Prohlášení opozičních skupin k shromáždění

Prohlášení opozičních skupin k shromáždění Foto: Sí al Futur

„Za vzorový FCB, více transparentní a participativní,“ zní zpráva od Compromissaris FCB, Dignitat Blaugrana, El Senyor Ramon, Seguiment FCB, Sí al Futur, Som un clam, Suma Barça, Transparència Blaugrana a Un Crit Valent

Opozice v rámci FC Barcelona roste a zdá se, že spojuje síly. Alespoň to vyplývá ze společného prohlášení, které podepsaly skupiny Compromissaris FCB, Dignitat Blaugrana, El Senyor Ramon, Seguiment FCB, Sí al Futur, Som un clam, Suma Barça, Transparència Blaugrana a Un Crit Valent. Všechny tyto platformy a názorové skupiny se sjednotily, aby požadovaly od správní rady Joana Laporty větší transparentnost před sobotním shromážděním.

„Za vzorový FCB, více transparentní a participativní,“ uvádí společně podepsané prohlášení opozičních skupin. Znění tohoto prohlášení je následující:

Zpráva

„Kolektivy členů a signatářů níže podepsaných se spojují, aby vyjádřily své znepokojení nad současným vedením správní rady FC Barcelona, které má velký prostor pro zlepšení; vedení, které se dosud vyznačovalo nedostatkem plánování a důslednosti, nedostatkem slibované a vhodné transparentnosti a neaktivním přístupem k podpoře skutečné účasti členů, skutečných vlastníků klubu, zejména na shromáždění delegátů, nebo při změně modelu řízení, který považujeme za zastaralý a příliš kontrolovaný, a který neumožňuje skutečnou účast členů.“

  1. Okamžitý kontext: Ztráta, nepravidelnosti, omezení účasti a nedostatek transparentnosti v různých důležitých otázkách
    Účty za sezónu 2023/2024 byly uzavřeny se ztrátou 91 milionů eur a s nepravidelností, na kterou upozornila auditorská firma klubu, což představuje nesprávné sestavení účtů, které by mohlo v budoucnu způsobit odpovědnost. Konkrétně auditorská společnost vydala výhradu (upozornění) ve své zprávě, kde uvádí, že „ztráty by měly být vyšší“, protože hodnota Barça Vision je nadhodnocená, a že 208 milionů zisků, které byly v minulosti přičteny k účtům, neodpovídá realitě. Překvapuje, že správní rada se nespoléhá na názor auditorské společnosti, která je hlavním odborným orgánem. Navíc rozhodnutí pořádat Valnou hromadu pouze v online formátu, pod záminkou pravidel schválených v době pandemie a v rozporu s demokratickým duchem klubu i vlastním závazkem prezidenta, považujeme za ukázku snahy správní rady vyhnout se otevřené diskusi a aktivní účasti členů, jak jsme již zmínili. Toto rozhodnutí je podle nás v rozporu s hodnotami transparentnosti a dobré správy, které by měly řídit činnost klubu. V době, kdy se pracuje na tom, aby se tisíce členů vrátily na nový Camp Nou, nechápeme, proč není svoláno prezenční shromáždění.

    Rovněž žádáme o jasné vysvětlení operací, jako je prodej podílů v Barça Studios, jednání s Nike, provize při přestupech (což byl explicitní volební závazek Správní rady), vztah mezi dodavatelem ISL a Správní radou a další otázky, které byly řešeny netransparentně. Správní rada musí vždy zodpovídat svá rozhodnutí, jasně a transparentně. Zejména ve všem, co se týká návratu na Camp Nou, což je dalším příkladem toho, co uvádíme. Od začátku byl z projektu vyloučen Palau Blaugrana, což je v rozporu s mandátem schváleným na shromáždění. Avšak oznámená data návratu na stadion byla několikrát změněna, což přímo ovlivňuje rozpočet na příští rok. Kromě toho pochybnosti o realizaci prací na Camp Nou a jejich skutečných nákladech, stejně jako otázky týkající se cen permanentek, vyžadují maximální transparentnost, protože jde o více než 1,5 miliardy eur a o ekonomiku mnoha členů, kteří nevědí, zda si budou moci dovolit stanovené ceny.

  2. Akce/návrh: Přehodnocení účtů, nové svolání shromáždění delegátů na nový termín a hlasování na hybridním nebo prezenčním shromáždění
    Na základě upozornění a negativního názoru auditorské společnosti žádáme správní radu o přepracování účtů za sezónu 2023/2024 a jejich opětovné předložení v rámci hybridního nebo prezenčního shromáždění.

  3. Neexistence rizika: Tento návrh nepředstavuje pro klub ani soutěže žádná rizika
    Toto přepracování nebude mít dopad na platové limity (pro nákupy v lednovém přestupním okně 2025), protože La Liga výše zmíněný zisk neuznala; a nebude mít dopad ani na pokladnu, protože klub uznal, že neobdrží neuhrazené platby.

  4. Doporučení pro delegáty:
    Hlavně žádáme, aby se účastnili shromáždění (chceme co největší účast), a pokud nebudou účty přepracovány, aby hlasovali proti jejich schválení. Proto doporučujeme členům, aby si vzali slovo a žádali odklad shromáždění, aby Správní rada mohla účty přepracovat, a pokud správní rada na žádosti nebude reagovat, doporučujeme jim, aby účty neschválili. Z důvodu odpovědnosti, protože jako členové a vlastníci instituce nemůžeme dovolit, aby klub nebyl vzorový, protože nerespektování názoru auditorské společnosti ovlivňuje a ovlivní reputaci klubu a může způsobit budoucí problémy, a protože nemůžeme tolerovat, že se věci nedělají správně, protože když se tak nejedná, může na to doplatit samotná organizace.


Zdroje: sport.es



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 24
2. Real Madrid CF 21
3. Club Atlético de Madrid 17
4. Villarreal CF 17
5. CA Osasuna 15
6. Athletic Club 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 10
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
8. Lamine Yamal 4
17. Dani Olmo 3
35. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat