Shrnutí letních přestupů z pohledu Barcelony

Shrnutí letních přestupů z pohledu Barcelony

Poslední den přestupového okna měla Barcelona napilno, a tak má za sebou ve výsledku rušné, leč kontroverzní léto. Na transferech však vydělala.

Výdaje se vyšplhaly na pouhých 9,5 milionu eur, což s příjmy ve výši 71 milionů znamená zisk 61,8 milionu. Přesto asi málokterý fanoušek bude vnímat uplynulé přestupové období pozitivně. V první řadě samozřejmě kvůli odchodu Lionela Messiho, ovšem i další – ať uskutečněné, nebo neuskutečněné – operace vyvolávají otázky. Samuel Umtiti, Miralem Pjanić, Philippe Coutinho či Martin Braithwaite nakonec zůstávají. Naopak ke konkurenčnímu Atléticu Madrid překvapivě zamířil Antoine Griezmann, aby přetlak do ofenzivy navrátil Luuk de Jong. Pojďme si tedy připomenout všechny příchody a odchody.

Příchody

Sergio Agüero (33)

Hvězda Manchesteru City byla po vypršení kontraktu první posilou, kterou Barça oznámila. Agüero údajně přišel i kvůli možnosti zahrát si se svým krajanem a kamarádem Messim. Hned na začátku přípravy se zranil, ale teď už je aspoň registrován, což mu umožnili Sergio Busquets a Jordi Alba.

Eric García (20)

Také španělský stoper a odchovanec Barcelony přišel jako volný hráč ze City. Jeho podpis byl oznámen den po Agüerovi.

Emerson Royal (22)

Na odkup brazilského pravého beka měli Katalánci nárok výměnou za přijatelných 9 milionů. Nicméně o místo v sestavě bojovat nebude, protože ho Barça prodala do Tottenhamu.

Memphis Depay (27) 

Nizozemský útočník chtěl do Barcelony už loni, on i trenér Koeman se ale dočkali až letos a zadarmo. K jeho registraci přispěl snížením mzdy Gerard Piqué. Jedná se zřejmě o největší posilu z tohoto výčtu.

Luuk de Jong (31)

Tato "čistá 9" přichází rovněž na přání Koemana – na hostování ze Sevilly. Nutno dodat, že za dva roky ve Španělsku zatím moc dobrých dojmů nezanechal. 

Iñaki Peña (22)

Brankář původem z Alicante povyšuje do prvního týmu, jak mu bylo přislíbeno. Avšak spokojit se bude muset s rolí trojky, jelikož Neto zůstal.

Yusuf Demir (18)

Rakušan přišel do Barcelony na hostování z Rapidu Vídeň za půl milionu eur. Původně měl nastupovat za béčko, ale zdá se, že rychle padl Koemanovi do oka. Barça bude mít možnost proměnit hostování v přestup za 10 milionů.

Odchody

Lionel Messi (34)

Po 21 letech v dresu Barcelony a nesmazatelných stopách ve fotbalové historii se největší legenda klubu musela rozloučit. Messi odešel zadarmo do PSG, kde už o víkendu debutoval.

Antoine Griezmann (30)

Velké překvapení. Francouzský útočník se na poslední chvíli vrací do Atlética Madrid – nejprve na hostování, po skončení sezony přestoupí. Jeho barcelonská kapitola tedy končí po dvou letech.

Emerson Royal (22) 

Emersona Barcelona nakonec využila pro to, aby na něm vydělala. Tottenham za něj zaplatí 25+5 milionů eur, z čehož pětina půjde Betisu.

Ilaix Moriba (18)

Španělský záložník se zařadil mezi hrstku pozitiv minulé sezony, jenže jeho požadavky na prodloužení smlouvy prý byly daleko mimo představy Barcelony. Odešel proto do Lipska za 16+6 milionů. Navíc Barça drží 10 % hráčových práv.

Rey Manaj (24)

Albánský reprezentant bude hostovat v italské Spezii výměnou za 300 tisíc eur. Jeho přestup může být dokonán po doplacení 2,7 milionu.

Júnior Firpo (25)

Konkurence na levý kraj obrany bohužel s Firpem nepřišla. Firpo se tak stěhuje do Leeds United, kteří zaplatili 15 milionů eur. Barcelona pak dostane 20 % z možného dalšího přestupu.

Jean-Clair Todibo (21)

Opci na stoperův nákup uplatnilo Nice (8,5 milionu fixně + 7 milionů v bonusech). I za něj Barça obdrží část z dalšího přestupu.

Carles Aleñá (23)

Ani španělský záložník, zdá se, další šanci v Barceloně nedostane. Blaugranas domluvili přestup do Getafe, ovšem ponechali si 50 % hráčových práv a k tomu opci na zpětný odkup.

Konrad de la Fuente (20)

Americký křídelník se z Barçy B vydal do Olympique de Marseille, opačným směrem putovaly 3 miliony. I u tohoto hráče si Barcelona ponechala procenta, ovšem nespecifikovaná.

Francisco Trincão (21)

Portugalec stráví tuto sezonu na hostování ve Wolverhamptonu. Anglický tým pak bude moci uplatnit opci na přestup.

Matheus Fernandes (23)

Těžko pochopitelné angažmá tohoto brazilského středního záložníka skončilo rozvázáním smlouvy. Teď už je zpět v Palmeiras.

Juan Miranda (21)

Barça se rozhodla neprodloužit s levým obráncem smlouvu a ten tak po hostování v Betisu do andaluského klubu přestupuje. Kataláncům zůstane 40 % z Mirandovy možné příští přestupové částky.

Sergio Akieme (23)

Dalšího levého beka, který hrál za Barçu B, koupila Almería za 3,5 milionu. Barceloně zůstává 10 % práv.

Monchu (21)

Středopolař po návratu z hostování v Gironě odchází jako volný hráč do Granady. Barceloně zůstává 50 % práv.


Zdroje: sport.es



Diskuze

Collado pry padl, ne? Skoda pro nej, odsedi si to na tribune...🤦🏻‍♀️

01.09.2021, 09:11
Caltic8 Tarja
Administrátor

Aha, tak to mě nenapadlo kontrolovat. Mažu, díky smiley

01.09.2021, 10:06

de Jong přijde a Collado odejde. de Jonga chtěl trenér a Colladovi nedal šanci. Ok, Koemana jsem se zastával, ale tohle fakt posral. Kapitán béčka a nedostane žádnou šanci. Navíc když nemáme pravý křídlo. A přivede stožár do vápna. No, třeba má v plánu změnit rozestavení a budeme víc nakopavat centry.

Každopádně asi půjde misto Martina, což je dost úsměvné. Martin hraje úplně na jiné úrovni, než minulej rok a za odměnu dostane lavičku :-D

01.09.2021, 09:12

Je mi hodně smutno kam se řítíme,bereme hráče kteří nemají nárok oblékat náš dres,hráče kteří nejsou o nic lepší než odchovanci,momentálně jsme pro posměch,bohužel.Musíme věřit že se nedostanem na cestu AC a Arsenalu.Bože, opatruj Barcu.

01.09.2021, 09:25
Andreas René

Daj meno jedného jediného odchovanca , ktorý je čistokrvná 9 ? V zálohe máš Nica, Gaviho k nim Fati,Pedri, Demir, De Jong, Dembele … na lavičke je Balde , Puig, …. Ešte koľko odchovancov chceš naraz do zostavy ? Aby sa potom nadávalo , že ten či onen nedostáva šance ? Ach boha . De Jong je len zapláta ktorá pozná ligu, má natrénované a Koeman s nim pracoval v repre. Vie, čo od neho čakať . Nieje to Haaland, ale svoje si odsedí a aj odohrá , poberá nízku mzdu, je na ročnom hosťovaní a môže len prekvapiť . Základ mat budeme a bez hroťáka na lavičke by bola blbosť ísť do sezóny

01.09.2021, 10:41
René Andreas

Díky za analýzu,zkus zavolat snad tě Laporta veme--KANCELÁŘE FCB
Arístides Maillol s / n, 08028 Barcelona
(vchod s vozidly přes přístup 14)

Kontaktní telefonní číslo: 902 1899 00

01.09.2021, 12:28
Caltic8
Administrátor

Od Laporty totální provar. Ne že bych to nečekal, protože jeho plánování jako by končilo u toho, v jakém krámu si koupí hrací kostku. Jakkoliv se snažím přimhouřit oči kvůli tomu, že přebíral klub katastrofální situaci, a i kdybych chtěl uvěřit těm jeho (nepravdivým) výrokům, tohle prostě bylo špatné přestupové období. Špatný management kádru pokračuje, jen s trochu jinými prostředky.

1) Vážně máme uvěřit, že pro setrvání Messiho se udělalo všechno (co bylo v zájmu klubu)? Podle mě do jeho odchodu hodně promluvila pohodlnost a neschopnost. Beru, že ten odchod Griezmanna mohl být i pro Barcu do poslední chvíle nejasný, ale taky to těžko byl náhlý rozmar (a jestli jo, o to hůř).

Jsem přesvědčen, že kdyby Laporta zavčasu za Messim přišel s pravdou, popsal mu svůj plán, mohli se dohodnou na prodloužení, tudíž by Messi zůstal. Ten plán by tedy patrně musel zahrnovat mj. nepodepsání zbytečných útočníků (Aguera a De Jonga) a zároveň odchod alespoň Griezmanna. Samozřejmě by se to Messimu nemuselo líbit, takže by se rozhodl sám odejít, ale to by pak celé léto bylo o něčem jiném. A kdyby Messi zůstal s poloviční mzdou, dovolím si tvrdit, že by to pro Barcu bylo lepší jak herně, tak ekonomicky.

2) Že si trenér o někoho řekne, neznamená, že ho vedení musí přivést. Laporta to sice ve spojení s Txikim a Pepem asi bral jinak, ale to byla úplně jiná doba. A byť si přeju, abych se mýlil, aby Luuk dal 50 gólů, reálně očekávám spíš těch 5. Bojujeme o každé euro, o ofenzivní hráče i bez Messiho a Griezmanna nouzi nemáme (ok, teď jsou Fati, Aguero a Dembélé zranění, ale i tak) a do toho přijde hráč, na kterého často nadávali i v Seville a do Barcelony se hodí snad jenom schopností pálit šance.

3) Musím se zase opakovat, nicméně všichni věděli, že Umtiti, Pjanič, Coutinho, Dembélé a Griezmann představují obrovský problém, kterému bude budoucí prezident čelit. Laporta nakonec nevyřešil ani jednoho. Jsem tedy rád, že Griezmann odešel – jako jsem byl rád v případě Suáreze. Ale dát ho po tom všem Atléticu, nad tím fakt zůstává rozum stát.

4) Z příchodů vlastně nevděčíme Laportovi skoro za nic. Na Emersonovi se obratem vydělalo a nový Dani Alves to pravděpodobně (snad) nebude, takže to je asi jediné plus. Depay je super, ale přišel byl v každém případě. Luuk jedním slovem úlet. Zraněný zazeniťák Agüero by byl ok, kdybychom si ho mohli v pohodě dovolit, ale když i po odchodu Messiho kvůli jeho registraci museli další kapitáni snižovat mzdy (což je samo o sobě potřeba, ovšem ne pro potřebu Kuna), je jeho podpis rovněž k smíchu. A Eric možná jednou bude hodně dobrý (spíš ne), ale zase byl jeho příchod jistota (neb ho v City ani nikde jinde pořádně nechtěli), zároveň tuhle sezonu obranu nijak nezlepší a ve výsledku i jeho podpis postrádá smysl, když na stoperu zůstali Piqué, Lenglet, Umtiti, Araujo i Mingueza.

01.09.2021, 10:50
clen_0548 Caltic8

amen (bohužel)

01.09.2021, 11:05
antimadrista Caltic8

nerozumíš tomu

01.09.2021, 12:01
Andreas Caltic8

Tvoj názor ti neberiem. Ale pozeráš sa na tu situáciu presne opačne ako ja. Messi mal odísť už minuly rok a bodka. Nič by nám jeho zotrvanie nedalo, len akúsi agóniu z toho, že ukončí kariéru na Camp Nou. Prestavba mužstva by s jeho prítomnosťou taktiež nebola mozna. Myslím , že posledné 3 sezóny ti ukazujú dostatočne , ako by to aj naďalej vyzeralo. Síce by štatistiky mal, ale vyzeralo by to na hovno. Nieje to nevďačnost , len už som mal taký pocit dobre 3 sezóny , že sa môže vymeniť akýkoľvek tréner a dôjsť sebelepsi hráči , hra by vyzerala vždy rovnako zle.

Čo sa týka ostatných bodov, tam by som musel napísať slohovu prácu a aj tak by som tá zrejme nepresvedčil . Takze to ani skúšať nebudem. Mám na tuto klubovú situáciu svoj názor a kroky ktoré vykonal Laporta mi prídu zmysluplné pre budúcnosť klubu. Nepopieram, že občas ten človek zavádza alebo klame , ale ide tvrdo za tým, aby sme sa dostali z hovien. A to mu ja kvitujem.

01.09.2021, 12:41
Caltic8 Andreas
Administrátor

A já bych Laportovi nezazlíval, že chce sjednat pořádek bez Messiho - kdyby na vidině jeho setrvání nepostavil svůj volební úspěch.

Stejně tak bych měl pochopení, kdyby opravdu tvrdě šetřil. Potom ale nechápu ty zmíněné příchody.

01.09.2021, 15:16
Jirka Luňák Caltic8

Kdokoliv kdo by nepostavil kampaň na setrvání Messiho by prohrál, takhle se ta hra hraje.

01.09.2021, 18:24
stockey Caltic8

naprosto suhlasim. Este akurat doplnim ze Laporta totalne vybuchol. Nie len ze sme prisli o legendu potupnym sposobom, nie len ze nebol schopny predat nikoho z hracov s velkym platom a nizkou minutazou, ale vsetky prichody ktore tu mame (az na De Jonga) boli dohodnute este predchadzajucim vedenim. Fakt good job Laporta!

01.09.2021, 15:25

De la Fuente, Emerson, Moriba - ať byly důvody k odchodu jakékoliv, tito tři mohli v Barçe vyrůst ve fotbalisty TOP formátu. Škoda..
Na druhou stranu Eric Garcia, Depay, Demir - dobrý kšeft! García a Demir, tam ještě uvidíme.. Jsou moc mladí a mají co zlepšovat. Ale Depay, ten se povedl! A to jsme teprve na začátku sezóny.. Jsem na něj zvědavej a těším se!

01.09.2021, 14:36

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 14
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 11
5. Villarreal CF 11
6. Deportivo Alavés 10
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Ayoze Pérez 4
4. Kylian Mbappé 4
5. Oihan Sancet 3
8. Lamine Yamal 3
10. Dani Olmo 3
23. Pedri 2
60. Jules Koundé 1
61. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat