cestu Alejandro Marqués a to za sumu 8,2 milionů eur. Opačným směrem pak putoval Matheus Pereira, brazilský záložník, který katalánské zástupce vyšel prozatím zadarmo – jde totiž o hostování s možností pozdějšího odkupu. Konkrétní suma, která jej aktivuje, nebyla zveřejněna.

Pereira se narodil v Sao Paulu dne 25.2.1998 a mezi jeho přednosti patří dotyk s míčem a pozdní náběhy do vápna. Barca jej sledovala už delší dobu – nejprve po příchodu do Empoli v italské Serie B v létě roku 2016 a i při následující zápůjčce do Juventusu. Následně přišly hostování v Girondins de Bordeaux, Clube Paraná a nakonec v Dijonu.

V minulém ročníku ale působil v juniorce Staré dámy a zde dal 5 branek, přičemž stihl i tři starty za áčko. Na trhu stojí dle serveru Transfermarkt 1 a půl milionů eur. Tento 181 centimetrů vysoký středopolař umí zahrát i více vysunutý nebo jako levé křídlo. Silnější nohou je ta levá a co se reprezentace týče, má za sebou dva starty za brazilskou sedmnáctku.

Marqués v Barceloně dohrál

Co se Marquése týče, ten opouští Barcu po třech letech. Venezuelan dorazil z béčka juniorky Jábacu Terrassy a v sezoně 2017/18 dal o sobě poprvé vědět. Jeho role byla klíčová jak v domácí soutěži, tak v UEFA Youth League, v níž dal 4 branky (dvě ve finálovém mači proti londýnské Chelsea). Ve stejném roce dostal za odměnu povýšení do rezervy.

Celkem v hlavním výběru do devatenácti let nasázel 19 branek ve dvaadvaceti utkáních, z nichž 3 přišly v pohárové Evropě, 13 v lize a zbylé 3 v domácím poháru. Ještě loni byl součástí výběru v kategorii U19, ale většinu času už strávil jako člen kádru Francisca Javiera Garcíi Pimienty. V posledním kole ligového ročníku dal svůj první gól mezi dospělými.

Od léta už byl kmenovým hráčem béčka a až do minulé soboty odehrál 11 utkání, z nichž 3 v základní sestavě. Rodák z Caracasu má hodnotu 350 tisíc eur, druhou národnost španělskou (9 startů za výběr do devatenácti let) a silnější nohu pravou. Klub mu samozřejmě jak bývá zvykem popřál to nejlepší v osobním i profesním životě.

Druhý Matheus pro béčko, tentokrát Fernandes

Skoro přesně o týden později byl oznámen příchod Matheuse Fernandese, jenž proběhne stejně jako v případě Francisca Trincaa 1. července 2020. Částka, kterou vyinkasuje Palmeiras, bude 7 milionů eur + 3 další v bonusech a hráč podepíše pětiletou smlouvu do konce sezony 2024/25 s výkupní klauzulí nastavenou na 300 milionů.

Matheus Fernandes Siquiera, jak zní jeho úplné jméno, spatřil světlo světa poprvé 30. června 1998 v brazilském Itaboraí a svou kariéru zahájil v Botafogu. Debut za áčko přišel v roce 2016 a za dva roky ještě přidal dalších 75 startů, ve kterých vstřelil 2 góly a připravil další 4. Zároveň vyhrál šampionát Carioca a loni přestoupil do již zmíněného Palmeirasu.

Zde odehrál 11 utkání a v nich zaznamenal jednu branku. Stoosmdesát tři centimetrů vysoký Fernandes – pravonohý záložník, jenž umí zahrát i jako štít nebo napravo – se stane 12. hráčem, který kdy oblékl dres tohoto celku z Brazílie a FCB – před ním to byli Da Silva, Mario Marinho, Blo, Cleo, Rivaldo, Marcelo, Deco, Edmílson, Henrique, Keirrison a Yerry Mina.

Další posila pro útok Barcy B

Abychom měli zpravodajství o béčku kompletní, ještě před všemi těmito transfery zamířil na Estadi Johan Cruyff Albánec Rey Manaj a to z Albacete. Jeho výkupka činí 50 milionů eur a po úspěšné zdravotní prohlídce z pátku 17. ledna podepsal tři dny na to smlouvu na další 3 roky s číslem dresu 22. Přítomni tomuto aktu byli člen rady Silvio Elías a ředitel José Mari Bakero.

Mateřský celek Andrése Iniesty vyinkasoval 700 tisíc eur a na další 2 miliony může pomýšlet v rámci variabilních bonusů, které se budou odvíjet od jeho výkonu. Rodák z Lushnjë se narodil 24.2.1997 a po štacích v Sampdorii a Cremonese podepsal v roce 2015 s Interem Milán. Dvaadvacetiletý kanonýr si vyzkoušel i hostování v Granadě, Pescaře a Pise.

Za celek z La Manchi odehrál ve španělské druhé lize 29 zápasů a nasázel 8 branek, jednu z nich i v Copě del Rey. Za albánskou reprezentaci si odbyl premiéru jako osmnáctiletý a to v listopadu 2015. Od té doby přidal tento obounohý forvard zastupovaný agenturou EXCELLENCE SPORT SAS dalších 8 zápasů a 1 branku. Zmiňme, že 4 roky nastupoval i za Piacenzu Calcio.


Zdroje: fcbarcelona.com, transfermarkt.com, twitter.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Villarreal CF 14
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat