Rekonstrukce Camp Nou probíhá nepřetržitě - ale opravdu se letos vrátí?

Rekonstrukce Camp Nou probíhá nepřetržitě - ale opravdu se letos vrátí?

Rekonstrukce ikonického barcelonského stadionu Camp Nou začala v červnu loňského roku. Od té doby je dočasným domovem týmu Estadi Olimpic Lluis Companys.

Barca plánuje návrat na Camp Nou v době oslav 125. výročí založení klubu v letošním roce - přesné datum připadá na 29. listopadu - a rekonstrukce neúnavně pokračují. Nedávno byly uděleny licence, které umožňují nepřetržité práce 24 hodin denně, což mnohé sousedy velmi rozčarovalo (o tom ještě bude řeč).

Prezident Barcy Joan Laporta však ve svých nedávných prohlášeních na toto téma hovořil pouze neurčitě o tom, kdy bude modernizovaný areál opět připraven hostit fotbal.

„Nechceme stanovovat termíny, protože k tomu může dojít později nebo i dříve,“ řekl Laporta na tiskové konferenci po uzavření letního přestupového okna.

„Stačí navštívit stadion (abyste se o tom přesvědčili). I přes překážky věřím, že se do konce roku budeme moci vrátit. To nás stále hodně motivuje.“

Myšlenka Barcy byla vždy taková, že se vrátí se stadionem dokončeným jen částečně a se sníženou kapacitou. Při procházce po staveništi si však lze jen těžko představit, jak bude za tři měsíce připraven přivítat 60 000 lidí (konečná kapacita po dokončení v roce 2026 bude kolem 105 000).

Tento pocit je v kontrastu s tvrzením Barcy, že je stále na dobré cestě k dodržení dohodnutých termínů. Mluvčí klubu oslovený pro tento článek trval na tom, že stadion je uvnitř pokročilejší než zvenčí. Zopakovali Laportovo sdělení, že cílem je nastěhování do konce roku, ale uvedli, že je obtížné stanovit datum kvůli „složitosti“ prací.

Ana Ramon bydlí nedaleko a je předsedkyní sdružení čtvrti Camp Nou. „Řekli nám, že v prosinci otevřou, ale není nám jasné, jestli se tak stane,“ říká.

„První a druhé patro by mělo být hotové do prosince, ale budou všechny vchody hotové a zabezpečené? Tím si nejsem tak jistá. Bude se kolem toho hodně běhat. Nyní jsme opět přijali nový noční harmonogram. Doufejme, že tentokrát ho budou respektovat.“

„Noční jízdní řád“, na který se Ramon odvolává, je pro skupinu místních obyvatel, kterou zastupuje, bolavým místem.

Na začátku tohoto roku byl na schůzce mezi sdružením sousedů Camp Nou, barcelonskou radou a FC Barcelona dohodnut harmonogram povolených prací. Ten umožňoval pokračovat ve stavebních pracích až do půlnoci, pokud se nebudou týkat nejrušivějších aspektů (z hlediska hluku a světla).

Podle Ramon a sousedů docházelo k různým porušením a po několika případech, kdy byla přivolána policie, byl harmonogram změněn tak, že práce musely být ukončeny do 22:00 hodin.

Před několika týdny byl jízdní řád opět změněn. Nyní mohou práce pokračovat nepřetržitě - i když Ramon upřesňuje, že stále platí několik omezení, z nichž nejdůležitější je dohoda, že noční práce nesmí zahrnovat hluk nebo světelné znečištění.

Místo toho jsou povoleny vnitřní práce, jako je elektroinstalace nebo malování, a další vnější stavební práce, které jsou spojeny s minimálním hlukem, a to pouze na straně stadionu, která je obrácena ke hřbitovu. Povolená doba pro provádění hlavních oprav je od 8 do 20 hodin. Barca doufá, že tímto krokem bude respektovat termíny a místní obyvatele.

Práce se nejvíce dotknou místních obyvatel žijících v bytových domech Travessera Les Corts 98-100 podél jižní hranice stadionu. Ty se nacházejí pouhých 35 metrů od hřiště, což jsou nejbližší obytné budovy k Camp Nou. Během demolice se do klimatizačních jednotek v budovách dostal prach, který je neopravitelný, tvrdí Ramon. Řekla také, že se v jejich budově objevily praskliny a že kolonie holubů, kteří dříve žili na starém hřišti, si z jejich fasády udělala nový, špinavý domov.

„Je tu spěch, čím dříve skončí, tím dříve budeme mít klid,“ říká Ramon. „Chceme to dokončit, ale musí se snažit, aby se sousedé nezlobili. Lidé jsou velmi unavení. Letos a loni v létě bylo takové horko a někteří sousedé nemohli otevřít okna.

„Říkají nám, že pracuje 2400 lidí a že je velmi složité je všechny zkoordinovat. Vědí, že máme dohodnutý časový harmonogram a ten musí respektovat. Pokud nebudou dělat hluk, je pro ně práce v pořádku. Ale především by měli respektovat klid sousedů.“

Barcelona může mít naspěch. Loni se odhadovalo, že odehrát sezonu 2023-24 ve svém dočasném domově na Montjuicu by ji stálo asi 90 milionů eur, pokud se vezmou v úvahu ušlé příjmy a peníze vynaložené na přípravu hřiště na zápasy.

Mezitím byla cena projektu rekonstrukce Camp Nou naposledy odhadnuta na 900 milionů eur, přičemž náklady na širší projekt Espai Barca - jehož nejvýznamnější součástí je rekonstrukce stadionu - byly vyčísleny na 1,5 miliardy eur. Podle oficiálních internetových stránek Espai Barca projekt „zahrnuje přestavbu všech zařízení, která má FC Barcelona v barcelonské čtvrti Les Corts, a stadionu Johana Cruyffa v Ciutat Esportiva Joan Gamper v Sant Joan Despí“.

Na vedlejší koleji nyní pokračuje byrokratický proces, jehož cílem je získat od barcelonské radnice všechna povolení potřebná k opětovnému pořádání fotbalových zápasů. Místní policie a záchranná služba budou muset také zkontrolovat přístup a bude zapotřebí potvrzení od UEFA a La Ligy.

Cílem Barcelony zůstává konec roku 2024. Její poslední domácí zápas v tomto kalendářním roce připadá na víkend 21. - 22. prosince (termíny zápasů La Ligy jsou plně potvrzeny až blíže k termínu).

Zbývají tři měsíce. Pokud se termín nestihne, bude mít Barca do dalšího domácího zápasu celý měsíc. Ten přijde o víkendu 25. - 26. ledna proti Valencii.

Všichni v klubu - i ti, kteří bydlí v okolí hřiště - doufají v brzké dokončení. Tohle je ale jen první fáze. Konečný termín dokončení dohodnutý s tureckou stavební společností Limak je léto 2026.


Zdroje: https://theathletic.com/



Diskuze

Tak snad to stihnou hoši. I když tak obrovský projekt by se opravdu neměl uspěchat.

26.09.2024, 13:35

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Villarreal CF 14
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat