VÁNOČNÍ ROZHOVOR S INIESTOU

VÁNOČNÍ ROZHOVOR S INIESTOU

Ve 33 letech je jen málo věcí, které Andrés Iniesta během své kariéry nezažil. Tak velký bodový odstup mezi Barcelonou a Realem je ale novinka i pro záložníka Blaugranas. Před dvěma lety se ale Real Madrid nakonec před Barcelonu vyhoupl, i když je dělil rozdíl 9 bodů. Iniesta tedy neponechává nic náhodě. V rozhovoru se vyjádřil ke startu sezóny i k MS v Rusku, které může být jeho poslední. 

Jste v Barceloně už 21 let. Zůstalo ve Vás ještě něco, čím jste v dětství byl?

Spousta věcí ve mně se nezměnila. Vždy jsem chtěl růst jako sportovec, ale i jako člověk. Jsem pyšný na to, jakou cestu jsem za tu dobu vykonal. 

S Barcelonou a španělskou reprezentací jste vyhrál vše, co vůbec bylo možné. O takovém úspěchu jste jako dítě snil? 

Sny jsou něco, co vás odvádí od práce. Když jsem byl dítě, snil jsem o tom hrát Primera Division. Nejdříve jsem chtěl hrát za Abacete, což je místní tým, který jsem sledoval každý víkend. Všechno, co přišlo poté nebyl můj sen, ale výsledek tvrdé práce.

Vždy jste říkal, že časy v La Masii pro Vás byly těžké, teď to však můžete vidět z jiného úhlu pohledu. Pořád jsou ty vzpomínky bolestivé?

Pořád si tu dobu vybavuji takovou, jaká prostě byla. Bolelo mě to, protože jsem byl odloučený od své rodiny. Zdá se, že se to lehce zapomíná, protože jsem toho tolik dosáhl. Od začátku jsem měl jasné myšlenky a věděl jsem, jaký je můj cíl. Jsem pyšný na to, čeho jsem dosáhl. 

Přemýšlel jste o odchodu? 

Ani ne. Byly to těžké časy, ale musel jsem je překonat, abych se stal člověkem, jakým jsem teď. Bylo složité si zvyknout, ale od momentu, kdy jsem se rozhodl přijít, jsem věděl, že musím zůstat, abych si splnil svůj sen. 

Puyol, Xavi, Messi, Pique a Busquets. Myslíte, že je to odraz práce klubu nebo pouze kvality, kterou hráči od počátku měli?

Je to výsledek práce, která trvala spoustu let. Existuje myšlenka, model hry, ve kterém se věci dělají určitým způsobem. Čím lepší hráče máte k dispozici, tím lepší výsledky jsou. Jejich kvalita umožní dostat se blíže k cílům, které si nastavíte. Pro hráče, které jste zmínil a jim podobné je Barcelona perfektní místo k rozvoji. 

Jak Vás změnila Vaše rodina? 

Opravdu hodně. Moje manželka a děti jsou střed všeho. Byla to změna k lepšímu, hezčí pocit než mít děti jsem v životě neměl. Jsem rád, že mohu pozorovat, jak rostou. Každý den jsou lepší a lepší. 

Je zastrašující vstoupit poprvé do šatny A-týmu? 

Kdysi to tak bylo, svět se ale hodně změnil. Dříve jsme viděli zkušené hráče úplně jinak. Pamatuji si, že jsem neřekl ani slovo, prostě jsem jen trénoval a cítil jsem úctu ke starším hráčům. Dnes už to tak vůbec není. 

S Barcelonou jste vyhrál Ligu mistrů čtyřikrát. Které vítězství bylo nejlepší? 

Kdybych si musel vybral, řekl bych asi Řím. Přišlo to po semifinále s Chelsea a mém gólu na Stamford Bridge. Přijel jsem na finále se zraněním a myslel jsem, že bude nemožné hrát. Nakonec jsem ale odehrál skvělý zápas.

Jaký je Váš vztah s Messim na hřišti? 

Rozumíme si skvěle. Hrajeme spolu prakticky celou kariéru. Známe svoje pohyby, to jak využíváme prostor, vím kde Messi je, aniž bych ho viděl. Když s někým hrajete tolik let, je vztah mezi vámi mnohem lepší.

Po vítězství v El Clasicu máte na Real náskok 14 bodů. Vyřazuje je to z boje o titul?

Ne, zbývá ještě mnoho zápasů a ve fotbale se může stát cokoliv. Co brání tomu, abychom prohráli 3 zápasy za sebou a mezera by se snížila? Takové situace se už mnohokrát staly. Výzva bude tento bodový rozdíl udržet. Jsme šťastní, ale s Realem musíme stále počítat.

Může Španělsko snít o dalším poháru?

Samozřejmě, není žádný důvod nevěřit, že to nemůžeme vyhrát. Máme skvělý tým, který je schopný dobře soutěžit. V Brazílii jsme si připomněli, co vlastně MS znamená. Musíme být opatrní, ale zároveň hrát beze strachu. 

Po MS v reprezentaci skončíte? 

Všechno poukazuje na to, že ano, protože tento turnaj může být dobrým ukončením cesty, kterou jsem s národním týmem absolvoval. Byla plná neuvěřitelných momentů. Uvidíme, co se stane, ale podle mého věku to bude asi mé poslední mistrovství.

Minulé léto se hodně spekulovalo o Vašem odchodu z klubu. Opravdu jste o odchodu přemýšlel? 

Ne, tak to nebylo. Jen jsem teď v pozici, kdy si snažím užívat každý den. Obávám se, že jsem ve věku, kdy potřebuji v každém roce čas na to přemýšlet, co bude v budoucnu. Jsem k sobě upřímný a tento klub mi dal vše, proto jsem velmi vděčný. 

 


Zdroje: www.marca.com



Diskuze

Díky za překlad. Jeho charakter a přístup k fotbalu i životu je mi blízký. O fotbalových kvalitách nemluvě. smiley

26.12.2017, 20:41

Legenda!!smiley

27.12.2017, 08:03

Je zastrašující vstoupit poprvé do šatny A-týmu?
Kdysi to tak bylo, svět se ale hodně změnil. Dříve jsme viděli zkušené hráče úplně jinak. Pamatuji si, že jsem neřekl ani slovo, prostě jsem jen trénoval a cítil jsem úctu ke starším hráčům. Dnes už to tak vůbec není.

Zajímavé, zajímalo by mě, o kom mluví. Každopádně dobrá narážka na současný stav ve fotbale, tohle chování vychází i z toho, že sedmnáctiletý kluci v akademiích se považují za bůh ví co, a jen proto, že už si jezdí ve sporťácích.

27.12.2017, 14:06
Zaldua Tommassino

Souhlasím s připomínkou. Ale takoví nejsou jenom dnešní mladí fotbalisté ...

27.12.2017, 18:13

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Club Atlético de Madrid 16
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat