Přestupová analýza Barçy

Přestupová analýza Barçy

Od března 2021, kdy Joan Laporta zahájil své druhé působení u kormidla FC Barcelona, se v klubu neustále střídají příchozí a odchozí hráči. Prezident, který zdědil finanční situaci, jež byla prakticky v terminálním stavu, musel při přestupech pořádně žonglovat. Jedině tak lze pochopit četné provedené operace a to, že z 29 hráčů, kteří během prvních tří sezón podepsali smlouvy s prvním týmem (i když někteří přišli nejprve do rezervního týmu), jich zůstalo pouze osm: Eric, Ferran, Christensen, Raphinha, Pablo Torre, Lewandowski, Koundé a Iñigo Martínez. K nim je třeba připočíst dvě letní posily: Olma a Pau Víctora.

Pasažéři

Od první operace, kterou Laportova Barça v této druhé fázi provedla, tedy od příchodu Argentince Sergia Agüera 31. května 2021 po vypršení smlouvy v Manchesteru City, se Barça stala přehlídkovým molem, po kterém se promenádovali nejrůznější hráči. Mnozí z nich přišli kvůli realitě, kterou klub zažívá: nedostatek finančních prostředků a podřízenost platovému stropu.

Pryč jsou doby, kdy se Barça procházela po Evropě s šekovou knížkou v ruce, aby získala nejnovější hvězdu nebo hráče, kteří slibovali zlepšení výkonnosti týmu. Nyní je situace zcela jiná a před vyplacením jakékoli částky se upřednostňuje příchod hráčů po vypršení smlouvy, přestupy s nulovými náklady (platí se pouze hráčská odměna) nebo podpis hráčů, kteří se po krátkém působení v rezervním týmu mohou na trhu zhodnotit. Válečná ekonomika...

Úsilí

Navzdory všemu se Barçe podařilo během této doby udržet nad vodou a pokusit se v rámci svých nových možností konkurovat evropským gigantům. Klub dokázal prodat svou „značku“ - více než jen klub - a přesvědčit tak rozdílné hráče, jako jsou Robert Lewandowski, Raphinha nebo nedávno Dani Olmo, pro které vynaložil velké ekonomické úsilí, a to jak v oblasti přestupů, tak i v oblasti platů hráčů.

Klíčové v tomto ohledu byly „páky“, které klub aktivoval, aby neztratil své postavení na trhu nebo v další zásadní oblasti: v oblasti obnovy, aby si udržel talenty. Barça tak v létě 2022 aktivovala až čtyři operace, aby prostřednictvím dohod s různými společnostmi aktivovala ekonomickou sílu a prodala 10 % televizních práv klubu v La Lize, přičemž dalších 15 % bylo prodáno krátce poté. V rámci dalších dvou operací oznámila prodej 49 % společnosti Barça Studios (výrobce v oblasti tvorby audiovizuálního a digitálního obsahu).

Pohyby

Barça se neostýchá přivádět nebo posílat na hostování nejrůznější hráče, ačkoli drtivá většina těch, pro které se rozhodla, byli nadějní mladíci. Z těch, kteří přišli zvenčí, se prosadil pouze Pedri (který přišel ještě před druhým vítězstvím Laporty ve volbách). Ve velkém počtu se také sázelo na hráče, kterým končila smlouva a kteří přišli po ukončení smlouvy. Někteří z nich dokonce vydělali peníze, jako například Aubameyang, Kessie, Memphis nebo Bellerín.

Barça se každopádně snaží získat zpět pozice ztracené v posledních letech na přestupovém trhu a rozvíjet starý sen fanoušků Barçy: sestavit tým složený ze základu hráčů z klubového mládežnického systému a řady osvědčených hvězd, které by se postaraly o rozdíl. Zatím pracuje na upevnění první části této myšlenky a jsou tu Lamine Yamal, Cubarsí, Bernal, Casadó a spol. A až klub opět aktivuje svou ekonomiku, což by mělo znovu nastartovat nový Spotify Camp Nou, bude čas vyrazit do Evropy znovu s šekovou knížkou v ruce.

Čísla

Za celou tuto dobu Barça investovala 310,7 milionu eur do podpisů a získala zpět 214 milionů eur z prodeje. Nejproduktivnější byla sezóna 2022-23 díky aktivaci „pák“. Nejúspornější ve výdajích byla sezóna 2023-24, v níž barcelonský klub investoval pouze 35,7 milionu eur, z toho 31 do jediného hráče (Vitor Roque). Z hlediska příjmů byla sezóna 2023-24 nejvýnosnější: do klubové pokladny přišlo 72,9 milionu eur, které dočasně zmírnily nejistou ekonomickou situaci. Nejvýraznějším prodejem byl prodej Ousmaneho Dembélého do PSG, který vynesl 34,5 milionu.

Od doby, kdy se Laporta vrátil k vedení Barçy, se v katalánském klubu uskutečnilo celkem téměř 200 operací (190) mezi prvním a rezervním týmem. Trh byl trvale otevřený.

Sezóna 2021-22
Nákupy: 67,5 milionu
Prodej: 59,8 milionu

Sezóna 2022-23
Nákupy: 158 milionů
Prodej: 44,5 milionu

Sezóna 2023-24
Nákupy: 35,7 milionu
Prodej: 72,9 milionu

Sezóna 2024-25
Nákupy: 49,5 milionu
Prodej: 36,8 milionu

29 podpisů

Zbývající (10): Eric, Ferran, Pablo Torre, Christensen, Raphinha, Lewandowski, Koundé, Iñigo Martínez, Olmo a Pau Víctor (poslední dva podepsali v této sezóně).

Nepřítomni (19): Agüero, Emerson Royal, Memphis, Luuk de Jong, Dani Alves, Adama, Aubameyang, Abde, Kessie, Pjanic, Bellerín, Marcos Alonso, Julián Araujo, Gündogan, Romeu, Cancelo, Joao Félix, Vitor Roque a Mika Faye.


Zdroje: www.sport.es



Diskuze

Tato sezóna by mohla být startem nové mega úspěšné éry.... Doufám.

02.09.2024, 19:54

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Club Atlético de Madrid 11
3. Real Madrid CF 11
4. Villarreal CF 11
5. RC Celta de Vigo 9
6. Deportivo Alavés 7
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Oihan Sancet 3
3. Sandro 3
4. Ayoze Pérez 3
5. Lamine Yamal 3
7. Dani Olmo 3
8. Raphinha 3
19. Pedri 2
57. Jules Koundé 1
58. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat