V A-TÝMU UŽ JE POUZE 6 ODCHOVANCŮ

V A-TÝMU UŽ JE POUZE 6 ODCHOVANCŮ

Odchod Rafinha a Gerarda Deulofeua znamená, že v A-týmu zůstalo pouze šest odchovanců barcelonské La Masie. Jsou to Andres Iniesta, Lionel Messi, Gerard Pique, Sergi Roberto, Sergio Busquets a Jordi Alba.

Je to jak překvapivé, tak i znepokojující. Nemusíme se vracet moc daleko. Před pěti lety bylo v A-týmu 17 hráčů, kteří prošli akademií klubu, na to mohlo být tehdy vedení opravdu pyšné. Od sezony 2002/2003 v týmu ale nikdy nebylo tak málo odchovanců jako nyní. Tehdy to byli pouze Carles Puyol, Xavi, Gabri Garcia a Gerard. Takže co se vlastně stalo?

Podle klubu je hlavním důvodem tohoto poklesu zákaz přestupů od FIFA, jinou teorií je, že se trh tak zvětšil, že konkurenční kluby zaplatí za hráče z mládežnických týmů preventivní výkupní klauzuli - jak se teď stalo u Sergia Gomeze, který odešel do Dortmundu, nebo dříve u Erica Garcii či Jordiho Mbouly.

To pokušení vydělat si více nebo mít jednodušší a rychlejší cestu do A-týmu je velké a Barcelona s tím může bojovat jen těžce. Aby zamezila dalším reakcím, které by mohla změna na trhu vyvolat, zvýšila Barca výkupní klauzule a platy mladých hráčů o 160 %.  

Co se týká cesty do Valverdeho vyvolené 11, klub se musí rozhodovat, kdo by se do týmu dostat mohl, a rozhodnutí to rozhodně jednoduché není. Těmto hráčům, tzv. "vyvoleným" jsou poté nabídnuty speciální ekonomické podmínky a ohodnocení a očekává se od nich trpělivost. 

Dalším problémem je také fakt, že ani v barcelonském Béčku není moc odchovanců. Klub totiž věří, že tým složený pouze z hráčů akademie by se v La lize 2 neudržel. Řešení by podle nich mohlo být vytvoření Barcelony C v Segunda Division B, což je třetí nejvyšší španělská soutěž.  


Zdroje: www.marca.com



Diskuze

Může to být způsobeno také tím, že v této generaci zkrátka nemáme takové talenty jako byli dříve...Je třeba si uvědomit, že bojují o místo v nejlepším týmu na světě...nebo alespoň jednoho ze tří nejlepších...
Dalším faktorem může být to, že Barca momentálně nehraje úplně stylem DNA klubu a tím je pro odchovance daleko složitější zapadnout do A-tymu, navíc mají i mnohem méně času se na nový styl adaptovat....
A můj osobní názor...ta zlatá generace vyrůstala víceméně kolem Messiho, Xaviho nebo Iniesty. Nevím kolik z nich s nimi mohlo hrát alespoň polovinu sezóny v nějakém z mládežnických výběrů, ale určitě se od nich mohli naučit spoustu věcí. A takové osobnosti se nerodí každý rok a asi ani každých 5 let... Myslím že takové osobnosti chybí a vedle nich bohužel nerostou ani ti ostatní...

03.02.2018, 22:50

založenie C mužstva tu malo byť už dávno. ten skok z dorastu do druhej ligy je príliš veľký.

04.02.2018, 00:16

Problém by vůbec být nemusel, kdybychom těm nejlepším z akademie dali šanci namísto nákupu někoho, kdo se pak neprosadí. Pustili jsme Grimalda, koupili Digneho. Teď Digneho prodáváme a chceme zpět Grimalda. Chceme koupit dalšího Brazilce Arthura, o kterém nikdo nic neví a zároveň si necháme ofenzivního záložníka utéct. Koupili jsem Paca, nechali odejít Munira. Namísto Gomése taky mohl hrát někdo z béčka.

04.02.2018, 08:52

Je jasné, že toľko odchovancov v základe, ako bolo v posledných sezónach už nikdy nebude. Navyše konkurencieschopnosť ostatných tímov stúpa a tým aj ich finančné možnosti, na ktoré často lákajú najlepších hráčov akadémie. Prosto Barca nie je Bilbao, kde môžu dávať ďaleko väčší priestor odchovancom, lebo na nich nie je taký obrovský tlak na hru, výsledky a trofeje.

04.02.2018, 10:32

Je to začarovaný kruh této doby. Pokud chceme zůstat na vrcholu musíme kupovat hotové hráče. Pokud zařadíme odchovance, tak těžko budeme hrát o prvního fleka a vyhrávat LM. Navíc ti mladí ví jaká je konkurence v áčku a ví, že šance se prosadit je velice malá, v útoku třeba žádná. A každý mladík chce dnes hrát a ne sedět na lavičce a hrát max. pár minut za zápas. To radši odejdou a hrají základ jinde.
A ještě bych dodal, že velkou částí téhle změny je i finanční stránka. Přichází sice drazí hráči, ale to přináší taky více peněz do klubu. A třeba nákupy Matse, Umtitiho, Dembeleho a Coutse jsou nákupy do budoucna, které hodně týmů zaspalo a budou mít v budoucnu problémy vyměnit starší hráče za nové. Jako příklad třeba AC, Inter, teď to může být klidně Real, protože celkem zaspali domu a nový kádr je bude stát daleko více peněz než nás stáli tihle hráčí. Navíc si myslím, že na trhu není ani moc co brát.

04.02.2018, 10:43

A čo ste čakali že hráčí ako Iniesta Messi Xavi Busquets sa narodia každých 30 rokov ?:D toto sú zlatá generácia a obáva msa že dalšiu zlatú generáciu zažijú možno moje deti... Však La Masia musí byť natom strašne zle keď považovali za budúcnosť hráčov ako Munir Sandro a dokonca Deulofeu !!! To už bola posledná kvapka.. Netvrdím že nepríde niekto schopný z La Masie ale určite to nebdue druhý Messi ani iniesta. Odchod Rafinhu bola chyba síce chlapec mal smolu na zranenia ale jediná alternatíva za Iniestu ktorý nato vážne mal. Ďalej predaj Thiaga Alcantaru bola druhá obrovská chyba ktorou sa to tiež celé spustilo..V lete mal ist k nám Ceballos ale bohužial rozhodol sa pre konkurenciu... Naša budúcnosť by mal byť dembele ale to by sa musel vyhýbať zraneniam.. Coutinho to je hotový hráč. V lete doniesť Griezmana + Škriniara z Interu a budeme zahojený na pár rokov.... Potom už len veriť v zázraky lebo odchod Messiho do futbalového dôchodku bude znamenať pre Barcelonu minimálne ročnú hernú krízu a nová adaptácia potrvá kedže Messiho sa nahradiť nedásmileysmiley

04.02.2018, 13:14

Nechce se mi tu pročítat všechny ty komentáře, ale Sergi Roberto je důkazem, že zas tak o nekvalitě našich odchovanců to nebude. Nikdo mu tu nevěřil, vlastně ani trenéři a najednou mu zkusili najít pozici a hele on se ukázal jako světový fotbalista. Nikdo neříká, že odchovanci musí nastupovat v základu a tým bychom neměli doplňovat vhodnými hráči z venčí. Ale nevidím problém v tom vytáhnout za sezónu třeba až 3 hráče a dát jim 10 zápasů za sezónu v základu. Místo toho jim zabírají flek někteří "neschopní" nejmenovaní jedinci.

04.02.2018, 15:50
Pablo Culé Tommassino

Pod tohle se podepíšu smiley Takhle nějak :)

04.02.2018, 16:06

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Iago Aspas 4
6. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
69. Jules Koundé 1
70. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat