Závěrka Barcelony - a proč je „zisk 12 milionů eur“ ve skutečnosti ztrátou 91 milionů eur

Závěrka Barcelony - a proč je „zisk 12 milionů eur“ ve skutečnosti ztrátou 91 milionů eur

Barcelona tento týden oznámila roční účetní závěrku za sezónu 2023-24, která ukazuje, že došlo k pokroku při řešení dlouhodobých finančních problémů klubu.

Poprvé od doby, kdy současný prezident Barcy Joan Laporta v březnu 2021 nahradil Josepa Mariu Bartomeua, ukazují „běžné“ účty klubu (jeho příjmy a výdaje za celý rok), že účetnictví bylo v sezoně 2023-24 vyrovnané, což znamená, že Katalánci konečně začali žít v rámci svých možností.

Roční účetní závěrka však také ukazuje, jak komplikace způsobené politikou „pák“, kterou prosazoval Laporta, nejsou vyřešeny a nadále klub tíží.

Potíže Barcy s registrací hráčů v rámci platového limitu La Ligy tak zůstávají - což znamená, že letní podpis Daniho Olma v hodnotě 60 milionů eur by se mohl po zimní přestávce španělské nejvyšší soutěže ocitnout v nejistotě, pokud se neudělá více práce.

The Athletic vysvětluje.

Co Barca uvedla ve svém prohlášení?

V pondělí se konalo zasedání představenstva Barcy, na kterém byla schválena konečná verze účetní závěrky klubu na období 2023-24 a předpokládaný rozpočet na období 2024-25, aby mohly být zaslány ke schválení klubovým socios (neboli členům, kteří vlastní klub) na výročním shromáždění, jehož termín byl oznámen ve čtvrtek 19. října.

„Prezident FC Barcelona Joan Laporta chtěl během schůze zdůraznit, že se klubu podařilo zastavit hospodářský pokles posledních let, a potvrdil prognózu kladného běžného zisku ve výši 12 milionů eur,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném v pondělí večer.

Poté uvedl hlavní body, mezi něž patří „nový rekord v příjmech ze sponzoringu ve výši více než 210 milionů eur“, „rekordní obrat dceřiné společnosti BLM (Barca Licensing & Merchandising) ve výši téměř 110 milionů eur“ a „rekordní zisky z přestupů hráčů“.

Došlo také ke „snížení mzdových nákladů o 170 milionů eur“ - což znamená, že celkové mzdové náklady klubu klesly z 670 milionů eur v letech 2022-23 na něco málo přes 500 milionů eur v minulé sezoně.

Ale uvedla, že dočasné působení na Estadi Olimpic Lluis Companys, zatímco se Camp Nou přestavuje, vedlo k poklesu příjmů z utkání a klubového muzea o „více než 100 milionů eur“.

Pak přišla perlička - přiznání, že klub musel přijmout ztrátu 141 milionů eur před zdaněním kvůli problémům s dceřinou společností Bridgeburg Invest (známou také jako Barca Vision).

To znamená, že v předběžné účetní závěrce byla uvedena skutečná čistá ztráta ve výši 91 milionů eur - nikoliv deklarovaný zisk 12 milionů eur.

Co to vypovídá o současné finanční situaci Barcy?

Barca v posledních letech udělala několik skutečných kroků vpřed ve snaze vypořádat se s historickými problémy, které zdědila v březnu 2021 po předchozím představenstvu v čele s Bartomeuem.

Příjmy ze sponzoringu a merchandisingu vzrostly, zatímco se výrazně snížily mzdové náklady klubu. Mezi těmi, kdo odešli, jsou i předchozí hráči s vysokými příjmy Lionel Messi, Gerard Pique, Antoine Griezmann, Ousmane Dembele, Jordi Alba a Sergio Busquets.

Barca však také pokračuje v podepisování drahých hráčů, včetně španělského záložníka Olma, který letos v létě vyhrál mistrovství Evropy.

Stále se tedy pohybují na hraně finančních možností a příjmy z prodeje hráčů jsou pro vyrovnané hospodaření každý rok zásadní. Konečná čísla za rok 2023-24 byla vylepšena prodejem mladého útočníka Marca Guiu do Chelsea za 6 milionů eur a získáním 9 milionů eur, když obránce Chadi Riad přestoupil do Crystal Palace, těsně před koncem finančního roku 30. června.

Politika „pák“, která spočívá v prodeji podílů na klubových aktivech (např. budoucích televizních příjmech) za účelem zajištění hotovosti předem, nadále způsobuje problémy. Největším problémem v číslech za období 2023-24 je, že auditoři klubu si vynutili snížení hodnoty dceřiné společnosti Barca Vision.

Co znamená, že byla zapsána Barca Vision?

Barca Vision je dceřiná společnost klubu, která zahrnuje jeho současná i budoucí mediální práva a aktivity a jejíž akcie byly prodány externím investorům za účelem získání peněz. Od svého založení v srpnu 2022 prošla různými názvy a značkami - včetně Barca Studios a Barca Media.

Katalánský klub má v Barca Vision 51% podíl - mezi další investory patří Socios.com, Orpheus Media, Libero, Vestigia a klubový partner v oblasti stravování, společnost Aramark.

Účetní závěrka na rok 2022-23 počítá s aktivy společnosti Barca Vision v hodnotě 400 milionů eur - vychází z veřejných částek, které se investoři zavázali zaplatit za své akcie. Toto ocenění však bylo vždy optimistické, protože velká část peněz slíbených externími investory nikdy nedorazila.

Auditoři Barcy proto v nové účetní závěrce požadovali ztrátu 141 milionů eur. Klub si ponechal ocenění svého 51% podílu - i když je těžké pochopit, jak může být toto ocenění reálné, když auditoři nařídili odepsat zbývajících 49 procent.

V prohlášení Barcy se uvádí, že odpis byl pouze „preventivním opatřením“, ale to vypadá jako neudržitelná situace. Buď se najdou noví investoři, kteří poskytnou peníze, které Libero, Socios.com a Orpheus nezaplatili, nebo má „aktivum“ mnohem nižší hodnotu, než Barca stále tvrdí.

Jak to ovlivní platový limit Barcy a lednové přestupy?

Stejně jako v posledních letech musela Barca i letos v létě tvrdě pracovat, aby mohla v La Lize zaregistrovat všechny své současné hráče.

Ilkay Gundogan, Joao Felix, Joao Cancelo, Sergi Roberto a Marcos Alonso byli vyškrtnuti z platového výměru na období 2024-25, zatímco jedinými novými příchody starších hráčů byli Olmo a 22letý útočník Pau Victor, který podepsal za 3 miliony eur z Girony.

Olma bylo možné zaregistrovat pouze díky finančnímu pravidlu 77 La Ligy, které umožňuje dočasně nahradit zraněné hráče (v tomto případě Andrease Christensena, který byl v srpnu vyřazen ze hry kvůli zranění achilovky). To platí pouze do 31. prosince - bude tedy třeba najít další prostor v rámci platového limitu, aby mohl být Olmo zaregistrován na druhou polovinu sezony.

Na tiskové konferenci 3. září Laporta uvedl, že Barca je „60 milionů eur“ od návratu do situace, kdy by jí La Liga umožnila podepisovat a registrovat hráče jako obvykle.

Jak by mohla Barca sehnat peníze na registraci Olma?

Když prezident La Ligy Javier Tebas 12. září oznamoval oficiální platový limit Barcy na období 2024-25 ve výši 426 milionů eur, pochvaloval si, jak Laportovo vedení usilovně pracuje na nápravě historických finančních problémů klubu.

Na téže tiskové konferenci generální ředitel La Ligy Javier Gomez Molina uvedl, že Barca nadále porušuje platový limit. Řekl, že by ho velmi zajímalo, jak bude vypadat příští účetní závěrka klubu, včetně toho, jak bude řešena otázka Barca Vision.

La Liga tento týden sdělila deníku The Athletic, že neplacení ze strany investorů, které vedlo k přehodnocení Barca Vision, zatím nebylo do jejích výpočtů zahrnuto. Odhaduje se tedy, že z částky 426 milionů eur bude muset Barca ubrat 60 milionů eur, pokud nenajde způsob, jak získat další prostředky na kompenzaci.

Barca se již několik měsíců snaží vyjednat prodloužení smlouvy se společností Nike, přičemž klub doufá, že se mu podaří zvýšit roční poplatek, který dostává, a získat „podpisový bonus“, který by mohl být použit na zaplnění děr v účetnictví.

Aby mohl Olmo po zimní přestávce hrát, bude ještě nutné uzavřít novou smlouvu s Nike nebo najít nové investory, kteří by vstoupili do programu Barca Vision.

Na začátku září Laporta prohlásil, že nová smlouva s Nike „bude největší smlouvou o nákupu výstroje ve světovém fotbale“, že „proces vyjednávání pokračuje“ a že „o celém tomto procesu by se dala napsat kniha“.

Společnost Nike tento týden sdělila deníku The Athletic, že si je vědoma Laportových komentářů, ale že nám k jednání s Barcelonou nemůže sdělit nic nového. Barca uvedla, že nemůže komentovat soukromou komunikaci se svými partnery.

Co bude následovat?

Na výročním shromáždění Barcy 19. října budou „compromisario“ socios, kteří zastupují ostatní členy klubu, požádáni, aby hlasovali o schválení roční účetní závěrky na období 2023-24 a předpokládaného rozpočtu na období 2024-25.

V pondělním prohlášení se uvádí, že v tomto rozpočtu na období 2024-25 dojde k dalšímu zvýšení příjmů ze sponzoringu a prodeje zboží, zatímco mzdové náklady mají zůstat „stabilní“ na úrovni 500 milionů eur. Pro současnou sezónu předpokládalo zisk 5 milionů eur, přičemž uvedlo, že bude záviset na tom, zda „zisky z přestupů hráčů budou podobné obvyklému průměru“.

Socios Barcy dosud neprojevili žádný vážný nesouhlas se současným představenstvem nebo jeho politikou a každý rok schvalovali účetní závěrku a politiku pákového efektu velkou většinou hlasů. V posledních letech jsou shromáždění virtuální, což kritickým členům klubu ztěžuje možnost veřejně zpochybňovat Laportu a jeho ředitele. Letošní rok bude probíhat ve stejném formátu.

Proti současnému představenstvu však existuje určitá opozice. Patří mezi ně Victor Font, katalánský podnikatel v oblasti fintech, kterého Laporta porazil v prezidentských volbách v roce 2021.

„Tato situace opět ukazuje absenci plánované strategie řízení a neustálou improvizaci, která znamená, že vše, co se v klubu děje, se děje na poslední chvíli,“ napsal Font v otevřeném dopise Laportovi, kterým reagoval na pondělní prohlášení klubu a v němž také vyzval k osobnímu zasedání letošního shromáždění.

Jak se rýsuje dlouhodobá perspektiva?

Barca musí nadále zvyšovat své příjmy a udržet pod kontrolou své mzdové náklady.

Běžný zisk 12 milionů eur v letech 2023-24 je známkou toho, že - nepočítaje páky - byly účetní knihy v minulé sezoně vyrovnané. Snížením mzdových nákladů na 500 milionů eur se Barca vrátila do poměru doporučeného UEFA, podle něhož by na ně měla použít méně než 70 procent svých příjmů. V létě 2023 UEFA Barcu potrestala za porušení svých pravidel udržitelnosti, letos se však podobné sankci vyhnula.

Návrat na zrekonstruovaný Camp Nou s mnoha dalšími VIP zónami a manažerskými sedadly výrazně zlepší příjmy Barcy ze zápasů. Pondělní prohlášení obsahovalo informaci, že návrat je nyní stanoven na „druhou polovinu“ sezóny, zatímco dříve se počítalo s oslavami 125. výročí 29. listopadu. Za předpokladu, že se to týká domácí soutěže, Barca by zde hostila svůj první zápas v den, který je v současnosti stanoven na 26. ledna. Návrat k plné kapacitě 104 000 diváků se uskuteční nejdříve v letech 2026-27.

Jakmile bude projekt zcela dokončen, příjmy Barcy se skutečně zvýší - ale klub také začne splácet 100 milionů eur ročně nebo více společnosti Goldman Sachs, která tento obchod financovala. Barca již nyní platí každoročně 25 % svých příjmů z televizního vysílání La Ligy investiční společnosti Sixth Street, což je v současné době přibližně 40 milionů eur za sezónu.


Zdroje: www.theathletic.com



Diskuze

Díky za detailnější pohled pod pokličku. Dá se nějak jendoduše říct, kolik z toho dluhu se nám již podařilo umořit, nebo se na to takto zjednodšeně nedá dívat?

05.10.2024, 16:46
kingmarek92 Lykorian

Z tohohle si vůbec nic neber. Je. To snůška vzájemně nekorespondujícich udaju které vůbec nesouvisí s placením dluhu. Mota se tu hodnota akcií , cena akcií , odepisování se nazývá vrácením akcií atd. Někdo vyplodil článek který plete účetní závěrku,predikci,hodnotu akcií a výdělek dceřiných společnosti a mateřské společnosti a pak to někdo přeložil a to že to nedává smysl je vlastně fuk. To že ti např někdo nezaplatí podle smlouvy prodej akcií , znamená že zazalujes protistranu a buď to to doplatí nebo je smlouva neplatná a vrátí se ti akcie a prodáš je jinam. Tady se to nazývá odpis což je nesmysl. Pokud se spolumajitel zaváže investovat do společnosti kde drží akcie a neudělá to , opět se to řeší podle smlouvy a jediné co to znamená je že to není predikci na ten příslušný rok , pro který se zavázal investovat . No prostě zmatek a nic z toho nevyplývá , můžeš si z toho vzít že barca bude v plusu,razantně snížila platy a do podpisu s Nike bude muset improvizovat s registrací. Pokud někdo čekal že nejobjemnější sportovní smlouva v Evropě bude za měsíc hotová , zřejmě nikdy nic takového nevyjednával. Ale spíše jde o bombardování úsilí Fontem a podobných prohraných kandidátů , kteří by to dělat lépe stejně neměli prostor. Takže budou akorát proudit , je demokracie , proč ne. Samozřejmě že některé cifry v predikcivh se optimalizují do plusu , přináší to investory a lepší bankovní služby včetně úroků a dalších výhod. Nic co by obchodní svět neznal. Sory za dylku , na pár řádek to není no.

05.10.2024, 18:45
kingmarek92 kingmarek92

Ještě je možná dobrá říci k těm prodaným právům na tv prava a další Barca práva. Pokud prodáš 40 % něčeho co má hodnotu 100mil za 40mil a zvýšís prácì těch nových subjektů hodnotu akcií na 200mil.., tak jsi zobchodoval svých 60% na hodnotu 110 mil. Pokud do smlouvy zahrnes i cenu budoucího odkupu s přirážkou cca 30% jsi king a všechno funguje jak má , máš zase 100% a hodnota cca 2x. To jen k těm remcalum , co kritizují Fin páky Barcy. Samozřejmě potřebuješ alespoň 3-5 let práce , během jednoho roku zhodnocení nefunguje. Laporta není žádný looser a když někdo dá do společnosti zajištění svým vlastním majetkem , včetně ředitelů , tak chápu že se s ním někteří z představenstva rozloučili , neskutečná debilita je , že to ještě novináři placení Fontem obrátí proti Laportovi......

05.10.2024, 18:58

Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 21
2. Real Madrid CF 21
3. Villarreal CF 17
4. Club Atlético de Madrid 16
5. CA Osasuna 15
6. Athletic Club 14
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 7
2. Ayoze Pérez 6
3. Raphinha 5
4. Kylian Mbappé 5
5. Giovani Lo Celso 5
7. Lamine Yamal 4
16. Dani Olmo 3
33. Pedri 2
70. Jules Koundé 1
71. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat