PŘIJDE REAL O DALŠÍ TROFEJE?

PŘIJDE REAL O DALŠÍ TROFEJE?

Nedávno jsme informovali o tom, že Real přijde o 2 oficiální trofeje pro vítěze Interkontinentálního poháru a nyní by mohl Bílý balet přijít o další 4 pro vítěze Copa del Rey. Joaquim Molins, člen FC Barcelona, podal podnět ke španělské fotbalové federaci, ve kterém poukazuje na fakt, že v letech 1903 a 1909 nemůže být španělský pohár uznán jako oficiální soutěž.

Důvodem je, že v tomto období pořádal pohár samotný Madrid. Přitom podmínkou pro uznání oficiální soutěže je, že pořadatelem je svaz uznaný organizací FIFA, což je v případě Španělska pouze fotbalová federace.

Molins dává za příklad odebrání oficiálního titulu Levante, které vyhrálo ligu v roce 1937 a to z právě z důvodu, že organizátorem nebyl nejvyšší fotbalový orgán v zemi. Totéž platí pro Středomořský pohár z roku 1937. V něm triumfovala FC Barcelona, ale i tato trofej patří mezi neoficiální.

Pokud by Molins s podnětem uspěl, znamenalo by to, že Real Madrid přijde o 4 trofeje z let 1905, 1906, 1907 a 1909.


Zdroje: sport.es



Diskuze

Nechápu, o co Molinsovi jde? Komu to prospěje? nakrucovat si ego, že budou mít baletky o pár, víc než 100 let starých, trofejí méně? Nevidím v tom smysl...
Smysl bych viděl v tom, kdyby někdo pěkně rozkryl pozadí propojení fotbalu s politikou po 2.světové válce. V období 50tých let byla situace taková, že prezidentem Realu byl nějaký Santiago Bernabeu. A jeho nejbližším a nejdůvěrnějším přítelem byl generál Francisco Franco. Jen připomenu, že po konci války se Franco držel u moci a tím bylo Španělsko totálně politicky izolované. Američani je politicky vzali do "spolku" až na konci roku 1952, kdy se svět už jednoznačně štěpil na kapitalistický a socialistický. A Američani takového spojence potřebovali. Tím se dostalo Španělsko zpět i do politického světového dění. Pak už chybělo jen to, aby generál Moscardó ukradl z Barcelony Alfreda di Stefana (který k nám měl už našlápnuto a myslím, že i odehrál zápas). A pak Real fungoval systémem "bububu" na úrovni Španělska, ale i na úrovni Evropy. Nikdo si nechtěl rozházet věci s generálem Frankem, a tak byl tehdejší předchůdce Ligy Mistrů (tedy Pohár mistrů evropských zemí) v prvních pěti ročnících snadnou kořistí baletek. Dvakrát francouzský Stade de Reims, italské Fiorentina a AC Milán ani německý Frankfurt tedy v prvních pěti finálech prohráli určitě i kvůli politice a kvůli "klidu zbraní".
Takže podle mého názoru (a věřím, že nejen podle mého), by kromě národních trofejí měly projít nějakou revizí i mezinárodní trofeje, které Real nezískal jen na hřišti, ale spíše v politickém zákulisí...
smiley

24.02.2017, 18:22
Jakub19 felpod

Tak jednak jde o vzájemnou rivalitu, která prostě je vidět ve všem, druhá věc je, že pokud na jedné straně Barce trofeje z nějakých důvodů neuznávají, proč stejně nepostupují i u Realu. Navíc není to první podmět na podobné téma. Nevím, jak to funguje, ale očividně pokud někdo ten podmět nepodá, tak se tím federace sama od sebe nezabývá.

Jinak ale případ Di Stéfano byl na tomto webu popsán mnohokrát, takže Real ho neukradl a ani ten zápas za Barcu neodehrál. I ty první vítězství v PMEZ byly tady rozebrány a aniž bych chtěl bránit Real, tak je si třeba uvědomit, jak silný měli kádr. Pokud má Barca v současnosti MSN, tak Real měl prakticky stejnou sílu vpředu.

A podobně jeho u té Copy, je otázka, kdo by se tím měl zabývat? Španělská federace, která stále i 40 let po smrti Franca jde Realu na ruku? Nebo UEFA, kde má Real zastoupení podstatně větší než Barca? Pokud by se tím UEFA chtěla zabývat, půjde prakticky proti sobě, takže výsledek by byl více než jasný.

24.02.2017, 18:38
felpod Jakub19

Nechci se hádat Kubo. Pro mne jsi jeden z OPRAVDOVÝCH znalců historie Barcy, takže jít do sporu s Tebou by byla sebevražda. ALE - že di Stéfano odehrál jeden zápas za Barcu a pak byl ukraden, to jsem četl už dávno dávno dávno na dvou různých zdrojích, takže jsem to přijal jako skutečnost. Že tehdy měl Real silný kádr, to je bez debat a to se nedá zpochybnit. O to horší je to, že ještě navíc k tomu tam byly jakési politické tlaky, aby si to pojistili. (Je to naprosto stejná paralela jako např. se Spartou Praha v 70tých a 80tých letech, kdy se běžně stávalo, že před zápasem vstoupili do kabiny soupeře pánové v civilu v doprovodu prezidenta klubu a hráčům bylo vysvětleno, že je v zájmu pracujícího lidu, dělnické třídy a Komunistické strany, aby dnes Sparta vyhrála. A nikdo si nedovolil, aby to dopadlo jinak - protože už by si prostě nekopl. Tak to fungovalo u nás a ta podobnost s politickým tlakem ze strany Realu je tady obrovská i v tom, že Sparta velice často podobné zvýhodňování také nepotřebovala.)
Jen bych ještě dodal, že můj příspěvek neměl v žádném případě za cíl rozporovat Tvůj článek. Byl to jen pokus o doplnění...
smiley

25.02.2017, 13:31
Jakub19 felpod

K tomu Di Stéfanovi si přečti zde: jakub19.wordpress.com smiley

S tím politickým tlakem samozřejmě souhlasím. Změnit se to nedá. A bohužel ten tlak, byť už není dán politikou státu, je stále jak ve Španělsku, tak u nás. Ale tak trochu to dokazuje, že fotbal prostě není jen sport, že je to byznys se vším, co ke skutečnému byznusu patří.

25.02.2017, 15:15
Tarja felpod

Asi tím nespasí svět, ale pokud se trofeje odebírají/neuznávají jednomu týmu, mělo by to tak být u všech stejné. smiley

25.02.2017, 09:46

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Villarreal CF 15
5. Athletic Club 14
6. RCD Mallorca 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
30. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat