Vznik konceptu „Penya del Barça“ - Kapitola 1

Vznik konceptu „Penya del Barça“ - Kapitola 1 Foto: Confederació Mundial de Penyes FC Barcelona

V roce 2019 oslavila Confederació Mundial de Penyes del FC Barcelona sté výročí založení prvního oficiálního klubu fanoušků FC Barcelona. Bylo to sté výročí oficiálního, ale kde se tato potřeba sdružování mezi členy FC Barcelona neoficiálně bere? Kde je ten velký třesk, ta startovací jiskra, to místo, kde se barcelonisté rozhodnou sejít, aby se bavili o fotbale?

Všechno nasvědčuje tomu, že tímto místem je kiosek Canaletes kolem roku 1909. Tam začala vzrušující cesta, cesta, která postupovala časem až do současnosti, kdy je naše hnutí celosvětovým fenoménem hodným obdivu všech klubů na světě.

Podnik Esteveho Saly

Kiosek Canaletes v horní části slavné ulice la Rambla představuje jeden z prvních symbolů historie našeho klubu. Původně měla městská rada vedle slavné fontány Canaletes dřevěnou boudu určenou k prodeji nápojů, ale přišel mladý podnikatel Esteve Sala, pronajal si ji, zboural a postavil modernistický stánek s nealkoholickými nápoji. Sala byl hoteliér, majitel hotelu Oriente a první příznivec Barcelony, který se nakonec v letech 1934/35 stal prezidentem klubu.

Postupem času se novinka v podobě kiosku zalíbila i fotbalovým fanouškům obecně, kteří se od roku 1909 mohli dozvědět výsledky zápasů na hřišti Calle Industria telefonicky hned po jejich skončení. Kromě toho sloužil kiosek jako recepce pro fanoušky, kteří si chtěli popovídat o tom, co zažili na stadionu. Mohli bychom jej považovat za první fotbalovou chatovací místnost.

Kiosek se stával stále oblíbenějším a upevňoval se jako místo setkávání „militantních“ barcelonských fanoušků až do roku 1951, kdy byl Frankovými úřady zbourán. Záminkou byla nová zástavba na la Rambla, ale jiné verze vysvětlují, že panovaly obavy, že jde o dějiště jiných typů shromáždění skrytých za fotbalovým pozadím. Když kiosek zmizel, tradice pokračovala u fontány Canaletas, která se nachází hned vedle něj. Dnes je stále místem, kde se oslavují úspěchy klubu.

Zrod penyes

Pokud se tedy budeme řídit definicí „penya je skupina lidí, kteří se sdružují s pevným přesvědčením o stejném sportovním nebo kulturním zájmu, který je pevně spojuje“, pak to bylo jistě místo, kde to všechno začalo. Právě tam se odehrála všeobecná proměna provozovaného sportu v podívanou, kterou si lidé užívali. A jako správná podívaná samozřejmě i její konec ustoupil komentářům, debatám a názorům na to, zda to, co bylo k vidění, bylo uspokojivé nebo kritizovatelné; a ušetřeny nebyly ani jednotlivé výkony aktérů, kteří se jí zúčastnili.

Místem pro všechny tyto komentáře nebyl nikdo jiný než onen krásný kiosek vedle symbolické barcelonské fontány.


Zdroje: Confederació Mundial de Penyes FC Barcelona



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 15
2. Club Atlético de Madrid 11
3. Real Madrid CF 11
4. Villarreal CF 11
5. RC Celta de Vigo 9
6. Deportivo Alavés 7
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 4
2. Oihan Sancet 3
3. Sandro 3
4. Ayoze Pérez 3
5. Lamine Yamal 3
7. Dani Olmo 3
8. Raphinha 3
19. Pedri 2
57. Jules Koundé 1
58. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat