V Monaku potěšil alespoň Marc Casado

V Monaku potěšil alespoň Marc Casado Foto: X @FCBarcelona

Když zazněl závěrečný hvizd, Marc Casado se skácel k zemi a zjevně trpěl. Barcelona právě prohrála úvodní zápas Ligy mistrů s Monakem 2:1, ale jednadvacetiletý záložník do toho dal všechno.

Barca měla špatný start do inovované ligové fáze. Optimismus z počátku sezony po pěti vítězstvích z prvních pěti zápasů v La Lize se poněkud vytratil po nezáživné porážce, kterou určilo vyloučení Erica Garcíi v 10. minutě.

Pro nového kouče Hansiho Flicka to byla první porážka v oficiální soutěži - proti stejnému soupeři, který Barcu porazil (3:0) v tradičním přátelském utkání na úvod sezony Joan Gamper Trophy na začátku srpna. Casadův výkon byl jedním z mála pozitiv.

Všestranný Casado využívá příležitosti, kterou mu dává početná absence ve středu pole Barcy - Marc Bernal, Frenkie de Jong, Gavi a Dani Olmo jsou zranění. Vzhledem k tomu, že Olmovo zranění je nejnovější, bylo před čtvrtečním zápasem otázkou, jak se Flick bude dále přizpůsobovat. Jeho řešením bylo postavit Casada a Garcíu do základu a Pedriho nechat volného dále dopředu.

Špatná přihrávka Marca-Andreho ter Stegena však vše změnila. Takumi Minamino zachytil jeho přihrávku na Garciu na hranici pokutového území. Garcia (který nehrál na svém přirozeném postu středního obránce) ve zlomku vteřiny zareagoval, srazil japonského reprezentanta k zemi a dostal červenou kartu.

Osmdesát minut v deseti lidech bylo pro Barcu náročných, zejména pro její záložníky. Pedri se musel vrátit na hlubší pozici, a přestože hrál s nasazením, nepředvedl svůj nejlepší výkon.

V některých fázích druhého poločasu však bylo těžké si všimnout deficitu. Jedním z klíčových hráčů byl Casado. Tváří v tvář nepřízni osudu se zvedl - a navzdory své relativní nezkušenosti na této úrovni (šlo o jeho první start v Lize mistrů a teprve čtvrté vystoupení v soutěži) vypadal jako zkušený mazák.

Prokázal charakter, když se postavil k obtížné situaci a vydal ze sebe vše až do konce, vypadal jako kapitán, jen bez pásky na ruce. Převzal iniciativu v základu středu pole, vždy se nabízel jako možnost přihrávky a klidně pomáhal budovat držení míče.

Byl to hráč Barcy, který se nejvíce dotkl míče, a to 65 doteky. Jeho solidní přihrávky a sebedůvěra udávaly tempo jeho spoluhráčům - spolu s Lamine Yamalem, kterému připravil gól na 1:1 pro Barcu. Byl to další brilantní zásah sedmnáctiletého mladíka, který povzbudil svůj tým, jeho první v Lize mistrů.

Byla to Casadova druhá asistence ve dvou zápasech po jeho skvělé přihrávce pro Pedriho v nedělním vítězství 4:1 v Gironě, ale Casado už Flicka přesvědčil o svých kvalitách. Klubové zdroje, které si přály mluvit anonymně, aby chránily svou pozici, tvrdí, že Flick si ho po letním příchodu okamžitě získal a že v Casadovi vidí podobného hráče, jakým byl Joshua Kimmich, kterého Němec vedl v Bayernu Mnichov.

V minulé sezoně hrál Casado za rezervní tým Barca Atletic (třetí španělská liga) na pozici defenzivního záložníka a pravého obránce. Během předsezónní přípravy nastupoval ve dvojici s Bernalem, ale po příchodu nové sezóny se Flick rozhodl hrát pouze s jedním pivotem a do základní sestavy byl vybrán nadějný sedmnáctiletý Bernal (který mezitím utrpěl zranění předního zkříženého vazu).

Přesto má Casado klid, že si ho německý trenér vysoce cení. Pod Xavim takovou důvěru neměl. Před touto sezonou odehrál za první tým pouze 58 minut.

„Máme hráče, kteří dnes podali více než stoprocentní výkon a Casado byl jedním z nich,“ řekl Flick na pozápasové tiskové konferenci. „Stejně tak si vedli i Yamal a Raphinha. Jsem na tento tým hrdý, ale musíme se smířit s tím, jak jsme dnes prohráli. Čeká nás ještě sedm zápasů (v ligové fázi Ligy mistrů).“

Casado zápas dohrál kulhající. Možná to bylo z přemáhání, možná z následků úderu v souboji, možná prostě proto, že byl zničený.

Zatímco mu spoluhráči pomáhali s protahováním, Flick co nejrychleji vběhl na hřiště, aby zjistil, co se děje, když rozhodčí odpískal konec zápasu. Našel ho tam ležet se známkami bolesti a povídal si s ním.

„Je v pořádku, jenom si natloukl,“ řekl Flick.

Barcelona byla poražena, ale Casado z tohoto zápasu vyšel silnější, zatímco na adresu Ter Stegena se v Barceloně ozývá stále více kritických hlasů. Poprvé jeho výkony vzbudily skepsi u fanoušků, kteří ho dosud považovali za ideálního brankáře Barcelony.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Real Madrid CF 14
3. Club Atlético de Madrid 11
4. Villarreal CF 11
5. Deportivo Alavés 10
6. Athletic Club 10
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Kylian Mbappé 4
3. Oihan Sancet 3
4. Sandro 3
5. Ayoze Pérez 3
6. Lamine Yamal 3
8. Dani Olmo 3
10. Raphinha 3
23. Pedri 2
59. Jules Koundé 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat