Výzvy Lionela Messiho pro rok 2020, kolik jich zvládne pokořit?

Výzvy Lionela Messiho pro rok 2020, kolik jich zvládne pokořit?

Může se zdát, že už toho není moc, co leží Lionelovi Messimu v cestě stát se nejlepším fotbalistou všech dob. Opak je však pravdou a po úžasném roce 2019, v němž získal svůj 6. Zlatý míč se Argentinec, jenž si v áčku Barcelony kroutí 16. sezonu, se nyní zaměří na nové cíle a výzvy.

Porazit Pelého v počtu soutěžních branek v rámci jednoho klubu

Legendární Pelé měl údajně vsítit 643 gólů v oficiálních zápasech za Santos, ovšem Lionel Messi je od něj vzdálen už jen na dostřel pětadvaceti branek, když jich nasázel 618 napříč všemi soutěžemi. A vzhledem k formě rodáka z Rosaria, by se tento rekord mohl přepisovat velmi brzy.


Povede se Leovi Messimu dotáhnout na jednu z ikon celého sportu, Pelého? (zdroj: fcbarcelona.com)

Vyhrát popáté Ligu mistrů

Leovi se podařilo zvítězit v UEFA Champions League již čtyřikrát a to v letech 2006, 2009, 2011 a 2015. Aktuálně je však dlouhých 5 let bez vítězství a spolu s týmem to chce určitě napravit. V případě úspěchu a vítězství na olympijském stadionu Atatürk v Istanbulu by se společně s Gerardem Piquém přiblížil Franciscovi Gentovi, který vyhrál tuto soutěž šestkrát.

Vyhrát pojedenácté LaLigu

To ve španělské nejvyšší soutěži je situace lepší. Z posledních jedenácti ročníků vyhrála Barca 8 a za Messiho působení 11. Tomuto žebříčku vévodí znovu Paco Gento z Realu Madrid, který byl přítomen u úctyhodných 13 mistrovských titulů.


Leo Messi zvedající nad hlavu mistrovský pohár pro vítěze LaLigy (zdroj: fcbarcelona.com)

Znovu vyhrát pohár

Barcelona je rekordmanem co se výher v Copě del Rey týče, když jich na svém kontě má už 30. Sedm z nich bylo za přítomnosti Lea Messiho a v případě letošního úspěchu by se nositel čísla 10 dorovnal rekordmanům, kterými je dvojka z Athletic Clubu, José María Belauste a Agustín Gaínza přezdívaný Piru.


Lionel Messi a Andrés Iniesta s pohárem pro vítěze Copy del Rey (zdroj: fcbarcelona.com)

Posunout se v pohárovém pořadí střelců

Zároveň je pak odchovanec Newells Old Boys na 5. příčce ve střelecké tabulce, když nasázel 51 branek. Tím se tedy pomalu ale jistě přibližuje Edmundovi Suárezovi, který v barvách Valencie dal o 4 góly více. Třetí Guillermo Gorostiza pak za Bilbao nastřílel 64 ranek, o 5 více zaznamenal barcelonský Josep Samitier a konečně první místo stále drží ikonický ostrostřelec Telmo Zarra, který za Los Leones dal neskutečných 81 pohárových zásahů.


Lionel Messi na fotce z prosince 2019 po převzetí 6. Zlatého míče (zdroj: fcbarcelona.com)

Získat posedmé Ballon d'Or

Před měsícem se radoval z 6. úspěchu v asi nejprestižnější individuální anketě současnosti a to po těch z let 2009 až 2012 a 2015. Kdyby se mu povedlo přidat další, již sedmý, stal by se ještě více nesmrtelným.


Lionel Messi a jeho 6 Zlatých kopaček (zdroj: fcbarcelona.com)

Ukořistit 4. Zlatou kopačku v řadě

Messi sice nemládne, ovšem góly dává jako za raných let. Už šestkrát se mu povedlo být nejlepším střelcem v rámci celé Evropy a vloni se stal prvním kanonýrem, který tohoto statusu dosáhl třikrát po sobě. Dokáže to navýšit na čtyři? Zatím k tomu má nakročeno slušně, když vede tabulku o Pichichiho trofej (pro nejlepšího střelce Španělska, pozn. přek.) se třinácti zásahy.


Leo Messi slavící ligový zásah proti Alavésu (zdroj: fcbarcelona.com)

Překonat rekord Telma Zarry v ligových brankách

Když už je řeč o zásazích v ligové soutěži, zmiňme, že jak Messi, tak již zmíněný Zarra získali shodně po šesti oceněních pro nejlepší střelce v rámci Primery División. V případě pokračování v této spanilé jízdě by se Leo stal novým rekordmanem i v tomto žebříčku.


Pořadí pěti nejčastěji postavených barcelonistů do El Clásika (zdroj: fcbarcelona.com)

Stanovit nový rekord v počtu odehraných zápasů proti Realu

V posledním prosincovém měření sil mezi Barcelonou a Realem Madrid se Messi dotáhl na Xaviho Hernándeze a remíza 0:0 byla pro něj 42. účastí v El Clásiku ve své kariéře. Pokud tedy nastoupí i ve druhém ligovém klání na Santiagu Bernabéu, svého bývalého kolegu ze zálohy předskočí. Na celkového rekordmana, Sergia Ramose, mu schází jeden start.


Lionel Messi a Xavi Hernández mají na svědomí nejvíce odehraných zápasů za Barcelonu (zdroj: fcbarcelona.com)

Přiblížit se rekordnímu počtu zápasů v barvách FCB

Právě Xavi je pak hráčem s největším počtem utkání, které sehrál jako Blaugrana a to 767. La Pulga (v překladu blecha, pozn. přek.) je zatím na čísle 705, což znamená, že bývalého středopolaře, jenž aktuálně vede katarský Al-Sadd, letos zřejmě nedožene. Určitě se ale velmi přiblíží.


Lionel Messi na Camp Nou (zdroj: fcbarcelona.com)

Stanovit nový rekord v počtu trofejí v rámci jednoho klubu

Messimu se za posledních 16 let povedlo získat 34 klubových ocenění s Barcou a schází mu pouhé 3 na to, aby se vyrovnal velšské legendě Manchesteru United a současnému kouči národního týmu s drakem ve znaku, Ryanu Giggsovi.

Stát se nejlepším střelcem v Lize mistrů

Souboje mezi Lionelem Messim a Cristianem Ronaldem budou pokračovat i nadále. V rámci nejprestižnějšího klubového turnaje na starém kontinentu dal prvně jmenovaný 114 branek a Portugalec o 14 více. Záležet bude i na tom, kam daleko dojdou jejich týmy. Zatímco na Barcelonu čeká v osmifinále Neapol, Juventus si to rozdá s Olympiquem Lyon.


Lionel Messi kontra Miguel Almirón při vzájemném utkání (zdroj: fcbarcelona.com)

Vyhrát Copu Américu za Argentinu

Ač se to zdá nemožné, Messi stále čeká na svůj první úspěch v reprezentaci od doby, kdy v roce 2008 získal zlaté medaile na olympiádě v Pekingu. Letos bude mít další příležitost urvat cennou trofej s La Albiceleste a to na prakticky domácím turnaji, kterým bude další ročník Mistrovství Jižní Ameriky. Ten spolupořádá právě hráčova rodná země a Kolumbie.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Villarreal CF 14
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat