Rakitič: V roce 2015 jsme se cítili tak silní, že jsme nechtěli končit sezonu

Rakitič: V roce 2015 jsme se cítili tak silní, že jsme nechtěli končit sezonu

Ivan Rakitič působil v Barceloně první rok a hned dosáhl na treble. ve finále Ligy mistrů navíc vsítil první branku proti Juventusu. Nejen o ní se rozmluvil v rozhovoru pro deník Marca.


Co pro tebe znamenal treble a Liga mistrů v první sezoně v Barceloně?

Hodně moc, hlavně proto, že jsem zde přišel po krásném roce v Seville. Byl jsem prvním fotbalistou v historii, který vyhrál Evropskou ligu a hned potom Ligu mistrů. Byly to dva úžasné roky korunovány touto Ligou mistrů, treblem, skvělým zápasem, který jsme odehrálu a celkově skvělou sezonou. Bylo to úžasné. Až do dnešního dne si pamatuji na vše - co se stalo před finále, v něm, na gól a na všechno po utkání. Byly to nezapomenutelné dny. Finále v Berlíně bude navždy vtisknuto v mé mysli i mysli mé rodiny.

Jaký byl tehdejší tým?

Byli jsme velice silní a neustále se vyvíjeli. Do finále jsme došli v nejlepším okamžiku. Často vzpomínám na emoce, které jsme v tomto celku měli a o čem jsme spolu mluvili. Říkávali jsme si: 'Škoda, že sezona končí', jelikož jsme chtěli i nadále hrát. Měli jsme dojem nadřazenosti a tak velké síly, že jsme chtěli pořád hrát a nepřestávat.

Co pro něj bylo klíčovým?

Jeho největší výhodou byl mix nových hráčů hladových po úspěchu a těch, kteří už byli v týmu a měli zkušenosti a svou úroveň. Spojilo se to se skvělým koučem, jenž znal všechny detaily a věděl, jak to všechno vést. A takto se zrodila ta velká síla, kterou jsme měli.

Messi, Neymar a Suárez. Byl luxus hrát po boku tohoto trojzubce?

Hodně jste si to užívali. V očích soupeře šly vidět obavy, jelikož ti se museli co nejvíce soustředit a nevěděli, jakou stranu zavírat častěji, jestli levou, pravou nebo střed. Byli jsme totiž schopní dělat mnoho věcí, neustále útočili a byli jsme velice nebezpeční. Měli jsme všechno, co bylo k treblu zapotřebí. Tito tři tvořili velkou hrozbu a z ní se zrodila tato velká síla. Sledovat je v akci byla pokaždé velká radost.

Na růžích jste přitom ustláno neměli. V průběhu Vánoc jste byli krok od vyhoření a vše završil zápas na San Sebastiánu. Jak jste to překonali?

V životě se často tvrdí, že musíte spadnout, abyste vstali silnější. Určitě jsme takové dny potřebovali, abychom si uvědomili spoustu věcí a více se semkli. Uvědomili jsme si, že pokud nebudeme pracovat jeden pro druhého a na 100 %, vše bude mnohem složitější. Není to tak, že se stalo něco speciálního, ale od toho momentu jsme začali dávat o 2 či 3 % více v určitých okamžicích a přidali něco, co scházelo. Všechno se to spojilo dohromady a výsledkem bylo, že jsme ze sebe vydali minimálně o 10 % více. To, co se stalo, bylo nezbytné, aby se vytvořila tak velká síla v týmu a tehdy to šlo vidět na atmosféře týmu, která byla fantastická. Od toho momentu byla Barca úchvatná a vyplnil se sen. Zasloužili jsme si završit ročník tímto způsobem.

Jak přistupujete k současnému závěru sezony?

Bude to velice speciální situace pro každého. Před karanténou to bylo jiné a nyní to bude odlišné po ní, to je jasné. Prožili jsme těžké časy a všichni pracovali z domovů. Nyní přijdou na řadu zápasy před prázdnými tribunami. Všechno bude jiné.

Dokážete letos dobýt vysněnou Ligu mistrů?

Chceme zlepšit mnoho věcí na sportovní úrovni, jelikož víme, že musíme. Na to myslíme. Dobře pracujeme a v kabině panuje fantastická atmosféra. Je pěkné nyní být v Ciutat Esportiva s jasnými cíli a doufám, že dojdeme v srpnu do finále a nakonec pozvedneme nad hlavy dvě trofeje. Pracujeme s touto myšlenkou a domníváme se, že je možné a chceme toho dosáhnout. Vše ale bude odlišné a my se musíme dobře připravit a naučit herní formát, jestli třeba nedojde na jednozápasový režim. Ty dva měsíce musíme být v top kondici a máme velkou šanci, které chceme využít.


Zdroje: fcbarca.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 17
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. RCD Mallorca 11
6. Villarreal CF 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Kylian Mbappé 5
4. Ayoze Pérez 4
5. Oihan Sancet 3
9. Lamine Yamal 3
11. Dani Olmo 3
25. Pedri 2
62. Jules Koundé 1
63. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat