Turné po USA, které "zachránilo" Barcelonu - a proč se vrátila jen polovina týmu

Turné po USA, které "zachránilo" Barcelonu - a proč se vrátila jen polovina týmu

V New Yorku se odehrála jedna z rozhodujících kapitol barcelonské historie, která však až do tohoto víkendu zůstávala dlouhá léta v relativním utajení.

Vrací nás do roku 1937 a do Španělska, které se po pravicovém vojenském převratu ponořilo do občanské války, jež vedla k desetiletím diktatury generála Francisca Franca.

Veškerý domácí fotbal byl pozastaven. Jeden z Frankových vojáků zabil prezidenta Barcy Josepa Sunola, významnou politickou osobnost, která přijela navštívit vojáky na frontě poblíž Madridu. V provinciích Katalánsko a Valencie byla zorganizována Středomořská liga, které se Barca účastnila. V následujícím roce však Francův postup v konfliktu způsobil, že Katalánsko bylo izolováno od zbytku republikánské zóny a druhá sezóna Středomořské ligy se nekonala.

Barca se ocitla ve finančních problémech. Bez účasti v soutěži se značně zadlužila a počet jejích členů klesl ze 7 719 na 2 500. V naději na získání tolik potřebných finančních prostředků bylo uspořádáno zámořské turné. Zamířili do Mexika.

"Barca dostala několik nabídek, aby přijela hrát od mexického prezidenta Lazara Cardenase," říká historik FC Barcelona Frederic Porta pro The Athletic.

"První dvě nebo tři nabídky byly odmítnuty kvůli nedostatečným zárukám (kolik Barca vydělá), ale Cardenas trval na svém a prostřednictvím Manuela Mas Serrana, podnikatele, který v předchozích letech hrál za Barcu baseball, přiměl klub, aby se zamyslel.

"Je důležité si uvědomit, že Cardenas byl prezidentem jediné demokracie, která byla loajální a spojencem druhé španělské republiky, jež byla v ohrožení."

Šestnáct hráčů Barcy doprovázel jejich irský trenér Patrick O'Connell, který se podle Porty vrátil domů po vypuknutí občanské války. Výpravu vedli členové "štábního výboru", například Rossend Calvet, a byli v ní také masér Angel Mur a manažer logistiky Modesto Amoros.

Cesta do Střední Ameriky nebyla snadná. Začala 18. května 1937 a na cestě na sever směrem k francouzskému přístavnímu městu Saint-Nazaire se brzy objevilo nebezpečí. Cestovali vlakem, a když se chystali dorazit do severošpanělského města Portbou u francouzských hranic, fašistická válečná letadla provádějící bombardování znamenala, že se museli na několik hodin ukrýt v tunelu.

Z Francie se vydali lodí do Mexika. Po příjezdu 8. června se jim dostalo vřelého přivítání a byli oslavováni jako vyslanci republikánské věci.

"Kéž pobyt katalánských fotbalistů smaže dojem tragédie a smutku, který si přivezli ze své postižené vlasti, a kéž mexický fotbal sklidí užitek, který jim tato návštěva přinese," napsaly místní noviny.

Barca zahájila svůj trip porážkou 0:2 od Club America a poté zvítězila nad Atlante (2:1), Real Club Espana (5:4) a Club Necaxa (4:2 a 2:1). Poté utrpěli porážku 1:5 s Asturií, v odvetě porazili Ameriku 3:2, ale prohráli oba zápasy s mexickou reprezentací (2:5 a 1:3).

Turné zakončili 28. srpna vítězstvím 7:2 nad Cidosou. Nebo alespoň to měl být konec.

"Turné se prodlouží o další čtyři zápasy, ale sedni si, protože jedeš do New Yorku," řekl Mas Calvetovi do telefonu, jak uvádí autor Enric Calpena ve své knize En Guerra.

Někteří historici však tvrdí, že rozhodnutí o prodloužení turné padlo v polovině července, po prvních pěti zápasech, protože se nepodařilo sehnat lodní lístky domů. Jiní tvrdí, že zůstali, protože jim rodiny řekly, aby se nevraceli - nejen kvůli situaci doma, ale také kvůli tomu, že vydělávali více peněz než v Barceloně, kde museli kvůli válce přijmout výrazné snížení platů.

Barca se vydala do Spojených států, ale jeden člen skupiny zůstal v Mexiku. Marti Ventolra se zamiloval do neteře mexického prezidenta. Nakonec se v zemi usadili a jejich syn José hrál za Mexiko na mistrovství světa v roce 1970.

Podle Calpenovy knihy cestu do New Yorku, která byla první návštěvou Barcy ve městě, zaplatili tamní přátelé a příznivci. Přestože jejich přivítání nebylo tak vřelé jako v Mexiku - fotbal byl ve Spojených státech méně populární - Barca byla opět vnímána jako vyslanec protifašistického odboje.

Někteří historikové uvádějí, že hráči byli při příjezdu dojati pohledem na Sochu svobody, spojovali si ji se situací doma a přemýšleli, jaké důsledky by mohlo mít vítězství fašistů po jejich návratu.

První zápas odehráli 6. září, kdy na hřišti Commercial Field v Brooklynu porazili Brooklyn Hispano 4:2. Poté vyhráli 4:3 nad týmem, který byl na webových stránkách Barcy popsán jako "tým New Yorku", a následně porazili 2:0 i další celek, který byl popsán jako "liga amerického fotbalu". Turné zakončili vítězstvím 3:0 nad "týmem židovské fotbalové komunity".

Zájezd vydělal 461 799 španělských peset. Je obtížné vyčíslit ekvivalent této částky v současnosti - odhady se pohybují od 1 milionu eur až po desetinásobek. V každém případě však více než pokryla dluhy klubu ve výši 200 000 španělských peset. Peníze byly pečlivě uloženy v pařížské bance, aby je Franco nezachytil.

Podle Porty sledoval turné Barcy "špion" jménem Esteve Pedrol. "Předával informace o všech jejich aktivitách zpět Francově vládě v Burgosu," říká historik.

Turné trvalo více než tři měsíce a Barcu finančně zachránilo. Bez něj by se klub nedokázal zbavit dluhů, natož aby byla zaručena jeho kontinuita. Ze šestnácti hráčů, kteří odjeli, se však devět nevrátilo. Jejich rodiny je nabádaly, aby zůstali venku kvůli kritické situaci v zemi a v Katalánsku. Někteří, jako například Ventolra, se usadili v Mexiku, jiní ve Francii.

Barca je v současné době opět na turné ve Spojených státech (poslední zápas svého turné odehraje v Baltimoru, kde se utká s AC Milán) a minulou neděli se v Brooklynu, v místě, kde Barca odehrála své vůbec první zápasy na americké půdě, konala vzpomínková akce. Nyní se toto hřiště jmenuje Hamilton Metz Field a bylo přeměněno na tréninkové hřiště, kde hrají dětské týmy.

Akce se zúčastnily místní děti, které držely v rukou obrázky týmu Barcy z roku 1937, a také prezident barcelonského klubu Joan Laporta a starosta New Yorku Eric Adams, což byla důstojná vzpomínka na pozoruhodnou dobu v historii Barcy, která se konala v rámci oslav založení klubu před téměř 125 lety, 29. listopadu 1899.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Velmi zajímavý článek, jen s tím označením pravicový bych byl velmi opatrný..

18.08.2024, 10:23

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 24
2. Real Madrid CF 21
3. Club Atlético de Madrid 17
4. Villarreal CF 17
5. CA Osasuna 15
6. Athletic Club 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 10
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
8. Lamine Yamal 4
17. Dani Olmo 3
35. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat