Výběr zajímavostí o Moussovi Waguém, který může v sobotu nastoupit za Barcelonu proti Leganés

Výběr zajímavostí o Moussovi Waguém, který může v sobotu nastoupit za Barcelonu proti Leganés

Zranění Nélsona Semeda a Jordiho Alby ve spojení s karetním trestem pro Sergiho Roberta vyústilo v prakticky jistý víkendový start Moussy Waguého, jenž do Barcelony dorazil v loňském roce a letos se stal kmenovým členem A-mužstva. Co je vůbec tento jednadvacetiletý Senegalec zač?

Moussa Wagué má za sebou těžké začátky, když s fotbalem začínal na ulicích a bez obuvi, což mu dle vlastních slov (osobní zpověď pro vás překládáme, pozn. přek.) pomohlo „zdokonalit jeho techniku a zpevnit chodidla“). Jako první po něm sáhli zástupci akademie Aspire a pak přišel přesun do belgického KAS Eupenu, odkud v roce 2018 zamířil do Barcelony.

První rok po svém pětimilionovém přestupu strávil jako řadový člen rezervy, ale i přesto stihl nasbírat 3 starty za muže – stalo se tak v ligových kláních s Huescou, Celtou a Eibarem na konci ročníku, když už bylo prakticky rozhodnuto o držiteli mistrovské trofeje. V aktuální sezoně s označením 2019/2020 k nim ještě zatím žádný další nepřidal.

Po přesunu z Belgie se Wagué stal 20. hráčem africké národnosti, který se dostal do Barcelony. Prvním byl Jorge Alberto Mendonca a po něm Kévin-Prince Boateng, Wilfried Kaptoum, Jean Marie-Dongou, Edgar Ié, Alex Song, Seydou Keita, Yaya Touré, Samuel Eto’o, Samuel Okunowo, Emmanuel Amunike, Gerardo Miranda a José Antonio Ramos.


Moussa Wagué se svým letošním číslem a dresem áčka (zdroj: fcbarcelona.com)

Je možné zmínit i Ansua Fatiho původem z Guiney-Bissau, ovšem ten si jako svou národnost zvolil v říjnu tu španělskou a to díky delšímu pobytu v této zemi. Rodák z Bignony je každopádně prvním Senegalcem, který kdy na sebe navlékl modro-bordové barvy Barcy, nepočítáme-li Baldého Keitu Diaa, jenž v letech 2004 až 2011 působil v La Masii.

Co se týče čísla, přidělena mu byla šestnáctka a to jako 11. hráči v historii. Před ním jí nosili Sergi Samper, Gerard Deulofeu, Sandro Ramírez, Douglas Pereira, Sergio Busquets, Sylvinho, Mario Álvarez, Xavi Hernández, Dragan Cirič, Óscar García, Iván de la Peňa a mnozí další ještě předtím, než byly ve Španělsku oficiálně stanoveny jednomu hráči.

Waguého herním vzorem je další pravý zadák a bývalý barcelonista Daniel Alves – svého času nejlepší pravý obránce, jenž nyní dohrává kariéru v Sao Paulu. Mezi jeho oblíbenci pak je trio výše uvedených Afričanů, konkrétně Eto’o, Touré a Keita, kteří v klubu zanechali svou stopu a získali si přízeň náročných barcelonských příznivců.

Nejbližší rodinní příslušnici 177 centimetrů vysokého beka narozeného 4. října roku 1998 žijí v jeho rodném městě, ale snaží se nikdy nezmeškat žádný zápas ať už Barcelony či senegalského národního výběru – obzvláště pokud hraje Moussa. Ten je téměř na každodenní bázi v kontaktu se svou rodinou a jejich podpora je stejně jako v případě té od celé země klíčová.


Moussa Wagué v barvách Senegalu (zdroj: fcbarcelona.com)

Paradoxně i přes svou pozici a mládí je Wagué už držitelem jednoho rekordu. Na Mistrovství světa v Rusku, které proběhlo v létě loňského kalendářního roku, se totiž prosadil proti Japonsku ve věku pouhých 19 let a 263 dní, čímž se stal nejmladším Afričanem, kterému se to na světovém šampionátu kdy povedlo. Úctyhodné vzhledem k předním útočníkům z kontinentu.

V reprezentaci si Wagué užívá každý okamžik a své krajany a spoluhráče bere jako rodinu. Důvod je prostý – většina současných reprezentantů totiž vyrůstala společně v mládežnických týmech. Typickou rutinou před zápasem je pojídání tzv. thieboudienne – senegalského pokrmu založeného na rýži a rybě, před společným tancem na uvolnění a modlitbách.

Na letošním Africkém poháru národů byl Wagué blízko své první trofeji s reprezentací domoviny (s Barcelonou je brán jako mistr ligy v sezoně 2018/19), s níž se zatím pouze v roce 2015 stal fotbalistou turnaje v dresu výběru do třiadvaceti let. Ve finále zmíněného turnaje jim vystavilo stopku Alžírsko a to jedním jediným gólem, na který nedokázali Lvi z Térangy zareagovat.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Villarreal CF 14
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat