Prohlášení názorových skupin o současné situaci FC Barcelona a konkrétní návrhy pro vedení klubu

Prohlášení názorových skupin o současné situaci FC Barcelona a konkrétní návrhy pro vedení klubu Foto: Dignitat Blaugrana | Compromissaris FCB | El Senyor Ramon | Seguiment FCB | Un Crit Valent | Transparència Blaugrana

Dignitat Blaugrana | Compromissaris FCB | El Senyor Ramon | Seguiment FCB | Un Crit Valent | Transparència Blaugrana

Úvod

Podepsané názorové skupiny, jako členové a členky (a tedy v naší roli vlastníků FC Barcelona), po téměř třech a půl letech mandátu uděleného současnému představenstvu, cítíme povinnost znovu zveřejnit naše stanovisko ohledně současné situace klubu na základě skutečností, které dále uvedeme. Chceme zdůraznit, že to, co zde předkládáme, se naprosto netýká okamžitých sportovních výsledků různých profesionálních a/nebo neprofesionálních týmů klubu. V tomto ohledu se domníváme, že bezprostřední sportovní výsledky by nikdy neměly ovlivnit naše názory a stanoviska k otázkám, které ovlivňují klub. Věříme, že již máme několik precedensů, které prokázaly potřebu vždy oddělit výsledky a řízení.

Je jasné, že ekonomická a sportovní situace, v níž se současné představenstvo ocitlo v roce 2021, byla alarmující a budoucnost klubu, jak ho známe, byla ohrožena. Z tohoto důvodu některé podepsané skupiny iniciovaly hlasování o nedůvěře bez jakékoli vnější podpory, ať už mediální nebo finanční, a v naprosto nepříznivých podmínkách, včetně pandemie COVID-19. Navzdory těmto obtížím jsme věřili, že se musíme mobilizovat, abychom nenechali naši Barçu spadnout do bezedné propasti, a zároveň jsme cítili, že je naší povinností bojovat za to, aby nově příchozí vedení mohlo zavést nové způsoby jednání, které by odpovídaly nové době a byly daleko od špatných praktik tehdejší doby. V tomto smyslu je současné představenstvo dědicem tohoto kolektivního hnutí a mobilizace, která donutila odstoupit představenstvo vedené panem Josepem Mariou Bartomeuem.

Z tohoto důvodu nelze podepsané skupiny obviňovat z oportunismu ani z toho, že by využívaly výhodné situace, protože jsme během těchto let vždy prokazovali, že klub stavíme před jakýkoli osobní zájem a že nemáme žádné volební ambice.

Bilance posledních tří a půl roku a návrh na otázku důvěry

Z těchto důvodů dnes chceme vyjádřit naše zklamání a nelibost vůči řadě kroků, které považujeme za chybné a které nyní vyjmenujeme, přičemž za ně jsou odpovědní členové současného vedení klubu.

Za prvé, nesouhlasíme s tím, jak bylo zacházeno s různými ikonami barcelonismu, které jsou dědictvím všech fanoušků:

  • Nelíbilo se nám, jak došlo k odchodu Lea Messiho, kdy byly vytvářeny očekávání zajištěného setrvání, které se nakonec ukázalo jako nereálné, a navíc byla narušena jeho důvěra; která nebyla poté také obnovena, což by bylo na místě.
  • Nelíbilo se nám, jak došlo k odchodu Ronalda Koemana, kdy bylo jeho pokračování zpochybňováno po dobu několika týdnů, zatímco se veřejně říkalo, že se hledá jeho náhrada.
  • A nelíbilo se nám také, jak došlo k odchodům Sarase Jasikevičiuse nebo Xaviho Hernándeze, v posledním případě s hysterickými změnami scénáře, které poškodily pověst klubu a ukázaly, že nebylo jasné, jakým směrem se chce organizace ubírat v oblasti sportu.

Za druhé, nesouhlasíme s tím, jak jsou vykrádány hodnoty našeho klubu, s různými činy a postoji, které jsou vzdálené tomu, čím je a čím by měla Barça i nadále být:

  • Například se nám nelíbí, že jedna z nejbližších osob prezidenta, pana Joana Laporty, konkrétně jeden z jeho poradců a osoba s nejvyšší důvěrou, veřejně vyjádřila podporu ideologiím, které jsou zcela v rozporu s našimi vlastními stanovami a naší historií (které jsme hrdí) a nebylo přijato žádné opatření.
  • Nelíbilo se nám, jak se klub postavil k událostem, které se týkaly naší bývalé hráčky Jennifer Hermoso během oslav ženského mistrovství světa, s prohlášením, které bylo málo důrazné a nejednoznačné, což je nevhodné pro hodnoty, které by měla Barça chránit.
  • Nelíbí se nám pohrdání, kterým trpí naše profesionální a amatérské sekce, s příklady, jako jsou problémy ženského basketbalového týmu a nedávno sekce ledního hokeje.
  • Není přijatelné zahájit proces revize stanov v roce 2022, požadovat účast členů a po dvou letech se o této záležitosti už nic nedozvědět.
  • Nelíbil se nám ani způsob, jakým byl řešen a spravován takzvaný případ Negreira (ani s časem reakce, kdy se čekalo skoro dva měsíce na první tiskovou konferenci, ani obsahem odpovědi), což velmi poškozuje prestiž a důvěryhodnost klubu.
  • Nelíbilo se nám ani začít mandát ruku v ruce s naším největším rivalem v rámci společného projektu, jako je Superliga, který dosud nepřinesl nic pozitivního pro Barçu, což je klub, který se později postavil jako obžaloba proti našemu klubu ve zmíněném případě Negreira. Byla to závažná strategická chyba.
  • Nakonec se nám nelíbí postupné ztrácení pocitu příslušnosti k Barçe, což se projevuje na počtu předplatitelů na Montjuïc (pouze 18 000 v prvním roce a 22 000 ve druhém), kteří museli trpět chaotickým rozdělením míst, nebo také v odstranění fyzické členské karty s výmluvou na udržitelnost, což nutí členy zaplatit o 10 € více, pokud chtějí zachovat fyzickou kartu, navíc k 215 €.

Za třetí, nás enormně znepokojuje ekonomická, finanční a majetková situace organizace, s problémy a vadami, které nás vedou k obavám o udržitelnost její budoucnosti:

  • Považujeme za nevhodné a dokonce riskantní pro přežití klubu, že se používají špatně nazývané „páky“ jako běžný způsob správy a záchrany rozpočtů, a nikoli jako velmi výjimečný prostředek k překonání mimořádných situací.
  • Považujeme za proti způsobu fungování klubu zneužívat zakládání obchodních společností k exploataci aktiv organizace, což brání transparentní kontrole ze strany členů. Tato praxe nás přibližuje, byť částečně, k de facto akciové společnosti.
  • Považujeme za ilustrativní, a v žádném případě nikoliv pozitivní pro Barçu, že značný počet vrcholových manažerů, které přivedl prezident pan Laporta do své kandidatury v roce 2021, opustili klub pouhé tři roky po svém nástupu. Jsme si jisti, že pouze talentovaní lidé mohou organizaci růst. A nechápeme, jak se, když během mandátu současného výboru uniklo mnoho talentu, v době, kdy bylo třeba být opatrný v oblasti výdajů, zvýšily platy členů vedení klubu (3,7 milionu v roce 20/21 vs. 5,9 milionu v roce 22/23), zvýšil se jejich počet (13 v roce 20/21 vs. 24 v roce 22/23) a za téměř tři roky bylo zaplaceno téměř 12,5 milionu eur na odškodnění, a to vše, aniž by například byly vypracovány jasné digitální strategie, což je oblast, která podle odborníků může přinést výrazný nárůst příjmů, nebo aby došlo k zrušení Barça TV a Barça Desplaçaments. Tento nárůst členů ve vedení klubu je dokonce zjevně v rozporu se současným unipolárním a prezidentským modelem, který v žádném případě nesdílíme.
  • Domníváme se, že je nevhodné, aby klub a nadace zaměstnávaly rodinné příslušníky některého člena výboru, například prezidenta. Nezpochybňujeme odbornou hodnotu těchto osob, ale považujeme za důležité, aby výbor šel příkladem a najímal profesionály nejvyšší úrovně bez jakýchkoli rodinných vazeb na své členy (chceme připomenout, že to bylo možné díky změnám zavedeným ve stanovách klubu v týdnech po nástupu současného vedení).
  • Považujeme za zcela nepřijatelné a velmi závažné, že dodavatel klubu (ISL) půjčil peníze výkonným pracovníkům, aby mohli splnit své zákonné povinnosti spojené se svým postem.
  • Nelíbí se nám ani způsob, jakým se zachází s tím, co by mělo být jednou z priorit klubu, novým Palau Blaugrana. Současný výbor dosud nepředložil pevný návrh, několikrát změnil argumenty předložené členům, a navíc podepsal závazky, které výrazně ztěžují budoucí životaschopnost projektu, což by mohlo dokonce údajně porušovat mandát shromáždění, který již dnes posuzuje soud na základě stížnosti jednoho z členů.

Na závěr, i když to není méně důležité, považujeme za velmi problematickou sportovní správu v poslední době, a to z různých důvodů:

  1. Nelíbí se nám, že klub utrácí a rozhazuje miliony eur za hráče, kteří mají po několika týdnech po příchodu už jen málo prostoru v týmu, zvlášť když naši hráči z La Masia dokazují, že jsou lepší. Domníváme se, že bychom měli sahat do naší akademie z přesvědčení, nikoli z potřeby, po více než 20 příchodech hráčů během tří let, což je nevysvětlitelná horečka po přestupech, když máme doma talent.
  2. Nelíbí se nám ani to, že u klubu zůstávají agenti a zprostředkovatelé, kteří doporučili nevhodné hráče zmíněné výše, zvlášť když jeden z nich má dokonce s klubem probíhající spory, což považujeme za zcela nepřijatelné.
  3. Přijde nám nepochopitelné, že klub podepisuje fotbalisty, které nemůže registrovat, což nutí k rychlému zbavování se jiných cenných aktiv. Nevyhnutelně to vyvolává dojem špatného sportovního plánování a neustálé improvizace.
  4. A domníváme se, že je zcela nevhodné, aby sami vysocí představitelé klubu vytvářeli očekávání s přestupy, které si klub nemůže dovolit, což vyvolává frustrace a také poškozuje reputaci organizace.

Chtěli jsme popsat různé příklady jednání, která se nám nelíbí a se kterými nesouhlasíme. Je pravda, že současný výbor vykonal významné úsilí a učinil také dobrá rozhodnutí, nicméně bilance, podle našeho názoru, je jasně negativní, z mnoha výše uvedených důvodů, z nichž některé jsou velmi závažné.

Během těchto tří let jsme trpělivě čekali na změnu, po které jsme toužili, a to s respektem k vůli většiny členů, jak byla vyjádřena ve volbách v březnu 2021. Také jsme se s klubem několikrát sešli, vždy s konstruktivním záměrem, abychom navrhli zlepšení nebo se ptali (chceme zdůraznit, že na tyto otázky bylo vždy reagováno).

Z důvodů, které jsme uvedli, a téměř dva roky před příštími volbami, a s vědomím, že se negativní praktiky proti dobré správě klubu opakují čím dál častěji, jsme se rozhodli zveřejnit toto prohlášení.

Protože věříme, že klub si zaslouží vynikající řízení (sportovní výsledky z toho vždy vyplývají), a protože úsilí vynaložené v roce 2020 při vyvolání nedůvěry nebylo následováno odpovídající správou ze strany současného vedení klubu, apelujeme na dobrou víru aktuálních vedoucích pracovníků, o které jsme přesvědčeni, že také nemohou být spokojeni.

Chápeme, že uplynul dostatek času na to, abychom potvrdili, že vše, co jsme popsali, není důsledkem špatného období nebo konjunkturální situace, ale chybného způsobu řízení, který stále ohrožuje budoucnost organizace.

Protože Barça si nezaslouží a nemůže si dovolit čekat déle, obracíme se na členy představenstva klubu s návrhem, aby v souladu s článkem 13B stanov podpořili a předložili všem členům s hlasovacím právem telematickou konzultaci s závazným charakterem.

Žádáme, aby bylo konkrétně dotázáno, zda prezident a současní členové představenstva dnes mají důvěru většiny členů pro pokračování v řízení klubu až do skončení aktuálního mandátu.

V případě, že členové většiny vyjádří, že důvěru nemají, žádáme představenstvo, aby odstoupilo v plném složení a zajistilo řádné vyhlášení voleb v termínech uvedených ve stanovách. Pokud většina členů vyjádří, že důvěru mají, chápeme, že představenstvo by mělo dokončit svůj mandát s stabilitou, kterou přináší využití nástroje uvedeného ve stanovách a obnovit důvěru členů.

Považujeme tento návrh za vhodný, konstruktivní a právně proveditelný a věříme, že jeho realizace zajistí sociální klid, který Barça potřebuje k velkým výzvám, které před námi leží.

Také chceme předem říci, že pokud představenstvo náš návrh, který je snadno realizovatelný a zcela demokratický, nepřijme, budeme zvažovat další alternativy s cílem dosáhnout stejného účelu. V tomto smyslu, pokud během deseti dnů nedostaneme odpověď na náš návrh, pochopíme, že se představenstvo nechce podrobit otázce důvěry, kterou navrhujeme.

Rádi bychom také zdůraznili, že nás těší dobrá forma mužského fotbalového týmu a jako vždy si přejeme, aby tým získal co nejvíce titulů v této nové sezoně, která právě začala. Tento dobrý start v oblasti sportu nás vedl k vydání tohoto prohlášení a k formulaci různých návrhů, nikoli na konci minulé sezony, kdy tým nezískal žádný titul.

To, co vyjadřujeme v tomto prohlášení, samozřejmě přesahuje samotné výsledky: ať už se vyhraje nebo prohraje, směr klubu jakožto entity je vždy tím nejdůležitějším. Proto se chceme obrátit také na naše členy, kteří se na nás často obracejí a vyjadřují nám své obavy, zvlášť když fotbalový tým zažívá těžké časy: potřebujeme vaši veřejnou podporu k návrhům, které jsme se rozhodli předložit představenstvu. Považujeme za zásadní upozornit na to, že většina členů se nespokojí a stále věří, že Barça může být a měla by být mnohem lepší.

Také se chceme obrátit na média, která sledují klub. Chceme jim sdělit, že v kritickém momentu pro klub, nad rámec sportovních výsledků, potřebujeme více než kdy jindy jejich závazek k pravdě. Víme, že současné okolnosti, s nedávnými dobrými sportovními výsledky, mohou vést některé hlasy k tomu, aby se pokusily umlčet nebo zminimalizovat závažnost situace, které organizace stále čelí.

Právě teď je však nezbytné, aby žurnalistika zůstala silná, aby vyšetřovala, kladla další otázky a nesmířila se s nedostatečnými a vyhýbavými odpověďmi. Víme, že situace je extrémní, a je klíčové, aby se i nadále kladly obtížné otázky a aby se nepředpokládalo, že všechno, co se slyší, je pravda, vycházející pouze z jednoho zdroje.

Valná hromada, říjen 2024. Návrh opatření k implementaci:

Chceme na závěr vyjádřit, že nesouhlasíme s aktuálním modelem Valné hromady, který je málo reprezentativní a participativní a jako jediný skutečný prostor pro účast členů je zcela nedostatečný. Obhajujeme přehodnocení jak v jeho složení, tak v jeho fungování a otevření dalších rozhodovacích prostor pro členy, přičemž uznáváme úsilí klubu v posledních letech v této oblasti.

To tvrdíme, a s ohledem na blížící se Valnou hromadu klubu, chceme navrhnout, s tím samým úmyslem a konstruktivním duchem, aby byly implementovány následující opatření k oživení a podpoře vysoké účasti na nadcházejícím zasedání zástupců, které bude brzy svoláno, pokud to bude v souladu s našimi stanovami.

  1. V první řadě chápeme, že klub přijme závazek prezidenta pana Joana Laporty, vyjádřený 23. října 2023, že zasedání bude hybridní, tj. že bude umožněna účast a hlasování jak osobně, tak online současně.
  2. Také chápeme, že je třeba vyvinout úsilí ze strany klubu na zvýšení informativních schůzek před zasedáním se zástupci, jak osobně, tak online, s odborníky na všech tématech, která budou projednávána na zasedání.
  3. Domníváme se, že by to mohlo oživit zasedání a poskytnout všem členům, kteří nejsou zástupci, právo sledovat zasedání online jako diváci prostřednictvím oficiálního kanálu klubu, jak se to již mnohokrát stalo.
  4. Dále se domníváme, že by bylo také možné oživit zasedání umožněním fyzického vstupu až pěti set (500) členům, kteří by předem projevili zájem o účast na zasedání osobně.

Také považujeme za zásadní zahrnout do bodů programu (výkonný výbor má ještě čas to udělat) vypracování předchozího souboru, který bude předložen zástupcům:

  • Za prvé, prezentace a informace o ročních účtech pěti společností s ručením omezeným, které má klub k aktuálnímu hospodářskému roku 2023 (Barça Licensing & Merchandising, S.L.; Barça Innovation Hub, S.L.; Sudburylane, S.L.; Brideburg Invest, S.L.; a Locksley Invest, S.L.), a identifikace členů, které má klub v těchto společnostech, přičemž budou identifikovány všechny fyzické osoby, které za každou z uvedených společností stojí, s konkrétními procenty každého z členů v každé společnosti. Dále musí výkonný výbor písemně informovat, jakou kompenzaci mohla obdržet obchodní společnost ARAMARK ve vztahu k aktuální smlouvě, kterou má s klubem, za to, že zakoupila podíly jedné z výše uvedených společností.
  • Za druhé, kompletní informace o záležitosti „ISL“, s jasným vysvětlením, proč „ISL“ nebyl vrácen úvěr, který poskytl některým vedoucím klubu, a jaké změny (smluvní dodatky) mohl „ISL“ uzavřít s klubem od začátku roku 2021 do dnes.

  • A za třetí, aby byl splněn volební závazek, považujeme za nezbytné, aby výkonný výbor informoval o provizích vyplacených při všech velkých operacích provedených klubem, s konkrétními informacemi o příjemcích a o vyplacených částkách.

Ať žije Barça a ať žije Katalánsko! V Barceloně, 23. září 2024

Dignitat Blaugrana | Compromissaris FCB | El Senyor Ramon | Seguiment FCB | Un Crit Valent | Transparència Blaugrana

PROHLÁŠENÍ V ORIGINÁLE (KATALÁNSKY)


Zdroje: Dignitat Blaugrana | Compromissaris FCB | El Senyor Ramon | Seguiment FCB | Un Crit Valent | Transparència Blaugrana



Diskuze

Žádné diskuzní příspěvky. Buďte první!


Přidat komentář

Pro přidávání komentářů se musíte přihlásit

Klubové novinky

Zobrazit více

Tabulka LaLigy

1. FC Barcelona 18
2. Real Madrid CF 14
3. Athletic Club 13
4. Club Atlético de Madrid 12
5. Villarreal CF 11
6. Deportivo Alavés 10
Zobrazit celou tabulku

Ligoví střelci

1. Robert Lewandowski 6
2. Raphinha 5
3. Ayoze Pérez 4
4. Kylian Mbappé 4
5. Oihan Sancet 3
8. Lamine Yamal 3
10. Dani Olmo 3
23. Pedri 2
61. Jules Koundé 1
62. Ferrán Torres 1
Zobrazit celou tabulku

 

Chat