Plán navýšit kapitál uvedením společnosti "Barca Media" na burzu oficiálně ukončen

Plán navýšit kapitál uvedením společnosti "Barca Media" na burzu oficiálně ukončen

Plán Barcelony získat stovky milionů eur na vyřešení vážných finančních problémů uvedením "Barca Media" na burzu NASDAQ v New Yorku je oficiálně u konce.

Prezident Barcelony Joan Laporta tento plán oznámil v srpnu 2023 s tím, že nová značka "Barca Media" bude obsahovat veškeré digitální a audiovizuální produkční aktivity klubu, které klub ocenil na 1 miliardu dolarů.

Původní myšlenka byla spustit investiční nástroj SPAC na burze NASDAQ do konce roku 2023.

Brzy se však objevily problémy se zapojením německé společnosti Libero jako investora a datum spuštění se v následujících měsících pravidelně posouvalo dál a dál.

Formální konec této myšlenky nyní učinily společnosti Mountain Partners - švýcarská společnost, která získala investice ve výši 120 milionů eur a hledala partnera pro spuštění mediální společnosti na burze NASDAQ - a Barcelona, které informovaly Komisi pro cenné papíry a burzy o ukončení obchodní dohody. Společnost Mountain nyní místo toho hledá novou investiční příležitost typu "SPAC".

Pro Laportovo představenstvo to znamená další finanční problémy - vzhledem k tomu, že mediální společnost Barca byla v účetní uzávěrce klubu za rok 2022-23 oceněna na 400 milionů eur, přičemž toto ocenění bude nyní pravděpodobně muset být revidováno směrem dolů.

La Liga při výpočtu platového limitu Barcy na období 2022-23 zohlednila také program Barca Media. Problémy se společností Libero a dalšími investory Socios a Orpheus znamenaly, že tento limit byl v polovině sezony revidován směrem dolů. To je také důvod, proč klub v současné době nemůže registrovat nové hráče pro sezónu 2024-25. Hledání nových investorů, kteří by do systému vstoupili, zatím nebylo úspěšné.

The Athletic se obrátil na Mountain s žádostí o komentář. Barcelona se k tomu po oslovení nevyjádřila.

Co to znamená?

Vždycky bylo těžké pochopit, jak by systém Barca Media skutečně vyřešil finanční problémy klubu. Celkové ocenění ve výši 1 miliardy eur se zdálo být nesmírně optimistické a bývalý finanční viceprezident klubu Eduardo Romeu před loňskou říjnovou valnou hromadou přiznal, že hodnota 400 milionů eur v účetnictví je "pouhým finančním inženýrstvím".

Představenstvo Barcelony se obrátilo na německý soud, aby si vymohlo zaplacení 40 milionů eur, které mu podle katalánského klubu náleží, ale nic nenasvědčuje tomu, že by se tento případ měl brzy vyřešit. Rovněž vypršel termín 30. června, aniž by společnosti Socios a Orpheus zaplatily za své podíly ve společnosti Barca Media celkem 60 milionů eur.

Za současného stavu tak Barcelona nemůže registrovat žádné nové hráče pro sezonu 2024-25, a dokonce ani stávající hráče Vitora Roqueho nebo Iniga Martineze v La Lize.

Další zmatek nastal v neděli (30. června), kdy Barcelona nejprve oznámila oficiální rozloučení s Joaem Felixem a Joaem Cancelem, kterým skončily hostování z Atlética Madrid a Manchesteru City, ale poté příspěvky na sociálních sítích rychle smazala.

Laporta prohlásil, že by si přál, aby se oba "Joaové" vrátili na hostování v příští sezóně, ale La Liga nedovolí, aby se tyto dohody uskutečnily, dokud se nenajde významné řešení problému Barcy s médii.

Je jisté, že v katalánském klubu to bude další dlouhé léto plné dramat, s obrovskou nejistotou ohledně toho, kteří současní hráči mohou pokračovat a které potenciální přestupové cíle mohou být skutečně podepsány.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Budeme muset prodat nějakého TOP hráče no. Jedna věc je totiž nemoct nakupovat nové hráče, druhá ale zase ta, že nemáme registrovaný ani celý kádr. Nezávidím tedy našemu vedení. Real poslu co to dá, budují nové galákticos a my se mohlíme abychom měli dostatek kvalitních hráčů do základní 11 :(

02.07.2024, 20:51

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. Athletic Club 0
2. Club Atlético de Madrid 0
3. CA Osasuna 0
4. Deportivo Alavés 0
5. CD Leganés 0
6. RCD Espanyol de Barcelona 0
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

Zobrazit celou tabulku

 

Chat