Šestnáctileté výročí od nesoutěžního debutu Lionela Messiho v Barceloně a 5 let od pokoření rekordu Telma Zarry

Šestnáctileté výročí od nesoutěžního debutu Lionela Messiho v Barceloně a 5 let od pokoření rekordu Telma Zarry

Minulý týden uplynulo přesně 16 let od okamžiku, kdy Lionel Messi poprvé navlékl dres Barcelony, konkrétně pak jejího A-týmu. Stalo se tak v přátelském souboji proti Portu u příležitosti otevření jejich stadionu Estádio do Dragao. V pátek je to pak 5 let od pokoření ligového rekordu v počtu vstřelených ligových branek, který do té doby držel Telmo Zarra.

Lionel Messi má za sebou dvě významná data. Minulou sobotu, 16. listopadu, to bylo přesně 16 let od jeho nesoutěžního debutu v barvách FCB. Psala se 71. minuta utkání proti portugalskému Portu na nově otevřeném stánku Estádio do Dragao a za Fernanda Navarra vyběhl na hřiště mladičký Argentinec se čtrnáctkou na zádech.

Katalánci pod vedením Franka Rijkaarda tehdy padli 0:2, góly dávali Derlei a Hugo Almeida. Draci, jak se celku vyznávajícímu modro-bílé barvy přezdívá, se nicméně až do půlky února dalšího roku, kdy se v Portugalsku konalo Euro, museli kvůli problémům s trávníkem vrátit na starý Estádio das Antas. Ovšem zpět k Leovi.

Pět let nejlepším střelcem španělské nejvyšší soutěže

Ten určitě zavzpomínal i na datum 22. listopadu, kdy uplynulo 5 let od jeho pokoření rekordu Telma Zarry v počtu branek vstřelených pod hlavičkou LaLigy (tehdy ještě Ligy BBVA). Gól s pořadovým číslem 253 vsítil Seville a to v rámci hattricku. Tehdy mu bylo 27 let a od té doby přidal dalších 174 ligových tref. Celkem už vsítil za Barcu 427 ligových gólů.


Pořadí nejlepších ligových střelců v top pěti ligách po pokoření Zarrova rekordu (zdroj: fcbarcelona.com)

Nyní mu schází „pouhých“ 78 přesných zásahů, aby zdvojnásobil onen záznam ikonického forvarda Athletic Clubu. Vůbec nejvíce branek dal právě Los Nervionenses a to 29 – o 5 více, než Valencii a Atlétiku Madrid. Na čtvrtém místě tohoto žebříčku jsou rivalové z Espanyolu s dvaadvaceti góly, následovaní Levante a Osasunou (oba 21).


Pořadí nejlepších střelců LaLigy (zdroj: fcbarcelona.com)

Rovnou dvacítku stihla La Pulga (v překladu Blecha, pozn. přek.) nasázet Deportivu de La Coruňi, 19 tref pak lovili brankáři dalšímu sevillskému mančaftu – Betisu – a konečně osmnáctkrát se prosadil proti Realu Madrid. Levačkou jich dal 351, pravačkou 61, hlavou 14 a jednou se prosadil bokem. Pochopitelně je tak Messi nejlepším střelcem v celé soutěži.

Nejblíže mu je Cristiano Ronaldo (dnes Juventus, dříve Bílý balet) s 311 góly. Kuriózní na pořadí, které si můžete prohlédnout na grafice níže, je, že 14. místo náleží rodákovi z Rosaria od doby, co pokořil Zarrův záznam. Před ním se prosadil ve 157 zápasech z 289, což dává dohromady 54,33 %. Po něm už to bylo ve 111 ze 170 (65,3%).


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Villarreal CF 14
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat