ZÁLOHA BARCY BEZ LA MASIA

ZÁLOHA BARCY BEZ LA MASIA

Středeční pohárový souboj FC Barcelona a Atletica Madrid nebyl na první pohled ničím výjimečným. Oba soupeři se poslední roky střetávají nejen v lize, ale i v Copa del Rey či Lize mistrů. Padly pěkné branky, k vidění byly tvrdé zákroky i kontroverzní momenty a mnoho karet. Nic neobvyklého.

Přesto bylo toto utkání přeci jen z pohledu Blaugranas ojedinělé. Barca nastoupila se zálohou bez hráče, který by prošel akademií La Masia. "Od Cruyffa k dnešnímu dni klub zastával stejnou filozofii: hra zálohy je tvořena odchovanci," domnívá se bývalý hráč Barcy, Realu i trenér mládeže, Luis Milla.

Trojice Xavi, Iniesta a Busquets tvořili a tvoří zálohu již 8 let, od trenérů Rijkaarda přes Guardiolu až po Enriqueho. Aby v důležitým utkání nastoupil tým v záloze bez odchovance, je zcela ojedinělé. Naposledy se tak stalo v roce 2008, kdy tým vedl Frank Rijkaard a proti Mallorce postavil ve středu hřiště trojici Yaya Toure - Edmilson - Deco.

"Je to nezvyklé, zvláště proti Atleticu. A je to důležitý moment," dodává Milla. "Není to náhoda," přidává Roberto Trashorras, jeden z bývalých odchovanců klubu, který si myslí, že není třeba se obávat změn: "Je ale zřejmé, že jak Rakitič, tak André Gomés a Denis Suárez jsou typově podobní hráčům z La Masia."

"Nechtěli jsme ztratit kontrolu nad utkáním a bylo nutné zastavovat jejich hráče a zbytečně neztrácet míče," uvedl kouč Enrique důvod nasazení nezvyklé záložní řady. "Filozofie se nezměnila. Trénoval jsem 3 roky Barcu B a nyní 3 roky vedu první tým. Máme jasně definovaný styl a všechny tréninky jsou zaměřeny na držení míče a jak ho získat," doplňuje Enrique.

Je zřejmé, že při útoku Messi - Suárez - Neymar se tým snaží hrát více vertikálně, více přímočařeji, aby tato trojice byla co nejvíce na míči. Statistiky ale ukazují, že právě Iniesta a Busquets mají v průměru o třetinu více přihrávek za zápas, než třeba André Goméze či Rakitič a skoro o polovinu více než Arda Turan a Denis Suárez.

S tím souvisí i schopnost držet míč a připravovat šance pro útočníky. "Je to signál pro mladé hráče," tvrdí Milla. Vzhledem k věku Iniesty a jeho opakujícím se zdravotním problémům i častým zraněním Rafinhy se můžeme čím dál častěji dočkávat, že zálohy Barcy bude bez odchovanců.


Zdroje: elpais.com



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 18
3. Villarreal CF 17
4. Club Atlético de Madrid 16
5. Athletic Club 14
6. RCD Mallorca 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
13. Dani Olmo 3
30. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat