Zajímavosti k dnešnímu El Clásiku, které se nevešly do preview

Zajímavosti k dnešnímu El Clásiku, které se nevešly do preview

Do výkopu posledního zápasu pod hlavičkou 10. kola LaLigy mezi Barcelonou a Realem Madrid zbývají poslední hodiny a tak se nyní podíváme na zajímavá fakta a statistiky, které jsme nestihli pokrýt v tradičním shrnujícím článku.

Poslední vzájemný zápas těchto dvou soupeřů proběhl na stadionu Santiaga Bernabéa v březnu letošního roku a gól Ivana Rakitiče byl tehdy jediným rozdílovým. Znamenalo to tedy tzv. double co se ligy týče, jelikož v Katalánsku se po hattricku Luise Suáreze narodila i přes absenci Lionela Messiho famózní výhra 5:1. Zbylé branky dali Philippe Coutinho a Arturo Vidal.

Mezi oba ligové zápasy se ještě mimochodem vměstnaly ty semifinálové v Copě del Rey z února s výsledky 1:1 doma a 0:3 venku. Barca se proti madridskému Realu prosadila posledních 23 ligových zápasů a dohromady v nich nasázela 54 branek, což je nejvíce v rámci celé soutěže, když to překonává dvaadvacetizápasový záznam právě Bílého baletu.

Toho dosáhli v letech 1959 až 1969. V rámci historie El Clásica jí schází jedna branka na dosažení čtyřstovky a 4 branky aby dorovnala rekord Los Blancos. Na Camp Nou se však madridským daří a prosadili se zde v každém z posledních pěti výjezdů napříč všemi soutěžemi. Dohromady zde dali za tu dobu 26 gólů, což je opět nejvíce v dějinách těchto vzájemných soubojů.

Už 6 kol nicméně nedokázal celek z hlavního města najít recept na prolomení obrany Blaugranas a zaznamenal 2 remízy a 4 porážky. Leo Messi v tom až tak moc prsty neměl. V posledních třech zápasech totiž nedal jediný gól, 4 duely bez vstřelené branky v řadě ale proti Realu nikdy nezaznamenal. Pokud dnes jeho tým vyhraje, osamostatní se s třiasedmdesáti ligovými triumfy.

Pokud dnes nastoupí, stane se Sergio Ramos hráčem s největším počtem startů v El Clásiku a to třiačtyřiceti. Antoine Griezmann by se pak mohl stát prvním hráčem ve 21. století, který by se prosadil proti Realu v barvách FCB, které aktuálně vévodí díky lepšímu skóre s pětatřiceti body tabulce španělské nejvyšší ligy, i Atlétika Madrid. Tomu mimochodem náleží 5. příčka.

Na dnešní večer se určitě netěší Thibaut Courtois, jenž v osmi ligových zápasech s Barcou (v letech 2011 až 2014 v barvách právě výše zmíněných Los Colchoneros) inkasoval 20 gólů. V LaLize ani dříve v Premier League v tomto ohledu nemá konkurenci. Belgičan dostal ve dvou zápasech za Real stejný počet branek, jako zaznamenal zákroků – 6.

Ernesto Valverde má na dosah dorovnání neporažené šňůry proti Realu mezi všemi kouči Barcelony. V šesti zápasech čtyřikrát vyhrál a dvakrát remizoval a pokud dnes minimálně remizuje, vyrovná záznam Josepa Guardioly z období mezi dubnem 2011 a lednem 2012, který napříč sedmi utkáními nasbíral 4 vítězství a 3 plichty.

Zinedine Zidane je však na Camp Nou ještě neporažen. Celkem zde odkoučoval 4 duely a připsal si shodně po dvou výhrách a remízách. Pokud nepadne ani tentokrát, stane se prvním trenérem v historii Los Merengues, kteří mají stejně jako jejich dnešní soupeři čtyřbodový náskok na třetí Sevillu, jenž neprohrál v pěti venkovních zápasech s Barcelonou.


Zdroje: fcbarcelona.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 17
3. Club Atlético de Madrid 15
4. Villarreal CF 14
5. Athletic Club 13
6. RCD Mallorca 11
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 4
10. Lamine Yamal 3
12. Dani Olmo 3
26. Pedri 2
64. Jules Koundé 1
65. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat