Oficiální prohlášení FC Barcelona

Oficiální prohlášení FC Barcelona

Představenstvo FC Barcelona se dnes sešlo na mimořádném zasedání, aby schválilo účetní uzávěrku za fiskální rok 2023/24 a předpokládaný rozpočet na sezónu 2024/25. Obojí musí schválit delegáti klubu na řádné valné hromadě. Prezident FC Barcelona Joan Laporta chtěl během zasedání zdůraznit, že se klubu podařilo zastavit hospodářský pokles z posledních let, a potvrdil prognózu kladného běžného zisku (12 milionů eur), o níž informoval na zasedání senátu Barçy 12. června a na své tiskové konferenci 3. září.

Klíčové body fiskálního roku 2023/2024:

  • Nový historický rekord v příjmech ze sponzoringu ve výši více než 210 milionů eur.
  • Rekordní obrat dceřiné společnosti BLM zabývající se merchandisingem ve výši téměř 110 milionů eur, což představuje 72% nárůst oproti roku 2018.
  • Rekordní zisky z přestupů hráčů. Odchody Dembélého, Kessieho, Nica, Abdeho, Chadiho a Marca Guiu přišly na více než 80 milionů eur. Všimněte si, že zisky z přestupů hráčů se zaznamenávají pouze v případě, že prodejní cena převyšuje účetní hodnotu hráče.
  • Snížení mzdových nákladů o 170 milionů eur, jak bylo oznámeno na začátku minulé sezóny, z 670 milionů eur na něco málo přes 500 milionů eur. Tím se klub vrátil do poměru doporučeného UEFA (podíl mzdových prostředků na běžných příjmech mezi 55 % a 70 %) a zároveň si zachoval konkurenceschopnost (dosažení čtvrtfinále Ligy mistrů), omladil tým a strukturoval kádr s platy na tržní úrovni
  • Důraz na efektivní hospodaření v době pobytu na Montjuïcu. Klub zavedl přísnou politiku revize nesportovních výdajů a omezil nepodstatné provozní náklady nezbytné pro fungování organizace. Tento plán byl přezkoumán LaLigou. 
  • Pobyt na Estadi Olímpic vedlo ke snížení běžných ročních příjmů o více než 100 milionů eur. Klub tuto ztrátu kompenzoval tím, že co nejvíce urychlil přestavbu Spotify Camp Nou.
  • Upravil deficity ostatních sportovních oddílů tak, aby byly v souladu s finanční situací klubu, aniž by byla ohrožena sportovní konkurenceschopnost. Basketbal snížil svůj schodek na historické minimum (-10 milionů eur) a ženský tým dosáhl zisku (0,6 milionu eur), přičemž vyhrál UWCL.
  • Politika omezení investic, v jejímž rámci klub výrazně snížil celkové investice ve srovnání s průměrem posledních let.
  • Souhrn těchto faktorů přispěl ke kladnému řádnému výsledku ve výši 12 milionů eur, čímž byl splněn rozpočtový cíl pro řádnou část na období 2023/24. Tento výsledek slouží jako základ pro obnovení kladných peněžních toků, což klubu umožňuje hradit běžné i historické platby, provádět nezbytné sportovní i nesportovní investice a staví ho do optimální pozice pro snížení dluhu, jakmile bude nový Spotify Camp Nou plně funkční.
  • Pokud jde o mimořádné výsledky, klub zaúčtoval odpis některých pohledávek souvisejících s akcemi společnosti Bridgeburg Invest, S.L., z důvodu neplacení ze strany některých zúčastněných investorů. V souladu s účetními zásadami musí klub toto případné neplnění závazků zaúčtovat jako preventivní opatření, a to bez ohledu na to, že má za jakýchkoli okolností právo v budoucnu částku vymáhat nebo podniknout potřebné kroky. Částka vykázaná jako mimořádný náklad činí 141 milionů EUR před zdaněním. Klub je přesvědčen, že pro současné ocenění společnosti existují dostatečné důvody, a je i nadále přesvědčen o její budoucí životaschopnosti a kapacitách, přičemž má připraven obchodní plán, který by měl v blízké budoucnosti generovat opakující se příjmy.
  • Proto a navzdory kladnému řádnému výsledku hospodaření uzavírá klub konsolidovanou účetní závěrku za rok 2023/24 s čistým výsledkem hospodaření ve výši -91 milionů EUR.

Klíčové body rozpočtu na období 2024/2025:

  • První tým mužů bude v první polovině sezony hrát na Estadi Olímpic, v druhé polovině se vrátí na částečně otevřený Spotify Camp Nou. Během rekonstrukce Spotify Camp Nou se očekávají nižší pravidelné příjmy z provozu stadionu, přičemž po návratu týmu se příjmy ze stadionu postupně obnoví.
  • S ohledem na nový formát UCL se klub chová opatrně a počítá s podobnými částkami jako v předchozích sezónách (na základě srovnatelných sportovních výsledků), ale očekává možné zlepšení příjmů z vysílacích práv.
  • Očekává se, že příjmy od sponzorů výrazně vzrostou a dosáhnou celkové výše přes 250 milionů eur. 
  • Klub očekává pokračující růst fyzického a internetového prodeje a předpokládá tržby přes 125 milionů eur, což představuje dvouciferný nárůst oproti předchozímu roku.
  • Konzervativní investiční politika bude zachována a přizpůsobena současné finanční situaci klubu se zaměřením na rozvoj hráčů v rámci samotného klubu a příležitostné investice do vynikajících hráčů zvenčí.
  • Plánovaný objem mezd pro sezónu 2024/25 zůstává stabilní na úrovni přibližně 500 milionů eur.
  • Klub očekává, že zisky z přestupů hráčů budou podobné obvyklému průměru, což posiluje jeho politiku ziskových přestupů a nahrazování hráčů, jejichž věk nebo tržní hodnota vedly ke ztrátám v době jejich odchodu

Pro sezónu 2024/25 klub předpokládá kladný běžný výsledek ve výši 5 milionů eur, což zajistí kladný ukazatel EBITDA, který položí základy pro sezónu 2025/26, kdy bude plně funkční nová struktura generování příjmů z přestavěného Spotify Camp Nou.


Zdroje: www.fcbarcelona.cz



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Villarreal CF 15
5. Athletic Club 14
6. RCD Mallorca 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
30. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat