Vitor Roque v Barceloně: Co se pokazilo s útočníkem za 30 milionů eur

Vitor Roque v Barceloně: Co se pokazilo s útočníkem za 30 milionů eur Foto: X @FCBarcelona

Tohle mělo být léto Vitora Roqueho v Barceloně.

Po půl roce od svého příchodu do klubu měl devatenáctiletý hráč začít novou sezónu. Byla to šance hodit za hlavu problémy z minulé sezony, zresetovat se a využít čas na přípravu pod novým vedením. S Robertem Lewandowskim, který se k týmu připojil později po účinkování na mistrovství Evropy, by se mu také naskytly nové příležitosti zapůsobit směrem dopředu.

Bývalý trenér Barcy Xavi měl pochybnosti o kvalitách Roqueho, ale ten je nyní mimo hru. Pouhý měsíc po zahájení projektu Hansi Flicka se však situace brazilského teenagera příliš nezlepšila

Barca má za sebou pouze jeden zápas na předsezónním turné ve Spojených státech - remízu 2:2 proti Manchesteru City, na jejímž konci španělský tým vyhrál penaltový rozstřel. Roque v tomto zápase odehrál 45 minut, přičemž se 17krát dotkl míče, ze tří pokusů zkompletoval nula přihrávek a devětkrát ztratil míč, což je nejvíce ze všech hráčů Barcelony.

Týden předtím nastoupil Roque jako střední útočník v přátelském utkání proti španělskému týmu UE Olot, které se hrálo za zavřenými dveřmi. Zdroje přítomné na zápase - které stejně jako všichni zde citovaní raději mluvily anonymně, aby chránily svou pozici - sdělily deníku The Athletic, že Roque se snažil prosadit i v tomto zápase.

Proti City Flick nasadil Roqueho na levou stranu útoku, než ho o poločase vystřídal. Místo něj dostal delší příležitost dvaadvacetiletý bývalý útočník rezervního týmu Pau Victor, který se blýskl vstřelením jednoho gólu a velkým podílem na vytvoření druhého.

Victor byl na začátku tohoto léta natrvalo podepsán za 3 miliony eur z Girony poté, co v minulé sezóně vstřelil 20 gólů a připsal si šest asistencí v týmu Barcelona Atletic. Podle dobře informovaných zdrojů z Barcy je v současné době ve Flickově hierarchii před Roquem.

Fanoušci Barcy se možná ptají: co se stalo se zázračným dítětem, za které byl Roque považován, když byl před rokem podepsán? Pokusíme se vám na to odpovědět.

Pro začátek se ohlédněme zpět. V červenci 2023 oznámila Barcelona dohodu o podpisu smlouvy s tehdy osmnáctiletým útočníkem Atlétika Paranaense. Katalánci za něj platili pevnou částku 30 milionů eur a dalších 31 milionů eur jako případné doplatky, přičemž se rozhodli nechat ho do konce sezony na hostování v Brazílii. Podle původního plánu se měl k Barce připojit letos v létě, ale to bylo urychleno prostřednictvím opce, kterou si ponechali na jeho příchod v lednu 2024.

Podpis smlouvy byl dohodnut s bývalým sportovním ředitelem Mateu Alemanym, avšak ani Deco nemůže být od této dohody zcela distancován. Když Barcelona začala Roqueho sledovat, byl Deco jejím hlavním poradcem na brazilském trhu a informoval o rozhodnutí ho koupit.

Někteří lidé v Barce považovali Roqueho podpis za velkou šanci na nápravu. Spolu s Endrickem byli považováni za potenciální budoucí rivaly v boji o brazilský dres s číslem 9, a tak se pro něj rozhodli i přes finanční potíže.

Tento plán, aby se Roque připojil v létě 2024, se však dlouho neměnil. Barcelona se dostala do poloviny minulé sezony se znepokojivým nedostatkem možností. Pedri, Frenkie de Jong a Gavi utrpěli zranění. Oriol Romeu podával výkony pod očekáváním a útočníkům týmu se nedařilo prosazovat se tak, jak by si představovali.

Xavi se sešel s Decem, aby zjistil, zda existuje nějaká šance na příchod posil v lednovém přestupovém období. V ideálním případě by si trenér přál nového záložníka, ale Barcelona nebyla v pozici, kdy by mohla podepsat nové smlouvy. Deco pak Xavimu řekl o možnosti uspíšit příchod Roqueho.

Xavi se na podpisu Roqueho plně nepodílel, ale začal ztrácet důvěru v hlavního útočníka týmu Roberta Lewandowského. Myšlenku na novou variantu, někoho, kdo by mohl polskému útočníkovi přinést i určitý tlak, neviděl špatně. Xavi přestup schválil.

To bylo také považováno za pozitivní krok, který by mohl Vitorovi usnadnit adaptaci na nový život, nový jazyk a novou úroveň fotbalu. Roque byl touto vyhlídkou velmi nadšený. V Barceloně přistál v prosinci 2023, na sociálních sítích se mu dostalo hvězdného zacházení a byl jasně označen za barcelonskou devítku pro nastupující generaci.

Mezi všemi úsměvy a ohňostroji však právě tady začaly problémy.

To, co se dělo na hřišti, výrazně kontrastovalo s obrazem, který byl prodáván fanouškům. Ve druhé polovině minulé sezony odehrál Roque za Barcelonu 353 minut ve 14 zápasech. V La Lize vstřelil jako střídájící hráč dva góly, ale Xavi nemohl najít důvody, proč Roquemu, který se vážně trápil na míči a s rozehrávkou, důvěřovat.

Zdroje z trenérského štábu tehdy přiznaly, že teenager měl potíže s pochopením dynamiky hry Barcy. Tento názor sdílela celá řada zdrojů ze šatny, které ho viděly na tréninku. Říkali, že se mu nedařilo udržet rytmus týmu a zejména technickou stránku, která je pro barcelonský styl klíčová.

Částečně za to zdaleka nemohl Roque. Byl to útočník, jakým vždycky byl; fyzicky zdatný hráč, který se dokázal dostat na vrchol díky houževnatosti a gólovému instinktu. Útočník, který zažíval své nejlepší okamžiky v soupeřově pokutovém území, ale kterého byste nikdy nevyzdvihli pro jeho všestrannou hru nebo kombinace se spoluhráči.

Xaviho spolupracovníci si mysleli, že nejlepším řešením pro Roqueho bude, když odejde na hostování, aby získal nějaké zkušenosti. To přišlo jako dýka do Brazilcova sebevědomí. Blízcí hráče nechápali, že vzhledem k několika málo příležitostem, které Roque dostal, se jedná o nemilosrdný rozsudek.

Skutečnost je taková, že v kritické době pro klub Barcelona investovala více než 30 milionů eur do hráče, o kterém někteří vedoucí představitelé klubu zjevně nevěděli dost - a pak souhlasili s tím, že jeho příchod do Barcelony bude urychlen s takovými očekáváními, s nimiž se hráč zjevně nedokázal vyrovnat.

"Nechápeme, proč Vitor (Roque) nedostává více minut," řekl hráčův agent Andre Cury v květnu pro katalánská média. "Je to škodlivá situace pro všechny strany. Ten kluk musí tvrdě pracovat a čekat, ale bylo mnoho zápasů, kdy ty minuty mohl mít, a trenér se rozhodl, že ho (do hry) nepustí.

"V Barceloně má tisk takový vliv a říká lži. Za dva měsíce vytvoří problém a najednou lidé chtějí Vitora Roqueho zabít a nepomáhají mu. Rozhodli jsme se, že bude hrát za Barcu, protože on sám chtěl, a myslím, že stále může být skvělým hráčem."

Cury také dodal, že zřejmě vylučuje možnost, že by si ho někdo vypůjčil: "Pokud ho Barcelona nenechá rozvíjet... budeme muset najít řešení. (Ale) pokud bude muset Vitor Roque opustit Barcelonu, bude muset být prodán."

Po třech měsících se Roqueho situace změnila jen k horšímu. Roque je v současné době bez registrace v La Lize - v minulém období byl registrován pouze jako náhrada za zraněného Gaviho. Aby ho Barca mohla zaregistrovat pro letošní sezonu, musí se přizpůsobit pravidlům soutěžního orgánu o výdajích na platy a její současná finanční situace znamená, že to možná bude mít problém udělat.

Do konce předsezónní přípravy Barcy v USA zbývají ještě dva zápasy. V sobotu večer se v New Jersey utkají s Realem Madrid. Následně se střetnou s AC Milán.

Příchod Flicka a nový začátek pro všechny v Barceloně však zatím nepřinesl zlom, který Roque potřebuje, a už je méně lidí, kteří věří, že ho v blízké budoucnosti najde.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Můžeme prodávat naši budoucnost do nekonečna, přidávat sponzory i na kopačky hráčů, aktivovat všechny Laportovy finanční páky nebo dál tlačit na údržbáře, kteří ještě nepřistoupili na snížení platu. Ale dokud budeme trpět tak tragický skauting a řídit se radami těchto přeplacených rádoby odborníků, nikdy se z těch finančních sraček nevyhrabeme.

03.08.2024, 14:50
Andreas absint

Jo no. Ale to je teraz nejaká móda. Real taktiež kúpil to obézne decko za 40 mega a pritom už od pohľadu sú jak Roque tak Endrick neskutočné polená. Média urobia okolo nich hype a hneď im materské kluby dajú cenovku , za akú chodia nadpriemerný hráči v Európe. Strašný fail totok

04.08.2024, 06:15
absint Andreas

Já jsem popravdě žádný hype kolem Roqueho nezaznamenal. Jedině snad ze strany Barcelony, která se nás snažila přesvědčit, že jde o obrovskou hvězdu. Také proto jsem byl k němu od samého začátku mírně řečeno skeptický.
A s Realem bych to nesrovnával. Ať už jim Emerick vyjde, nebo ne (a já bych mu i věřil

04.08.2024, 09:54
absint absint

... že nějakého Roqueho v budoucnu totálně zastíní), pořád je jejich přestupová politika nesrovnatelně lepší než to naše náhodné rozhazování peněz.

*Endrick

04.08.2024, 09:56

Řekl bych, že Endrick bude na rozdíl od Roqueho užitečný. Nevím jestli se těch 40 mil vyplatí, ale v případě Roqueho to vypadá na vyhozených 30 mil. Barca kupuje hráče, které pak neumí využít. Chce po nich věci v kterých nevynikají. To se přesně stalo např. s Griezmanem, který je super hráč, ale Barca nebyla schopna jeho potenciál využít naplno.

04.08.2024, 08:24

Hlavně byl kádru Messi a vše se točilo kolem něho. Kdyby Griezman přišel až po Messiho odchodu, možná by byl v Barce stále. I Neymar měl z Messiho depky.I fotbalisti jsou jen lidi. Kdyby záleželo jen na výkonu.... Musí si to sednout i lidsky, aby tým byl TOP!!!

04.08.2024, 08:42

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 24
2. Real Madrid CF 21
3. Club Atlético de Madrid 17
4. Villarreal CF 17
5. CA Osasuna 15
6. Athletic Club 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 10
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
8. Lamine Yamal 4
17. Dani Olmo 3
35. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat