Zájem o Nica Williamse a Daniho Olma: Proč je to složitější, než se zdá

Zájem o Nica Williamse a Daniho Olma: Proč je to složitější, než se zdá

V uplynulém měsíci The Athletic informoval o zájmu Barcelony o křídelníka Athleticu Bilbao Nica Williamse a útočného záložníka RB Lipsko Daniho Olma.

Je snadné pochopit, proč by Barca chtěla tyto hráče podepsat. Byli klíčovými postavami španělského triumfu na mistrovství Evropy - dvaadvacetiletý Williams byl pravděpodobně nejzajímavějším hráčem La Roja spolu se sedmnáctiletým Lamine Yamalem, svým kamarádem, který již v Barce působí, a šestadvacetiletý Olmo se stal se třemi góly nejlepším střelcem turnaje.

Méně jasné je, jak by si je Barca mohla dovolit. Víme o dluhu klubu ve výši 1 miliardy eur, který vedl k tomu, že v předchozích přestupových oknech tahali za finanční „páky“ - prodávali část svých podniků, aby získali okamžitou hotovost výměnou za část budoucích příjmů - jen proto, aby mohli zaregistrovat hráče v La Lize.

Na jejich nejistých financích se toho příliš nezměnilo, takže jak máme tyto zvěsti číst?

Co je nového s Williamsem a Olmem?

Prezident Joan Laporta a nový trenér Hansi Flick hovořili o zájmu přivést Williamse a Olma do Barcelony, což by znamenalo uplatnit Williamsovu výstupní klauzuli ve výši 58 milionů eur a zaplatit Lipsku za Olma zhruba 60 milionů eur.

Athletic Bilbao je přesvědčen, že Williams chce zůstat, a jeho prezident Jon Uriarte během Eura kritizoval Španělskou fotbalovou federaci za to, že neudělala více pro to, aby hráče ochránila před otázkami ohledně jeho budoucnosti.

Williams je v tuto chvíli na samém vrcholu seznamu priorit Barcelony, pokud jde o letní přestupy. Klub je ochoten zaplatit jeho výstupní klauzuli, aby ho mohl podepsat, ale stále čeká na definitivní odpověď od hráče, který si je dobře vědom zájmu, jak potvrzují zdroje z hráčova tábora i z Barcelony.

Čekání na Williamsovo definitivní rozhodnutí staví do pozoru všechny další významné pohyby - a to včetně Olma.

Barcelona je v kontaktu s agenty španělského reprezentanta, ale neočekává se, že by došlo k nějakému významnému pokroku, než Williams sdělí Barceloně své konečné rozhodnutí. Definitivní sdělení z Williamsovy strany se očekává v nejbližších dnech. To je důvod, proč se sportovní ředitel Deco rozhodl nepřipojit ke zbytku členů představenstva Barcelony, kteří v neděli odcestovali do USA před předsezonním turné týmu.

Šestačtyřicetiletý Deco chce zůstat ve Španělsku a sledovat případný vývoj situace.

Lipsko je odchodu Olma otevřenější, ale pouze za podmínek, které bundesligový klub považuje za přijatelné.

Je reálné, že by Barca mohla tyto hráče podepsat?

V době psaní tohoto článku Barca nemůže Williamse ani Olma zapsat do kádru pro příští sezonu La Ligy.

V předchozích letech Laporta a jeho ředitelé zatáhli za řadu „pák“, které jim umožnily drahé podpisy navzdory dluhům klubu přesahujícím 1 miliardu eur.

Nyní se však představenstvo musí vypořádat s důsledky tohoto tahání za páky, zejména s neúspěšnou dohodou s Barca Studios, než bude možné přidat další hvězdy. Kvůli krachu této dohody má Barca na účtech pro sezónu 2023-24 díru 100 milionů eur.

La Liga prohlásila, že Barca nemůže zaregistrovat žádné hráče pro sezónu 2024-25, aniž by získala další peníze. Členy týmu z minulé sezony, včetně obránce Iniga Martineze a útočníka Vitora Roqueho, nemůže Flick vybrat do soutěžních zápasů.

Existuje vůbec svět, ve kterém by si je mohli dovolit?

Nejlepší šancí Barcy na podpis Williamse nebo Olma, nebo dokonce obou, by bylo vyřešit problém Barca Studios - plán, který Laporta vymyslel v roce 2022, a to prodat podíl na mediálních aktivitách klubu a budoucích mediálních příjmech, aby získal 100 milionů eur, z nichž většina nikdy nedorazila.

Vyřešit to by znamenalo najít investora pro zkomírající projekt. Nový partner z oboru by musel zaplatit nejméně 100 milionů eur, aby se tak stalo, a převzít podíly, které byly dříve rozděleny německému fondu Libero, kryptografické společnosti Socios a firmě Orpheus Media katalánského podnikatele Jaumeho Rourese.

Tito partneři doufali, že budou mít prospěch z odštěpení společnosti Barca Media na newyorské burze NASDAQ, ale pokusy o vytvoření společnosti SPAC (special purpose acquisition company), kterou Barca původně ocenila na 1 miliardu eur, koncem června ztroskotaly. Pokusy o nalezení nového způsobu, jak tento program znovu oživit, zatím nebyly úspěšné.

Zdroje z Barcy - které si stejně jako všichni uvedení v tomto článku přály zůstat v anonymitě kvůli ochraně vztahů - v posledních týdnech zdůrazňovaly, že jsou i nadále přesvědčeny o tom, že budou schopny oznámit společnost, která může přispět penězi, které Libero dluží, ale od té doby se nic nestalo a nic nenasvědčuje tomu, že by se v brzké době našlo řešení.

Těmto zdrojům dodal naději i rozhovor prezidenta La Ligy Javiera Tebase pro katalánský deník Sport z tohoto měsíce. Řekl: „Tebas se v tomto rozhovoru vyjádřil, že je to pro něj velmi důležité: „Barcelona je blízko tomu, aby si mohla dovolit podepsat smlouvu s Nico Williamsem."

„Potřebují se vrátit ke scénáři 1:1 (pravidlo La Ligy, které znamená, že mohou normálně utrácet a všechny dodatečně získané příjmy použít na nové podpisy). Stále tam nejsou, ale v tomto období k tomu má klub nejblíže. Pokud se jim ho podaří dosáhnout, mohli by přistoupit k podpisu smlouvy kalibru Nica Williamse."

„Barca se k tomu dostává snižováním mzdových nákladů a struktury klubu. Díky dalšímu finančnímu tahu mají velké možnosti, jak se dostat ke scénáři 1:1, a proto mohou v přestupovém okně jednat volněji.“

Barca také zkoumala „využití“ svých aktivit v oblasti výstroje a merchandisingu, aby v létě krátkodobě získala peníze.

To zahrnovalo Laportovu veřejnou snahu vymanit se ze současné smlouvy klubu se společností Nike, a když se to ukázalo jako právně nemožné, přešel na snahu o nové projednání dohody, která platí do roku 2028.

Teoreticky by se společnost Nike mohla dohodnout, že v rámci prodloužené smlouvy zaplatí Barce předem „bonus“, který by mohl zaplnit díry v klubových účtech a umožnit registraci nových hráčů v La Lize.

Podle zdrojů z oboru by to znamenalo, že americká společnost by si pak brala větší podíl na příjmech. V praxi by se jednalo o další „páku“ - podobně jako když Barca v roce 2021 prodala 25 % svých ročních televizních práv na La Ligu americké firmě Sixth Street.

Museli by být prodání hráči, aby je bylo možné podepsat - a kdo by mohl být na odchodu?

Bez ohledu na to, zda Laportovo vedení najde způsob, jak v létě zatáhnout za další „páku“ a přivést Williamse nebo Olma, stejně by muselo prodat některého služebně staršího hráče (nebo více hráčů), aby vyrovnalo účetnictví a uvolnilo místo ve svém platovém rozpočtu.

V posledních měsících minulého období se zdálo, že nejpravděpodobněji odejde obránce Ronald Araujo, jehož cena se odhaduje na 80 milionů eur.

Z hráčů, kteří by mohli na trhu vydělat velké peníze, považovali někteří členové představenstva uruguayského středního obránce za politicky nejsnáze „obětovatelného“, zejména po příchodu sedmnáctiletého obránce Paua Cubarsiho. Sám Araujo si mohl výrazně zvýšit plat přestupem do jiného špičkového evropského klubu a Barca by byla ušetřena toho, aby s obráncem začala vyjednávat o nové lukrativní smlouvě.

Barca by se také ráda zbavila záložníka Frenkieho De Jonga, což se již delší dobu děje, ale nizozemský záložník stále nemá v úmyslu odejít. De Jong i Araujo jsou nyní každopádně zranění, což znamená, že je téměř nemožné, aby byli v létě prodáni.

Tato situace znamená, že Barca by zvažovala nabídky na téměř všechny hráče prvního týmu, s výjimkou klenotů z akademie Yamala, Gaviho, Cubarsiho a Alejandra Baldeho, které kluboví „socios“ (členové) považují za nedotknutelné.

Barca se snaží prodat nechtěné hráče, jako jsou Ansu Fati a Clement Lenglet, ale jejich vysoké platy to ztěžují. Oriol Romeu po neúspěšné loňské sezoně hledá cestu ven, nejlépe zpět do Girony, ale Barca zatím neobdržela žádnou vhodnou nabídku.

Mikayil Faye, dvacetiletý obránce, který v minulé sezóně hrál za barcelonský Atletic (rezervní tým klubu plný mladých hráčů), byl sledován evropskými týmy, ale žádný z nich nesplnil cenu 20 milionů eur, kterou si Barca cení. Faye je stále na trhu a každá získaná částka by pro klub znamenala obrovský zisk.

Mohli by být také otevřeni nabídkám na další členy týmu, včetně útočníků Raphinha a Ferrana Torrese, zejména pokud by to znamenalo, že by je mohli nahradit Williams nebo Olmo.

Torres během EURO 2024 trval na tom, že nemá v úmyslu v létě Barcelonu za žádných okolností opustit. Raphinha také veřejně prohlásil, že chce v klubu zůstat i třetí sezonu. Do této kategorie spadá i Andreas Christensen.

Měly by tyto přestupy smysl?

Nejzřejmějším vysvětlením pro všechny ty řeči v tisku kolem Williamse nebo Olma, které prezident Laporta otevřeně přiživuje, je to, že Barca díky tomu vypadá, že je stále velkým klubem, který je schopen bojovat o podpis klíčových členů týmu, který vyhrál Euro.

Úhlavní rivalové Real Madrid jsou úřadujícími držiteli titulů v Lize mistrů a La Lize a právě do svých řad přivedli dalšího „galactica“ Kyliana Mbappého a další vycházející hvězdičku Endricka.

Vedení Barcelony chce také odvést pozornost od fiaska Barca Studios a napjatých vztahů se společností Nike. Soustředění se na vysoce postavené útočné hráče, kteří vzrušují fanoušky, je šťastnějším tématem k hovoru.

Williams splňuje všechny podmínky pro Barcelonu. Sportovní ředitel Deco označil levé křídlo za velmi potřebnou posilu, když loni v létě nastoupil do své funkce. Prozkoumal několik hráčů na tuto pozici, a přestože na jeho seznamu byla v létě i jiná jména - včetně Luise Diaze z Liverpoolu - Williamsovy výkony na Euru, jeho věk a vztahy s hráči Barcelony mu daly výhodu.

Podle zdrojů blízkých Laportovi na něj Williams udělal velký dojem a vidí v něm potenciální jméno pro budoucí projekt Barcelony. Kromě všeho, co by přidal na hřišti, by byl Yamal a Williams v jednom týmu jedním z nejlepších způsobů, jak bojovat proti vlivu značky Mbappe v Madridu.

Olmův případ je poněkud odlišný. I když na Euru prokázal své kvality, Barcelona má na jeho pozici jiné možnosti. Na podobných postech operují Pedri, Ilkay Gundogan a dokonce i Fermin Lopez. Olmo by byl skvělým doplňkem každého týmu, ale barcelonský kádr je už tak nevyvážený.

Další možností je, že Barca nakonec v létě prodá hráče prvního týmu, ale získané finanční prostředky potřebuje na zaplnění děr ve svých účtech, aby mohla zaregistrovat stávající členy týmu v La Lize, a ne na přidání útočníků s velkým jménem, jako je Olmo nebo Williams.

Blíže k uzávěrce přestupů by pak mohli přijít jiní hráči, třeba na hostování, i když nejsou na prvních místech seznamu trenérů.

To se stalo koncem srpna loňského roku, kdy byli zapůjčeni útočník Joao Felix a obránce Joao Cancelo, přestože tehdejší trenér Xavi chtěl všechny dostupné prostředky utratit za špičkového krajního záložníka. Tato pozice stále není adekvátně obsazena.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 27
2. Real Madrid CF 24
3. Club Atlético de Madrid 20
4. Villarreal CF 18
5. Athletic Club 17
6. RCD Mallorca 17
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 12
2. Ayoze Pérez 6
3. Kylian Mbappé 6
4. Vinicius Junior 5
5. Raphinha 5
9. Lamine Yamal 4
21. Pedri 3
22. Dani Olmo 3
30. Pablo Torre 3
77. Jules Koundé 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat