VELKÝ ROZHOVOR S RAKITIĆEM

VELKÝ ROZHOVOR S RAKITIĆEM

Ve 29 letech už hraje v Barceloně čtvrtou sezonu. A to se stejným nasazením, jaké ho ze školního hřiště dostalo k elitě. V následujícím rozhovoru se nevyhýbá žádné otázce, na všechno má svůj názor. Na probíhající sezonu, nadcházející Mistrovství světa, odchod Neymara nebo svou budoucnost po skončení profesionální kariéry. 

Lídři v La lize s náskokem devíti bodů, postup do další části Ligy mistrů, čtvrtfinále Copa del Rey... to je dobrý rok, ne ? 

Teprve to začalo. Tento rok jsme hráli pár zápasů a jak já rád říkám, cirkus opět začal. Nemáme čas si užívat nebo relaxovat. V Barceloně je to komplikované, ale daří se nám dobře. Nejdůležitější je být na naší nejlepší úrovni, a to vždycky. 

Věci se od letního pesimismu k momentálnímu optimismu hodně změnily.. připomínáte si treble s Luisem Enriquem?

Není to nic zvláštního, že okolo toho bylo více komentářů, každý rok neprodáváte hráče za 200 milionů, ještě jednoho ze tří nejlepších na světě. Tyhle věci se prostě stávají, myslím si ale, že se nám od té doby daří. Nikdy nechcete prohrát zápas, jako jsme prohráli my v Superpoháru, ale pokud se to někde musí stát, tak ať je to raději tady. Taky nemusíme přemýšlet dopředu o dalším zápase.

Je jasné, že i bez Neymara je tady pořád živo. 

Nebudu vám lhát. Raději bych byl, kdyby tady byl s námi. Kromě toho, že je to výborný hráč, je také přítel a mám ho opravdu moc rád. Musíme ale pokračovat dál. Barcelona není o jednom, dvou nebo pěti hráčích. Je to nejlepší klub na světě a musíme stále makat. Bylo by lepší, kdybychom s ním mohli nadále počítat, ale pokud tu není, musíme spojit síly ještě více. 

Jaké taktické rozdíly jste zpozoroval od minulého roku? 

Nejde jen o minulou sezonu. Pokud máte individuální hráče na hřišti, mění to celý tým. Důležité je, že jsme Valverdemu rychle porozuměli, jeho myšlenky jsou jednoduché a jasné. Chce, abychom si byli všichni blízcí. Zdokonalujeme se, ale všichni spolu.

Je teď tým defenzivnější, nebo prostě brání lépe? 

Definujte si to jak chcete. Důležitá věc je, že se cítíme opravdu silní. Pro ostatní týmy je opravdu těžké nás dostat na kolena.

Požádali vás, ať hrajete defenzivněji. Pozoruje změny ve vaší roli na hřišti?

Samozřejmě je to jiné. Není to náhoda, že jsem zatím skóroval jen dvakrát, v předchozích letech bych v tomto okamžiku měl tři nebo čtyři branky. Nejdůležitější je, že mi spoluhráči důvěřují, trenéři vědí, co dokážu a já bojuji každou chvíli. 

Je to vidět, že vám Valverde věří. Spolu s Messim a Ter Stegenem jste hráli každý ligový zápas..

Snažím se věci dělat nejlépe, jak jen dokážu. Věřím si. Chci pokračovat tak, jak jsem začal. A pokud to půjde dál jako doteď, tak tím líp.

Cítíte se pro tým důležitější než v předchozích letech? 

Nevím, jak bych ten předchozí rok vysvětlil. Byl jsem hráč, který pod Enriquem odehrál nejvíce zápasů. Nakonec, během poslední sezony s ním jsem měl divný pocit, a nevím proč. Nikdy jsem se nezměnil. Po třech sezonách, hráč s nejvíce zápasy, nevedl jsem si špatně.  

Párkrát jsme vás mohli vidět hrát na pozici Busquetse. Je tam vaše budoucnost?

Uvidíme. Máme tu Busiho, ten je v této pozici nejlepší na světě. Důležité je si navzájem pomáhat. V národním týmu na této pozici hraju taky hodně. 

Je v klubu problém s nadbytkem záložníků?

To se musíte zeptat trenéra, není to moje věc. Každý dobrý hráč je vítán. Zahrají si ale 11+3. O tom musí rozhodovat kouč, ale je důležité pochopit, že všichni chceme stejnou věc: vyhrát každý zápas. 

To ano, ale v jiné profesi na světě, když vám někdo bere práci...

No, přeju si, abych byl hrál na stejné pozici jako Coutinho, to bych měl navrch (smích). Myslím, že moje a jeho role jsou trochu odlišné. On je mnohem více ofenzivnější. Podstatné je, že se doplňujeme. 

Co se děje s Realem Madrid?

Takové výkyvy můžou nastat. Přál bych si pořád jenom vyhrávat, i když to by asi bylo nudné. 

Je to těžké udržet si úroveň, když se dostanete na vrchol?

Nemyslím si, že existuje nějaký strop. Pořád chcete výš a výš. Když jste na vrcholu, je tam víc touhy, odhodlání, lépe se připravujete a zlepšujete se ve všech ohledech. 

Jsou mimo ze závodu o titul? 

Ani oni, ani nikdo jiný. Neměli bychom myslet na bodový rozdíl, to nás jenom oslabí. 

Když v La lize tak ztrácejí, jsou v Lize mistrů nebezpečnější? 

Ano i ne, uvidíme. Myslím, že všichni, co v té soutěži jsou, mají stejný cíl. Nikdo nebude spokojený, když bude teď vyřazen. Každý se chce dostat dál. 

Jak Chorvat narozený ve Švýcarsku vnímá politickou situaci v Katalánsku?  

(Smích) Nijak, ani nezapínám televizi. Koukám se na animáky s holkama, chci si je co nejvíc užít. Upřímně, žije se nám tady moc dobře. Je lepší nechat tuto věc být, jsou lidé, kteří se o to postarají. Jen bych chtěl, aby bylo všechno v pohodě.

Zvažoval jste, co byste dělal v případě odtržení Katalánska?

Nevím. Přišel jsem tady hrát fotbal a užívat si La ligu. Chci pokračovat v přepisování historie v Barceloně a vyhrávat všechny soutěže. Co se toho ostatního týče, chtěl bych, aby se to co nejdříve zklidnilo. 

Umíte si představit, že byste byl v budoucnosti trenérem?

Někdy ano a někdy ne. Chci se ale připravit, kdyby to mělo přijít. Bylo by pro mě složité dělat něco, co vůbec nesouvisí s fotbalem. 

Jak se bude Chorvatsku dařit na Mistrovství světa? 

Doufám, že moc dobře. Myslím si, že jsme v té nejsilnější skupině. Chorvatsko nikdy nemělo tolik důležitých hráčů v tolika důležitých týmech. Pokud postoupíme ze skupiny, je všechno možné. 

Už jste se o tom bavili s Leem?

Ufff (smích). To není jednoduché. Nemyslím si, že by nějak znervóznil, když řeknu "koukej, Chorvatsko!" Je to Mistrovství světa, prostě chcete hrát proti nejlepším. A pokud je to nejlepší v celé historii, tak tím líp. K tomu Mistrovství světa je. 


Zdroje: www.marca.com



Diskuze

Caltic8
Administrátor

Ivan to nemá jednoduché a taky bych byl radši, kdyby se točil s Robertem. Ale určitě si nepřeju, aby odcházel. Neustále ukazuje, že je to obrovský profesionál. Za ten pakatel to tenkrát byl opravdu vydařený přestup.

13.01.2018, 21:19

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 20
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Athletic Club 14
5. RCD Mallorca 14
6. Villarreal CF 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
29. Pedri 2
69. Jules Koundé 1
70. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat