Pedersen: Braithwaite je více barcelonským fotbalistou, než si lidé myslí

Pedersen: Braithwaite je více barcelonským fotbalistou, než si lidé myslí

Bývalý mentor Martina Braithwaita z jeho výchovné štace v Esbjergu a současný kouč dánské reprezentace do sedmnácti let, Michael Pedersen, řekl v interview pro Goal.com, že bývalý hráč Leganés, Bordeaux, Middlesbrough, Toulouse či Midtjyllandu může v Barceloně prokázat své unikátní schopnosti. Sám hráč, jenž dnes slaví 29. narozeniny, pak zdůraznil důležitost tohoto kouče, který si zahrál například za Osasunu, v jeho fotbalovém vývoji.

Kvůli koronaviru jsme ještě moc neviděli Martina hrát za Barcelonu, ale je větším barcelonským hráčem, než si mnoho lidí myslí. Má taktickou dovednost přizpůsobit se odlišnému nastavení, které měl u jiných klubů, jež reprezentoval v průběhu své kariéry. Vím, že dokáže hrát kreativně a jeho předvídání je výjimečné. Vidí možnosti, které ostatní hráči nevidí a umí udělat prostor pro další hráče, což je poměrně vzácné, protože většina fotbalistů se soustředí na to, aby si udělala místo pro sebe.

Jeho načasování náběhů je úžasné, stejně jako když předvídá, kdy naběhnout do nebezpečných oblastí ještě před tím, než se vůbec objeví. Dobří hráči nabíhají do nebezpečných zón hned, jak je vidí, ale ti nejlepší čekají na perfektní moment pro náběh, aby to mělo maximální efekt. Jde o fotbalovou inteligenci a tu Martin má. Dle mého názoru je právě proto hráčem Barcelony a proto čekám, že si po restartu LaLigy zahraje, jelikož s tak skvělými kolegy bude mít velkou šanci ukázat, co umí na nejvyšší úrovni.

Jako teenager byl Martin velmi ambiciózní a tak jsem v něm viděl velký potenciál. Chtěl si poslechnout mé trenérské i fotbalové zkušenosti a hodně jsme spolu v Esbjergu hovořili. Jsem šťastný z toho, co se z něj stalo a rád, že jsem mu pomohl zaměřit se na volbu správných rozhodnutí a osobní vývoj správným způsobem, aby mohl hrát v předních ligách.

Z pozice trenéra hledáte inspiraci od nejlepších a pro můj tým jsem jí získal tím, jak Barcelona přihrává a drží míč. Stejně tak Liverpool, který se velmi hodně vyvinul pod vedením  Jürgena Kloppa. Nyní dokáže hrát rychlým tempem, tlačením vysoko na hřišti a přímo, ale zároveň také s nízkým presingem, větším držení míče a vyhráváním i tímto způsobem.


Pedersen mě vzal na jinou úroveň. Zná mě lépe než téměř kdokoliv ve fotbalovém světě a mých nejmladších letech byl pro mě mentorem. Hodně mi pomohl s vyvinutím mého talentu až do takového hráče, kterým nyní jsem. Vytrénoval mě na nejvyšší fotbalovou úroveň a to s takovými trenérskými dovednostmi a fotbalovou znalostí, které jsem od té doby už tolikrát neviděl. To, jakým jsem dnes fotbalistou, je  určitě díky němu. Pedersen byl ve Španělsku sám a já chtěl jít v jeho šlépějích.

Mou ambicí bylo hrát v LaLize a choval jsem k němu přirozený respekt. Věděl jsem, že se od něj mohu hodně přiučit. Naučil mě hrát fotbal hlavou a nikoliv pouze nohama. Ukázal mi, jak se novým způsobem zamilovat do fotbalu a já se začal učit mentální a taktickou stránku tohoto sportu. Díval jsem se na něj jinak, než dříve a jelikož byl mou inspirací, snažil jsem se číst a analyzovat hru Barcelony, když jsem jí jako mladý sledoval v televizi. Začala se mi líbit nejen technická stránka fotbalu, ale i ta taktická.

Například kdy si nabíhat a zakládat akce, potom jsem se to snažil integrovat do mé hry na hřišti a to mi pomohlo fotbalově se vyvinout. Trénoval jsem nejen na place s míčem u nohou, ale rovněž v posilovně. Neustále jsem pak procvičoval mentální sílu a inteligenci, jelikož jsem k tomu měl inspiraci.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 17
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. RCD Mallorca 11
6. Villarreal CF 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Kylian Mbappé 5
4. Ayoze Pérez 4
5. Oihan Sancet 3
9. Lamine Yamal 3
11. Dani Olmo 3
25. Pedri 2
62. Jules Koundé 1
63. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat