Osmadvacet let od přímého kopu, který Barceloně přinesl první evropský pohár

Osmadvacet let od přímého kopu, který Barceloně přinesl první evropský pohár

Dnes je to přesně 28 let co Barca vyhrála poprvé Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce dnešní Ligy mistrů. Stalo se tak po výhře 1:0 v prodloužení nad Sampdorii Janov na londýnském Wembley Stadium. Jediný gól střetnutí tehdy zaznamenal Ronald Koeman.

Do PMEZ v ročníku 1991/92 vstupovali barcelonští jako mistři španělské ligy z předcházející sezony a v prvním kole hraném na dva zápasy si poradili s Hansou Rostock, než v druhém vyřadili Kaiserslautern. Ve skupině pak na ně čekala Sparta Praha, Benfika Lisabon a Dynamo Kyjev. Díky čtyřem výhrám, jedné remíze a jedné prohře nakonec s devíti body skončili první a ve finále už na ně čekala Sampdoria.

O vítězi utkání hraného 20. května 1992 ještě na starém stánku ve Wembley Parku nerozhodl normální hrací čas a tak se šlo do prodloužení. V jeho 111. minutě byl sražen k zemi Eusebio Sacristán a před vápnem si míč na exekuci standardní situace postavili Ronald Koeman, Christo Stoičkov a José Mari Bakero. Druhý a třetí jmenovaní se míče pouze dotkli, zatímco Nizozemec jej vší silou napálil do brány.

Donedávna ještě kolovala legenda, že tento počin trénovali hráči den před finále. Až v roce 2017, při oslavách 25. výročí od památné chvíle v Anglii, to popřeli samotní protagonisté. V průběhu týdne se výběr vedený Johanem Cruyffem nesoustředil na přímé kopy, jelikož trenér předpokládal, že hráči mají dostatečné schopnosti a talent na využití takových akcí. Někdy si hráči zkoušeli střílet na bránu po tréninku.

Ani Koeman, ani Stoičkov, ani Bakero si však nevzpomínají, že by tak učinili před legendárním kláním. Primárními exekutory byli první dva jmenovaní. Zatímco Bulhar zahrával díky své levačce přímáky zprava, někdejšímu stoperovi či defenzivnímu záložníkovi přenechal levou stranu a střed hřiště. Při této situaci byl míč postaven do protějšího směru a tak jej zahrával právě současný kouč nizozemské reprezentace.

Bylo to o dohodě mezi námi a vyměnili jsme si návrhy. Míč byl trochu vpravo a tak jsme se s Christem rozhodli, že se jej dotkneme tak, abychom jej poslal Ronaldovi více doprostřed a měl více prostoru,“ pravil Bakero. „Nic nebylo natrénované, byla to spontánní akce,“ dodával autor branky a svůj komentář poskytl také faulovaný Eusebio, dříve trenér barcelonského béčka či Realu Sociedad a naposledy Girony.

Byl to faul. Byl jsem neprávně zastaven a nemohl pokračovat v hraní, čili rozhodčí to viděl dobře. Nejlepší moment utkání byl při posledním hvizdu. Šlo o fantastický pocit pro mě, fanoušky a celý klub.“ Na závěr dodejme, že Sampdoria se na cestě do finálového klání musela vypořádat s Rosenborgem Trondheim a Honvédem v předkolech a posléze s Crvenou zvedou Bělehrad, Panathinaikosem Athény a Anderlechtem.


Zdroje: fcbarca.com, wikipedia.org, youtube.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 17
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. RCD Mallorca 11
6. Villarreal CF 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Kylian Mbappé 5
4. Ayoze Pérez 4
5. Oihan Sancet 3
9. Lamine Yamal 3
11. Dani Olmo 3
25. Pedri 2
62. Jules Koundé 1
63. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat