Sergi Barjuan: Pokud Xavi přijde do Barcelony, bude to proto, že je pro klub nejlepší volbou

Sergi Barjuan: Pokud Xavi přijde do Barcelony, bude to proto, že je pro klub nejlepší volbou

Sergi Barjuan se zúčastnil tiskové konference před zítřejším zápasem s Celtou Vigo, který bude pravděpodobně jeho poslední ve funkci trenéra Barcelony. Novináři se prozatímního trenéra ptali na shrnutí jeho práce s týmem v tomto období, na následné zranění Dembélého nebo na zprávy týkající se Xaviho.

[Marc Brau, Barça TV] Vyhráli jste v Lize mistrů a zítra se pokusíte vyhrát v LaLize. Chcete hrát stejným stylem jako v úterý, nebo budete muset změnit taktiku kvůli soupeři?

Sergi Barjuan:"V podstatě se bude jednat o úplně jiný zápas. Celta bude vysoko napadat, aby nás donutila udělat chybu při rozehrávání míče v obraně. Mají ve středu pole velmi pohyblivé hráče a my si musíme uvědomit, že jejich napadání bude jiné než v Kyjevě. Prioritou Barcelony je mít míč pod kontrolou, aby za ním museli běhat soupeři."

[Catalunya Radio] Co řeknete Xavimu, až ho uvidíte?

Sergi Barjuan: "Al-Sadd zveřejnil komuniké, Barça nikoli. Musíme počkat na vyjádření obou stran. Navzájem si důvěřujeme a máme dobré vztahy, abychom si mohli vzájemně pomáhat. Pokud přijde do Barcelony, budu rád, když znovu bude pomáhat klubu."

[RAC1] Myslíte si, že je Xavi v současné situaci nejlepší volbou pro převzetí týmu?

Sergi Barjuan: "Tuto otázku musíte položit vedení. Jsem prozatímní trenér, snažím se do klubu přinést to, co mohu, aby tým hrál lépe. Je to otázka spíše pro prezidenta."

[Adria Albets, Cadena SER] Dembélé má opět svalové problémy. Byla chyba, že proti Dynamu odehrál půl hodiny?

Sergi Barjuan: "Když jste v takové situaci, musíte se rozhodnout. Po vítězství nás všechny potěšilo, že Dembélé hrál velmi dobře. Jeden den jsme odpočívali a na dalším tréninku se bohužel zranil. To je riziko fotbalisty při jeho práci. Ve fotbale taková rizika existují."

Josep Capel, Radio Nacional] Příchod Xaviho, odchovance vás nějak uklidňuje?

Sergi Barjuan: "Opakuji, že se jedná o oznámení Al-Saddu, nikoli Barcelony. Na oficiální vyjádření klubu si musíme počkat. Jsem tu, abych klubu pomohl. Pokud Xavi přijde, je to proto, že je pro klub nejlepší volbou."

[Helena Condis, COPE] Mrzí tě, že zápas na Balaídosu může být tvůj poslední?

Sergi Barjuan: "Je to normální, že Vás to mrzí, když vás ta práce baví. Já jsem o tom však věděl. Klub mi vysvětlil situaci a já věděl, že to skončí. Jsem však spokojen. Zbývá mi poslední krok, který uděláme zítra. Budu se snažit přesvědčit hráče, aby byli stateční jako v Kyjevě a tvrdě pracovali, protože soupeři nás budou nutit hodně běhat a historicky máme na Balaídosu velké problémy. Pokud budeme hrát jako v Kyjevě, jako tým, v souhře útoku s obranou, budu velmi šťastný, protože to by znamenalo, že práce je hotová. Nikdo se nerad vzdává, když ho něco baví, ale to byl můj úkol a já věděl, co se stane. Jsem spokojený, protože si myslím, že drobné změny, které jsem v týmu provedl, se projevily."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Až přijde nový trenér, předpokládáme, že to bude Xavi, a zeptá se, co týmu chybí, co mu odpovíte?

Sergi Barjuan: "To jsou situace, které může každý trenér vidět jinak. Nejdříve musí přesvědčit hráče, vnést do týmu svou mentalitu, která vás dovedla k vítězství, a postupně řešit nedostatky, které vidí. Necítím se v pozici autority, která by mohla někomu radit. Základem všeho je ukázat, co ses naučil jako fotbalista a co ses naučil jako trenér."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Myslíte si, že tým opustíte na lepší mentální nebo taktické úrovni, než když jste ho převzal?

Sergi Barjuan: "To nemohu posoudit. Každý má své příznivce a odpůrce, v závislosti na výsledcích. Osobně jsem se snažil přinést to, co jsem se v posledních letech naučil. Snažil jsem se být hráčům nablízku a vnášel jsem do hry některé taktické věci, které podle mě pomohly, ale dál se nemohu k tomu vyjádřit."

[Alex Pintanel, Gól] Tlačíte na psychiku hráčů. Myslíte si, že se tento aspekt zlepšil?

Sergi Barjuan: "Více než na psychologii, tlačím na zjišťování, naslouchání a posuzování důvodů, proč je tým v této situaci. To je klíčový bod. Když vyhráváte, je všechno snazší. Dnes jsme měli na tréninku zábavnou hru plnou smíchu, nutili jsme hráče přemýšlet a být rychlí. Nevím, jestli se to tu už někdy řešilo, ale takhle se dívám na fotbal a trénování složitých situací. Chtěl jsem být hráčům nablízku a vědět, jak z nich v tomto krátkém období dostat to nejlepší."

[Laura Brugues, TV3] Během prezentace jste také řekl, že chcete vrátit hráčům radost. Myslíte si, že jste toho dosáhli?

Sergi Barjuan: "Musíte mít kontinuitu v tom, co děláte. Pokud zítra zvítězíme, budou v lepším emocionálním rozpoložení, aby mohli čelit novým výzvám. Myslím, že trenér si musí být vědom toho, kde se nachází. Věděl jsem, že mám 10-15 dní a musím jim být nablízku. Dnes jsem viděl, že se při práci hodně lidí směje, což tým posiluje. To byl můj cíl. To je však otázka spíše pro hráče než pro mě."

[Ferran Martínez, Mundo Deportivo] Říkal jste, že pro vás byla radost s týmem pracovat. Co může tento týden znamenat pro vaši kariéru?

Sergi Barjuan: "Hodně jsem se toho naučil. Poslouchal jsem hráče a učil se různé věci, taktické pohyby, zvládání obtížných situací. Nepřemýšlel jsem o budoucnosti. Dá-li Bůh, vrátím se v neděli do Barcelony B. Nakonec jsem se rozhodl využít tento čas a užít si každý okamžik, uvědomit si, kde jsem, a být upřímný. Když jsem tady nebo v Barceloně B, snažím se být upřímný a transparentní a chci, aby se tak ke mně chovali i ostatní."

[Josep Soldado, La Sexta, TV3] Cítil jste se schopen vést Barcelonu až do konce sezony a bojovat o LaLigu nebo Ligu mistrů?

Sergi Barjuan: "Pokud by tomu tak bylo, pracoval bych jako doposud. Zde vládnou výsledky, pokud nejsou, je vše zbytečné. Když dostanete takovou nabídku a přijmete ji, je to proto, že si myslíte, že na to máte, ale věděl jsem, že konec přijde rychle."

[Anais Marti, La Vanguardia] Jak daleko může tento tým v této sezóně dojít?

Sergi Barjuan: "Myslím, že nakonec fotbalisté mluví na hřišti. Barça půjde výš a povede si dobře, protože má skvělé hráče. To musí být doprovázeno uzdravením všech hráčů, aby byla zajištěna konkurence a klid. Tým má na to, aby bojoval, dostal se v tabulce výš a postoupil do vyřazovací fáze Ligy mistrů. Musíme se pokusit zajistit, aby se tempo z Kyjeva nepřerušilo, počínaje setkáním ve Vigu, které je pro nás historicky obtížnou půdou."

[Joan Domenech, El Periódico] Myslíte si, že jste si v těchto zápasech vysloužil šanci vést Barcelonu v této roli i v budoucnu?

Sergi Barjuan: "O tom jsem nikdy nepřemýšlel. Myslel jsem na to, abych z hráčů i ze sebe dostal to nejlepší. Soustředím se na přítomnost. Přemýšlím o tom, co mohu udělat, aby se věci zlepšily. Během těchto dnů jsem si užil a naučil se hodně věcí, to je pro mě hodnota."

[Albert Nadal, Diari Ara] Jak hráče ovlivňuje časté střídání trenérů?

Sergi Barjuan: "Byl jsem fotbalista. Hráči si rychle zvyknou na to, co se děje. Pokud jsou zvyklí odolávat takovému tlaku, jsou schopni se mu přizpůsobit. Neexistuje žádný problém. Takové věci se ve fotbalovém světě stávají a musíte s tím žít."

[Adria Fernández, Sport] Myslíte si, že tým bude zítra schopen předvést to, co chcete, když je na přípravu tak málo času?

Sergi Barjuan: "Mezi cestou a regenerací trénujete jeden den. Pokud chceme podat dobrý výkon, musíme mít míč. Celta má skvělou pohyblivost ve středu pole a vertikální útok. Nejdůležitější je mít míč a dominovat, aby ho soupeř neměl a musel běhat, což způsobí jeho únavu. Celta má hráče, kteří dobře ovládají míč, jako je Iago nebo Denis. Musíme spolupracovat, být dobře organizovaní a mít volnost při hře s míčem."

 

 

 


Zdroje: Barca TV, fcbarca.com



Diskuze

Trenére díky!

06.11.2021, 10:04
M.Legisa6 Jirka Luňák

smileysmileysmiley

06.11.2021, 10:22

Z jeho vyhlášení ho to určitě mrzí, a je mu to líto až to je líto i mi smileykaždopádně dobrá práce i zkušenost, ne každý může říct že hrál v Barce i ji trénovalsmileyRezerva zatím nic moc nehraje, tak doufám že se jí začne dařit už kvůli Sergimu

06.11.2021, 10:23

Dembélého ale zkurvilsmiley

06.11.2021, 10:44
M.Legisa6 petra_barcelona44

to zase pozor, Dembele uz zkurveny bylsmiley

06.11.2021, 10:49
MilanBalage M.Legisa6

... on ho jen dodělal.. smiley
Všichni tu jsou z Dembelého na větvi, jak je dobrej atd... Pro mě hráč, kterej 5 měsíců marodí, pak nastoupí na půl hodiny a jde zase na kdovíjak dlouho marodit, je jednoduše na nic! Naprosto nepoužitelnej a škoda každýho eura vynaloženýho na jeho výplatu.
Ano, je dobrej, když hraje, ale on nehraje!

06.11.2021, 15:18

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Real Madrid CF 14
3. Club Atlético de Madrid 11
4. Villarreal CF 11
5. Deportivo Alavés 10
6. Athletic Club 10
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Kylian Mbappé 4
3. Oihan Sancet 3
4. Sandro 3
5. Ayoze Pérez 3
6. Lamine Yamal 3
8. Dani Olmo 3
10. Raphinha 3
23. Pedri 2
59. Jules Koundé 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat